Azerbaidzhan järjesti jättiyllätyksen EM-karsinnoissa – MM-finalisti Kroatialle karvas pettymys

© Kuva: Getty Images

Kesän 2018 MM-turnauksen loppuotteluun edennyt Kroatia koki järkytyksen maanantaisessa EM-karsintaottelussa Bakussa. Kaikki aiemmat neljä karsintapeliään hävinnyt Azerbaidzhan pani supertähtiä vilisevän Kroatian selkä seinää vasten ja sai palkinnokseen erittäin hyvin ansaitun tasapelin.

Kroatia meni avausjaksolla 1-0 -vierasjohtoon Luka Modricin rankkarimaalilla, kun peliä oli pelattu reilut kymmenen minuuttia. Rankkari tuomittiin melko heppoisin perustein. Modric viettää tänään 34-vuotissyntymäpäiviään ja sai poseerata kentällä yhdessä azerbaidzhanilaispelaajien selfieissä.

Kotijoukkue ei kuitenkaan missään vaiheessa lannistanut, vaan loi lukuisia tilanteita nimekkään vastustajansa maalille. Etenkin toisella puoliajalla Azerbaidzhan oli erittäin hyvä.

Kylmän suihkun Kroatia sai 72. peliminuutilla. Tauon jälkeen kentälle päässyt 26-vuotias Sabah Bakun puolustaja Tamkin Khalilzada suoritti todella näyttävän yksilösuorituksen ja toi kotijoukkueen tasoihin. Khalilzada sai pallon rangaistusalueen reunamilla, ja lähti ennakkoluulottomasti haastamaan kroatialaisia. Kakkoseksi jäi ensin Interin Marcelo Brozovic ja sitten Khalilzada murtautui maalintekoon Liverpool-toppari Dejan Lovrenin ja FC Kööpenhaminan Karlo Bartolecin välistä. Dinamo Zagrebin maalivahti Dominik Livakovic oli voimaton, kun Khalilzada pamautti pallon verkkoon.

Tasoituksen jälkeenkään Kroatia ei minkäänlaista ryhtiliikettä osoittanut, vaan päinvastoin Azerbaidzhan oli lähempänä voittomaalia. Lisäosumia ei kuitenkaan nähty, vaan taululle jäivät lukemat 1-1. Tulos on epäilemättä Azerbaidzhanin futishistorian komeimpia. Azerbaidzhania valmentaa kroatialainen Nikola Jurcevic.

Kroatian tasapeli asettaa tukalaan asemaan, sillä se saa tehdä vielä täyden päivätyön EM-kisapaikkansa eteen. Azerbaidzhanille kisapaikka on utopiaa, mutta E-lohkon taistelussa ovat täysillä mukana Unkari, Wales ja Slovakia.