Saksalaista kulttiseura FC St. Paulia kohtasi viime viikon torstaina poliisioperaatio. Hampurin talousviranomaiset olivat määränneet ratsian kakkosbundesliigassa pelaavan seuran tiloihin.

Ratsian syynä olivat epäselvyydet lokakuussa 2018 tehdyssä rutiinitarkastuksessa. Tuolloin selvisi, että St. Pauli oli lahjoittanut korkeimman hintaluokan VIP-vapaalippuja kolmelle arvovaltaiselle virkamiehelle. Asiasta kertoi TV-kanava ARD:n Panorama-ohjelma, ja edelleen Bild.

Vapaalipuista kaikilla herkuilla pääsivät nauttimaan silloinen piirihallinnonjohtaja ja nykyinen Hampurin senaattori Andy Grote, Hampurin poliisijohtaja Ralf Meyer sekä entinen taloussenaattori, 71-vuotias Frank Horch. Horch jätti tehtävänsä vuonna 2018.

Grote sai tiettävästi kahdeksan vapaalippua, joiden arvo oli yhteensä 1 700 euroa. Meyerille lippuja annettiin neljä (850 euroa) ja Horchille kaksi (500 euroa). Kaikki kolme ovat luonnehtineet vierailujaan stadionilla virkatehtäviksi tai Horchin tapauksessa ”edustustehtäviksi”.

Hampurin osavaltionsyyttäjä Jörg Fröhlichin mukaan St. Paulia ei epäillä toistaiseksi edun tavoittelusta, eikä syytteitä olla toistaiseksi nostamassa. Joka tapauksessa Hampurin taloushallinto määräsi seuraan kohdistettavan ratsian, joten verotarkistukset ottanevat aikansa.

St. Pauli kiistää kaikki epäselvyydet ja sanoo maksaneensa asianmukaiset verot kaikista vapaalipuista.

– FC St. Pauli on vakuuttunut menetelleensä oikein vapaalippujen kanssa, ja on viestinyt niistä avoimesti veroilmoituksessaan. Luonnollisesti tuemme asian jatkoselvityksiä ja oletamme, että asia on pian käsitelty, seura tiedottaa kotisivuillaan.

Merirosvolipuistaan tunnettu St. Pauli on leimallisesti vasemmistolaisten kannattama jalkapalloseura, ja erityisen suosittu muun muassa punk-piireissä.