HJK on hallinnut jalkapallon Veikkausliigaa 2010-luvulla, se on kiistaton fakta. Yhdeksästä mestaruudesta seitsemän on mennyt Klubille, ja ainoastaan SJK (2015) ja IFK Mariehamn (2016) onnistuivat pudottamaan HJK:n hetkeksi valtaistuimelta. Sunnuntaina HJK kuitenkin taipui KPV:lle maalein 1-2. Nyt näyttääkin entistäkin vahvemmin siltä, että vuosikymmenen viimeistä mestaruutta saatetaan juhlia jossain muualla kuin Helsingissä.

Twitterissä HJK:n tämänpäiväiseen peliesitykseen oltiin luonnollisesti pettyneitä – paitsi tietysti niiden leirissä, jotka olemattomasta pistesaaliista hyötyvät. Monet ovat sitä mieltä, ettei HJK ole näyttänyt mestariehdokkaalta enää vähään aikaan.

Myös internetin matemaatikot alkavat jo uskoa vakaasti, että HJK:n mestaruusjuna on nyt mennyt. Klubilla on jäljellä vielä seitsemän sarjapeliä (plus mahdolliset europlayoffit), ja parhaimmillaankin se voisi yltää enää 51 pisteeseen. Jotta se pistemäärä riittäisi mestaruuteen, pitäisi sekä Ilveksen että Interin kerätä loppukauden aikana pisteitä huonommalla pistekeskiarvolla (alle 1,5 pistettä/peli) kuin millä ne ovat tähän asti pelanneet.

Toki yläloppusarjassa vastustajatkin ovat keskimääräistä kovempia, mutta seitsemän ottelun voittoputkesta puhuminen HJK:n kohdalla kuulostaa kieltämättä täysin banaalilta (toim. huom. ”pun intended”). HJK kun ei ole tällä kaudella pystynyt toistaiseksi edes kolmeen perättäiseen voittoon.

Periaatteessa jopa yläloppusarjan paikasta voi tulla vielä hikinen taisto, jos Honka onnistuu kellistämään ensi lauantain ”Metroderbyssä” HJK:n, ja takaa-ajajat napsivat pisteitä. Tällöin HJK on runkosarjan viimeisessä kotiottelussaan RoPS:ia – valmentaja Toni Koskelan entistä joukkuetta – vastaan todella kovan paikan edessä.

Mestaruustaistelusta onkin juuri näillä näkymin muodostumassa Ilveksen, Interin, KuPS:n ja Hongan välinen taisto, ja sarjan laajuutta ajatellen mikäs sen mielenkiintoisempaa. Ilves on voittanut jalkapallon suomenmestaruuden viimeksi (ja ainoan kerran) vuonna 1983, Inter ainoastaan vuonna 2008, KuPS viimeksi vuonna 1976 ja Honka ei koskaan.

Juhavaltteri Salminen

@jvsalminen
Ajatella, tätä porukkaa moni on vielä viime aikoinakin pitänyt ihan mestariehdokkaana. Ja Latvian mestari olisi kuulemma pitänyt voittaa rutiinilla. Näin hengetöntä nippua en ole tällä liigassa nähnyt kertaakaan. #Veikkausliiga

Mikko Nikkanen 🇺🇦

@mikkonikkanen
Klubin surkea kausi alkaa huipentua. Ei tässä taida tällä kaudella onnistua mikään. Ratkaisevilla hetkillä pettävät kaikki. Europelit ovat miltei lipumassa käsistä. Karmea kausi.
#HJK #SadSadSeason #Veikkausliiga

Riku Teiskonlahti

@TeiskonlahtiR
#HJK voi saada korkeintaan 51 pistettä tällä kaudella. Aletaan olla tilanteessa, jossa puhdas pelikään ei loppukaudella riitä Klubin mestaruuteen. #Veikkausliiga

Lari Vesander

@LariVesander

Lari Vesander

@LariVesander
Kova voitto KuPSille Ilveksestä, tärkeä täyspotti Interille. #Veikkausliiga:n mestaruuskamppailu on nyt viisintaistelu.
Tämän voi nyt muuttaa nelintaisteluksi. Vaikka mestaruuteen tarvittaisiin "vain" 48 pistettä, niin Klubi ei millään raavi seitsemästä jäljellä olevasta ottelustaan kuutta voittoa. #Veikkausliiga

Jari Nikkola

@nikkolajari
Mielenkiitoinen tilanne avautumassa #Veikkausliiga:ssa. HJK:n pupeltaessa mestaruus on enemmän kuin tarjottimella muille. Kuka nappaa herkun Klubin nenän edestä: Inter, Ilves? Kestääkö kasetit?

HJK:n maalivahti Maksim Rudakovia pidetään perustellusti yhtenä Veikkausliigan parhaista maalivahdeista, mutta tämän viikon venäläistorjuja epäilemättä mieluusti unohtaisi. Rudakov teki munauksen niin Eurooppa-liigan karsinnassa Riga FC:tä vastaan kuin myös sunnuntaina Kokkolassa. Pahimmillaan Rudakovin virheet saattoivat maksaa HJK:n europelit jopa kahdella perättäisellä kaudella.

Markus Nurmio

@Nurtsi3
Rudakovin virheisiin päättyi niin Eurotaival kuin mestaruustaistelu Klubin osalta. Kiitos ja näkemiin, nähdään ensi kaudella. Top3 taitaa juuri ja juuri olla saumat tällä kaudella, toki ei näillä esityksillä. #HJK #Veikkausliiga

Juhavaltteri Salminen

@jvsalminen
Rudakov on hyvä maalivahti, mutta tässä saattoi nyt hyvinkin käydä niin, että saman viikon aikana hänen virheensä pudottivat HJK:n Euroopasta kahdella eri kaudella. #Veikkausliiga

Umpikehno viikko saa myös some-käyttäjät pohtimaan, saavutettiinko Toni Koskelan palkkaamisella HJK:n valmentajaksi sittenkään juuri minkäänlaista ryhtiliikettä Mika Lehkosuon vetämään alkukauteen verrattuna.

Mika Turunen

@MikaTurune
Semmoinen peli se. Juuri tällä hetkellä on vaikea nähdä mitä hyvää Koskela on peliin tuonut. #HJK #Veikkausliiga

Juho M

@Juhonom
#KPV 2-1 #HJK, FT. Well deserved win for KPV. The same structural & mental problems are back in full force that were so evident under Lehkosuo never went fully away, but were lessened by Koskela & co. Now after the painful result midweek the paint has peeled off.
#Veikkausliiga

Tulos merkitsee myös varsin hankalaa loppukautta sarjajumbo VPS:lle. Seitsemän pisteen takamatkassa on rutosti kurottavaa kahdeksan kierroksen aikana – varsinkin, kun ottaa huomioon, ettei Vepsu ole voittanut koko kaudella vielä ainuttakaan ottelua.

41-vuotias Jani Uotinen on ollut koko suomalaista jalkapallokenttää ajatellen yksi nopeimmin nousevista valmentajanimistä. Ensin SJK Akatemia saavutti Kakkosessa Uotisen johdolla 12 ottelusta 11 voittoa ja yhden tasapelin, huikealla maalierolla 34-4. KPV on puolestaan saanut Uotisen komennossa neljästä ottelusta kuusi pistettä nujerrettuaan KuPS:n ja HJK:n.

Kimmo Metsälä

@KIPEHOMBA
Tämän tuloksen jälkeen mä en näe yhtään syytä miksi VPS onnistuisi välttämään suoran putoamisen. Harmittaahan tuo entisenä vaasalaisena, mutta tekemisen taso ollut heikkoa #veikkausliiga

Tomi Leivo-Jokimäki

@TLeivoJokimaki
Jani Uotisen kädenjälki näkyy Kokkolassa @KPV1930 peräsimessä. Vahvasti organisoitu kollektiivi ja peliä rakennetaan maltilla. Olisi käyttöä monessa seurassa. Veikkausliigaa varmasti Kokkolassa myös 2020. #Veikkausliiga