Jari Litmanen on Suomen historian ehkäpä jopa suurin urheilija, vähintäänkin suurin jalkapalloilija. Se, että Litmanen kehui Qatarin MM-kisojen järjestelyjä paljastaa, ettei ”Kuningas” ole välttämättä jalkapallokentän ulkopuolella täydellinen esikuva.

Litmanen kehui MM-kisojen järjestelyistä vastaavan komitean verkkosivuilla esimerkiksi sitä, että pelaajien arjesta on tehty mahdollisimman helppoa. Lisäksi Litmanen muun muassa kertoi, että ihmisillä riittää Qatarissa paljon tekemistä pelien ulkopuolella.

– Kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin, Litmanen totesi harmittomasti.

Litmanen ei varmaankaan ymmärrä mihin ampiaispesään hän tuli juuri survoneeksi kokonaisen halon.

Stadioneiden rakennusmiesten työolot ovat olleet jotain karmivan ja orjatyön väliltä. Jopa MM-turnauksen järjestävä taho on myöntänyt työläisten kuolleen MM-valmistelujen rakennustöissä. Useat järjestöt ovat olleet Fifan riesana Qatarin ihmisoikeusrikkomusten takia. Qatarin MM-lopputurnaus on saanut niin paljon kritiikkiä, ettei se ole voinut jäädä Litmaselta huomaamatta.

Litmasen kommentit ovat luultavasti hänen omasta mielestään harmittomia. Toisaalta niissä on myös totuuden siemen. Pelaajien olot ovat varmasti erinomaiset turnauksen ajan, siitä Qatar varmasti pitää isäntämaana huolen. Harmittomilla kommenteilla on kuitenkin seurauksia, kun ne yhdistää kontekstiin.

Litmanen ei välttämättä ymmärtänyt, että antaessaan positiivisia kommentteja Qatarin MM-turnauksen järjestelyistä, hän hyppäsi tavallaan aidan väärälle puolelle. Aidan niin sanotulla oikealla puolella on esimerkiksi HJK:n hyökkääjä Riku Riski, joka kieltäytyi lähtemästä Suomen A-maajoukkueen leirille Qatariin viime tammikuussa. Riski vetosi eettisiin syihin ja arvoihin, joiden mukaan hän haluaa toimia ja pitää niistä kiinni.

Litmanen tavallaan sanoutui irti näistä arvoista sillä hetkellä, kun hän matkusti Qatariin ja antoi positiiviset kommentit turnauksen järjestelyistä. En väitä, että Litmanen hyväksyisi Qatarissa tapahtuneet ja tapahtuvat kauheudet, mutta nyt hän omalla toiminnallaan edesauttoi niitä tahoja, jotka ovat kauheuksia olleet aiheuttamassa.

Tällaisilla ulostuloilla Litmanen tekee valveutuneen jalkapalloyleisön silmissä itsestään pellen. Eikä häntä silloin pelasta Mestarien liigan voitot tai muut uroteot. Pelaajana Litmasella oli loistava pelisilmä, jota hän käytti upealla tavalla. Nyt vaikuttaa siltä, että kentän ulkopuolella pelisilmä ei ole edes auttavalla tasolla.

Muokattu 30.9. klo 12.40: Tekstistä poistettu osuus, jossa arveltiin Fifan rahoittaneen Litmasen matkan Qatariin. Litmanen tiedotti asiasta ja kertoi olleensa yksityismatkalla, jonka järjesti suomalainen yritys.