Huuhkajat taipui, mutta laittoi Italian koville – Teemu Pukin huimat otteet jatkuivat

© Kuva: Getty Images

TAMPERE. Suomi antoi kaikkensa Italiaa vastaan, mutta se ei riittänyt. Italia vei ammattilaisten elkein kolme pistettä maalein 2-1. Ottelussa nähtiin kaksi rankkaria.

Suomen joukkueessa nähtiin useita muutoksia voitokkaan Kreikka-ottelun jälkeen. Myös peliryhmitys muuttui 4-4-2:sta 5-4-1:ksi. Suomen valmennuksen mukaan Huuhkajat ryhmittyi muotoon 3-4-3.

Kapteeni Tim Sparv joutui jättämään Italia-ottelun välistä pelikiellon takia. Sparvin korttitili täyttyi Kreikkaa vastaan. Sparvin korvasi keskikentän keskustassa Rasmus Schüller. Kolmanneksi toppariksi Markku Kanerva nosti Chievossa Serie B:tä pelaavan Sauli Väisäsen.

Albin Granlund korvasi oikealla laidalla Jukka Raitalan, joka kärsi pohjevammasta. Lisäksi avauskokoonpanoon nousi Montreal Impactiin hiljattain siirtynyt Lassi Lappalainen. Kreikkaa vastaan vahvasti pelannut Jasse Tuominen aloitti vaihtopenkin puolelta.

Italian avauskokoonpanossa nähtiin myös muutoksia Armenia-otteluun, jonka Azzurri voitti lukemin 3-1. Ehkä suurin yllätys oli se, että Ciro Immobile korvasi hyökkäyksessä Andrea Belottin.

Vahva alku Suomelta

Moni odotti, että Italia löisi heti ottelun alussa kovan paineen Suomelle, mutta isäntä ottikin aloitteen heti alussa. Jo kolmannella minuutilla Suomi sai pelattua Italian puolustuksen selustaan juoksupallon Lappalaiselle. Pallo kuitenkin riistettiin Lappalaiselta, mutta Huuhkajat sai ensimmäisen kulmapotkun.

Robin Lod antoi kulman kovana etutolpalle, josta Sauli Väisänen jatkoi pallon taka-alueelle, josta Joona Toivio pääsi ohjaamaan pallon hieman yli maalin. Ratinan stadionin yleisö oli heti hurmiossa.

Italia joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa jo kahdeksannella minuutilla, kun Chelsean  Emerson Palmieri loukkasi itseään. Hänen tilalle vaihdettiin AS Roman laitapelaaja Alessandro Florenzi.

Huuhkajien startti otteluun ehkä jopa hieman yllätti Italian miehistön. Suomi prässäsi ajoittain todella korkealta, eikä antanut Italian avata rauhassa edes maalipotkujaan. Suomi halusi ottaa aloitteen ottelussa.

Italia haki 3-1-vierasvoiton Armeniasta, mutta matkustus Jerevanista Helsinkiin on varmasti ollut kuluttava. Italialla kestikin lämmetä Ratinan illassa. Hiljalleen Azzurri otti peliä enemmän ja enemmän komentoonsa. Suomi onnistui kuitenkin puolustamaan hyvin Italian kymppialuetta, jonne Suomi tiesi vieraiden haluavan. Huuhkajien valmentaja Kari Martonen kertoi ennen ottelua, että kolmen topparin linjalla pyrittiin tukkimaan kymppialue niin, ettei Italia pääsisi sen kautta hyökkäämään.

Ottelun kova taso huomattiin vajaan puolen tunnin kohdalla. Avaukseen nostettu Schüller teki keskikentän keskustassa virheen, jonka jälkeen Italia lähti nopeasti tilanteenvaihtoon. Kapteenina pelannut Lukas Hradecky venyi komeaan torjuntaan, kun Internazionalen Stefano Sensi laukoi volleysta vaarallisesti.

Sensin laukauksen jälkeen Suomi oli ottavana osapuolena. Italia vyöryi kohti Suomen maalia ja Ciro Immobile alkoi löytyä paremmin kymppialueelta. Immobilelle haettiin Suomen keskikentän puhkovia syöttöjä, joita Lazion hyökkääjä pudotteli keskikentän keskustan pelaajille Sensille sekä Nicolò Barellalle.

Hradecky venyi ensimmäisellä puoliajalla lopulta viiteen tärkeään torjuntaan. Italia vei maalintekoyritykset peräti 15-3. Huuhkajat kuitenkin kesti Italian rynnistyksen, joka alkoi puolen tunnin kohdalla ja kesti lähes taukovihellykseen asti. 43. minuutilla Immobile pudotti jälleen Sensille, jonka laukaus viuhui vain senttejä ohi vasemman tolpan.

Hradecky torjui ja Suomen topparit blokkasivat useita laukauksia pitäen maalin puhtaana. Huuhkajien kärsivälliisyyttä koeteltiin, mutta ainakin tuloksen valossa ensimmäinen puoliaika meni niin kuin pitikin.

Huima tunnelma

Suomalainen futisbuumi oli aistittavissa Ratinassa. Sunnuntai-iltana laulu raikui läpi ottelun ja ennen ottelua tuhannet ihmiset marssivat stadionille.

Italialaiset toimittajat kaivoivat ensimmäisellä puoliajalla kiikarit esiin, kun Pohjoiskaarteen kannattajat huudattivat yleisöä Suomea huutaen kirjain kerrallaan. Toimittajien kiikarit osoittivat nimenomaan kannattajien suuntaan ja kasvoilla oli selkeästi ihmetys, kun koko stadion kaikui.

Myös italialaisia kannattajia oli tullut Tampereelle mukavasti. Italialaiskannattajat saivat syytä riemuun 59. minuutilla. Vaihdosta sisään oikealle laidalle tullut Fiorentinan tähtipelaaja Federico Chiesa lähetti keskityksen Suomen boksiin. Paulus Arajuuri ylsi palloon, mutta ei riittävästi. Arajuuren hiukset pöllähtivät ja pallo jatkoi matkaansa takatolpalle, josta Immobile pääsi puskemaan pallon maaliin. Toivio oli hieman myöhässä eikä Hradeckylla ollut mahdollisuuksia.

Suomi oli nyt takaa-ajajana.

Pukki rokotti raudanlujaa Italiaa

Maalin tekeminen Italiaa vastaan on kautta lajin historian ollut vaikeaa. Sitä se on ollut myös käynnissä olevissa karsinnoissa. Gianluigi Donnarumman selän taakse oli tehty vain kaksi osumaa viidessä ottelussa.

Armenia onnistui siinä viime torstaina ja Bosnia-Hertsegovina viime kesäkuussa. Johtoasemassa Italia on varmasti yksi maailman parhaita. Italia arvostaa 1-0-voittoa aivan yhtä paljon kuin 5-0-voittoa. Voitto on voitto.

Ratinalla Italian puolustus joutui kuitenkin maailmanluokan testiin, sillä Suomelta löytyy yksi maailman kuumimmista hyökkääjistä, Teemu Pukki. 70. minuutilla Pukki teki pitkän juoksun Italian puolustusta vastaan. Valioliigan maalipörssin toisena oleva Norwich-hyökkääjä leikkasi röyhkeästi boksiin sisään ja Sensi sotkeutui väärään paikkaan väärään aikaan. Pukki tunnisti tilanteen: boksin sisällä Sensi osui Pukin jalkaan ja mies meni maihin. Ottelun erotuomari Bobby Madden vihelsi nopeasti ja osoitti rangaistuspotkua.

Kreikkaa vastaan pilkulta osunut Pukki asteli laukomaan. Kansa taputti rytmikkäästi. Jos Kreikkaa vastaan Suomen puolustajat Toivio ja Arajuuri jännittivät, osuuko Pukki vai ei, Ratinan yleisö oli täysin varma, että Pukki osuu. Ja Pukkihan osui. Pallo varmasti keskelle maalia, kun Donnarumma hyppäsi vasemmalle.

Maalia Pukki lähti tuulettamaan kohti vaihtopenkkiä. Suomen joukkue suoritti jonkinlaisen sovitun tuuletuksen, jonka sanoma jäi ehkä hieman epäselväksi. Vahvasti mukana tuuletuksessa oli Suomen huoltojoukkoihin kuuluva Jari-Pekka Keurulainen. Ratina oli kuvainnollisesti ilmiliekeissä.

Pienet erot

Hetken aikaa suomalaisyleisö nautti täysin rinnoin tasatuloksesta. Kannattajat lauloivat menevänsä Riven johdolla kisoihin. Kieltämättä piste Italiaa vastaan olisi tuonut vankan otteen kisapaikasta.

Ratina hiljeni epäuskoisena 79. minuutilla. Italia hyökkäsi vahvasti ja teki laadukkaita ratkaisuja boksin sisällä. Lopulta Barella pääsi hyvään vetopaikkaan ja latasi päin uhrautuneesti eteen juossutta Väisästä. Suomalaisten kannalta Madden oli tiukkana ja näki tilanteessa käsivirheen. Väisänen vastusti rajusti päätöstä, mutta Madden oli päätöksensä tehnyt ja näytti Väisäselle vielä keltaista korttia.

Jorginho steppasi kohti palloa ja laukoi sen tarkasti oikeaan alakulmaan. Hradecky aavisti oikein ja olikin senttien päässä torjunnasta. Italia oli kuitenkin siirtynyt jälleen johtoon.

Suomi käynnisti loppukirin. Italia teki sitä, mitä se parhaiten osaa johtoasemassa tehdä: puolustaa. Suomen oli todella vaikea löytää tiloja muualta kuin kaukaa reunoilta. Neljän minuutin lisäajan aikana Ratinan yleisö nousi seisomaan ja hakkaa päälle -huudot raikuivat. Vain maali jäi puuttumaan kauniista tarinasta, joka lopulta päättyi maailmanluokan Italian 2-1-vierasvoittoon.

Huuhkajat jätti kentälle kaikkensa, eikä Ratinan yleisö jättänyt palkitsematta sankareitaan. Ottelun jälkeen Italian pelaajista Armando Izzo istui nurmen pintaan. Myös Italia oli antanut kaikkensa ja Tampereella nähtiin upea jalkapallo-ottelu.

Italia on voiton myötä entistä tiukemmin kiinni lohkovoitossa. Suomi teki kuitenkin sen, mitä siltä toivottiin ja odotettiin, nappasi voiton Kreikasta ja piti EM-kisaunelman vahvasti elossa. Italia oli piirun verran parempi, mutta EM-kisoihin on vielä matkaa.

Katso Suomen lohkon tilanne TÄSTÄ.

Juho Hirvonen, Tampere
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.