Teemu Pukin ex-valmentaja vastaa ikuisuuskysymykseen: lähteäkö heti talenttina maailmalle vai pelatako pari kautta Veikkausliigassa?

© Kuva: Getty Images

Tulikuuman Teemu Pukin valmentajana hyökkääjän nuoruusvuosina toiminut Janne Hyppönen on nähnyt läheltä, mitä huipulle pääseminen Suomesta vaatii. Hän uskoo, että Veikkausliiga on sopiva kasvualusta tällä hetkellä nuorille talenteille.

Yksi suomalaisen jalkapallon ikuisuuskysymyksistä on se, kannaattaako lähteä maailmalle heti, kun siihen aukeaa mahdollisuus – kuten esimerkiksi Pukki teki – vai kannattaako kokemusta kerryyttää ensiksi miesten peleistä Veikkausliigasta.

– Jos mietitään Jari Litmasta, Sami Hyypiää, Joonas Kolkkaa, he kaikki pelasivat Veikkausliigassa. Miklu Forssell on poikkeus. Mielestäni olisi tärkeää muistaa ne erilaiset tiet huipulle. Oma toiminta pitää rakentaa niin laadukkaaksi, että täältä voi nousta huipulle. Siihen en näe mitään estettä. Miksi me emme tee asioita täällä niin hyvin, että ei tarvitse lähteä heti nuorena?, Hyppönen kysyy painokkaasti SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

Hänen mukaansa suomalaispelaajilla on tälläkin hetkellä paljon potentiaalia. Hyppösen mukaan huipulle pääseminen vaatii kuitenkin henkistä kanttia.

– Meillä on paljon potentiaalisia, keillä on mahdollisuudet nousta huipulle, mutta siihen vaikuttaa niin moni asia. Tuleeko esimerkiksi loukkaantumisia? Sitten se henkinen tunne pelaajalla. Pelaajan täytyy olla henkisesti todella vahva ja hänen täytyy kestää epäonnistumisia. Seurasiirtojen täytyy osua myös kohdileen, Hyppönen luettelee.

Veikkausliigassa FC KooTeePeetä ja MyPaa valmentanut Hyppönen haluaisi nähdä Veikkausliigassa vielä enemmän nuoria suomalaisia. Heikkoja ulkomaalaisvahvistuksia on liikaa.

– Selkeästi tuntuu, että on trendikästä ja jopa ”välttämätöntä” lähteä äkkiä pois Suomesta. Itse näkisin, että vaihtoehtoja on useista. Meidän Veikkausliigassa pitäisi uskaltaa peluuttaa nuoria enemmän. Siellä on keskitason ulkomaalaisia pelaajia järkyttävät määrät. Heidän tilalleen pitäisi saada suomalaisia nuoria pelaajia. Ei muuta kuin tuleen makaamaan ja sinne kehittymään. Uskon, että se nostaisi kokonaisvaltaisesti Veikkausliigan profiilia. Yleisöä kävisi enemmän varmasti, koska pelaajiin samastuttaisiin ihan eri malliin, valmentaja pohtii.

Toimittaja kaivaa Hyppösen suusta yhden mielenkiintoisen hyökkääjänimen, jonka potentiaalista Hyppönen on tällä hetkellä vaikuttunut.
Kai Meriluoto HJK:sta. Toivotaan, että hän nousisi kansainvälisen tason hyökkääjäksi.

Veikkausliigassa pelataan maanantaina yksi ottelu, kun FC Inter isännöi KPV:tä. Ottelu alkaa Turussa klo 18.30.

Jesse Happonen

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!