Täksi kaudeksi Brescian paitaan siirtynyt Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Jesse Joronen on lyhyen Italian-uransa toistaiseksi kovimmassa paikassa tiistaina. Haaste on kivenkova, kun Serie A:han täksi kaudeksi noussut joukkue saa vieraakseen maan kahdeksan edellistä jalkapallomestaruutta pokanneen torinolaisjätti Juventuksen.

Tanskalaisjätti FC Kööpenhaminasta Bresciaan kolmen vuoden sopimuksella hankittu Joronen, 26, on pelannut uuden seuransa riveissä kauden kaikki neljä sarjapeliä ja pitänyt maalinsa puhtaana jo kahdesti. Simpeleen Urheilijoiden kasvatti on saanut italialaismediassa kehuja varmoista suorituksistaan.

Erityisen paljon Joronen sai suitsutusta AC Milania vastaan pelatun ottelun jälkeen siitäkin huolimatta, että milanolaisseura voitti pelin 1-0. Joronen oli kentän hahmo estäen usean lisämaalin syntymisen.

Kun Joroselta kysyy, miten hän kiteyttäisi starttinsa saapasmaassa, vastaus on varovainen. Ja ymmärtäähän sen, kun takana on vasta alle kourallinen sarjapelejä uudessa liigassa.

– On sellainen positiivisen nälkäinen olo. Haluan tehdä asiat vieläkin paremmin ja löytää koko ajan uusia juttuja, missä voisin olla parempi – ja ennen kaikkea haluan ansaita pisteitä joukkueelle. Ne ovat ne, mitkä sitten lasketaan kauden lopussa, suomalaisveskari vastaa SuomiFutis-sivustolle.

Hallitsevan mestarijoukkue Juventuksen kohtaaminen on Jorosesta hyvä ja mielenkiintoinen haaste, joista hän elää jalkapalloilijana. Puheista ei ole aistittavissa jännitystä, vaikka vastassa onkin Serie A:ta viime vuodet dominoinut joukkue.

Juventus on avannut kautensa kolmella voitolla ja tasapelillä.

– Totta kai se on ihan älyttömän meritoitunut joukkue, mutta ei siinä auta mikään muu kuin keskittyä kuten mihin tahansa peliin ja valmistautua niin kuin olemme aiemminkin valmistautuneet ja saaneet tulosta. Joka ikiseen peliin lähdetään hakemaan tulosta, ja joitakin joukkueita vastaan se tulee varmasti olemaan todella paljon haastavampaa.

– Juventus on resursseiltaan ja joukkueeltaan tosi, tosi kova ja muutaman muun joukkueen kanssa lähes omaa luokkaansa täällä Italiassa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tekisimme mitään eri lailla valmistautumisen suhteen. Se on raakaa työtä, Joronen painottaa.

Tähtien kohtaaminen ei jännitä

Portugalin maajoukkueen kapteeni Cristiano Ronaldo ei ole Bresciaa vastaan kokoonpanossa loukkaantumisen takia, mutta Juventuksesta tulivoimaa löytyy Ronaldon takaakin. Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala sekä Mario Mandžukic ovat maailmanluokan hyökkääjiä.

Joronen ja Brescian maalivahtivalmentaja Alessandro Vitrani ovat käyneet tarkasti läpi Juventuksen hyökkääjien tekemistä. Kyseessä on Joroselle kuitenkin rutiini: ennen jokaista ottelua hän paneutuu Vitranin kanssa tarkasti vastustajan hyökkäyspään pelaajiin.

Vastustajan maalintekijöiden tarkkailu on kuulunut Jorosen repertuaariin jo pidemmän aikaa.

– Videoita tulee katsottua. Ei se ole varmasti mikään salaisuus, että suurin osa maalivahdeista tekee sitä nykypäivänä, kun on InStatit ja Wyscoutit, mistä näkee videolta tosi paljon, Joronen sanoo.

Juventuksen hyökkäys saa Jorosen syttymään.

– Se on totta kai itselleni iso juttu, mutta nimenomaan sen takia, että näen sen positiivisena haasteena ja pääsen kokeilemaan omia urheilullisia rajojani. Yksi isoista syistä, miksi siirto tänne tuntui hyvältä idealta, koska näitä pelejä tulee harva se viikko, että pääsee kokeilemaan voimiaan maailman parhaita vastaan.

Maalivahteja käskyttävä Vitrani on tehnyt nopeassa ajassa vaikutuksen Joroseen. Koko Brescian molaritallin, valmennuksen ja pelaajien, toiminta kerää kehut.

– Maalivahtiryhmällämme on tosi hyvä yhteistyö, sellainen kollektiivinen työhenki. Olen ollut tosi iloinen, että se on juuri hän, joka johtaa sitä. Hän on erinomainen maalivahtivalmentaja, mutta myös erinomainen ihminen. On todella mukavaa tehdä töitä yhdessä.

Nähdäänkö Balotelli kentällä?

Brescia saattaa esitellä kotiyleisölleen mielenkiintoisen debytantin ”Vanhaa rouvaa” vastaan, jos urallaan muun muassa Manchester Cityssä, Interissä ja AC Milanissa pelannut italialaishyökkääjä Mario Balotelli pääsee kentälle.

29-vuotias Balotelli on Juventus-pelissä ensimmäistä kertaa edustuskelpoinen tällä kaudella. Hän on ollut alkukaudella sivussa neljän ottelun pelikiellon takia, joka päättyi lauantain vieraspeliin Udinesea vastaan.

Joronen uskoo, että viimeksi Ranskassa Marseillen riveissä pelanneesta kärkimiehestä on iso apu joukkueelle, jos käsky käy kentälle.

– Hän on todella kovan luokan pelimies ja tulee varmasti auttamaan joukkuetta. Tietenkin peleissä sitten näkee kaiken, mihin hän oikeasti pystyy. Myöskin johtajaominaisuuksiltaan tosi kokenut pelaaja meidän ryhmään. Varmasti tulee olemaan johtaja kentällä.

Balotelli tunnettiin aiemmin jalkapallokenttien kauhukakarana erilaisten selkkauksien vuoksi. Joroseen Brescian lähistöllä varttunut kärki on kuitenkin tehnyt hyvän vaikutuksen ensimmäisen kuukauden aikana.

– Mukava kaveri kopissa ja kentällä, ei ole oikeasti mitään pahaa sanottavaa hänestä, Joronen sanoo.

Viime kaudella Balotelli pelasi 15 Ranskan liigan ottelua paukuttaen Marseillelle mainiot kahdeksan maalia. Edeltävällä sesongilla Balotelli pelasi huippukauden Nizzan riveissä mättäen 18 sarjamaalia 28 peliin.

Brescian ja Juventuksen välinen Serie A:n ottelu näkyy tiistaina 24.9. klo 21.50 alkaen suorana Ruudusta.