Teemu Pukki kertoi, miltä tuntui lukea oma nimi Valioliigan maalipörssin kärjestä: ”Oli aika siistiä olla hänen edellään”

© Kuva: Getty Images

Norwichin noustua täksi kaudeksi Valioliigaan, saatiin maailman kovimpaan sarjaan jälleen suomalainen pelaaja. Harva osasi silti ennustaa, että kauden alussa Teemu Pukki johtaisi Valioliigan maalipörssiä jättäen taaksensa Harry Kanen ja Mohamed Salahin kaltaiset supertähdet.

Toisella kierroksella Newcastlea vastaan tullut hattutemppu nosti Pukin maalipörssin kärkeen yhdessä Sterlingin kanssa. Kolmannella kierroksella maaliputki jatkui, kun Chelseaa vastaan tuli maali ja maaliin johtanut syöttö. Pukki ja Sterling jakoivat maalipörssin kärjen viidellä osumalla, tosin Pukilta löytyi yksi maalisyöttö Sterlingiä enemmän.

Pukki jäi viime viikonloppuna maaleitta, kun West Ham voitti kotonaan Norwichin lukemin 2-0. Samalla Pukki joutui luovuttamaan maalipörssin kärkinimen yhdelle idoleistaan, nimittäin Manchester Cityn Sergio Agüerolle.

– Olihan se siisti fiilis. Sitten kun katsoi vielä mitä pelaajia siinä oli vierellä. Esimerkiksi Agüerosta olen aina tykännyt. Oli aika siistiä olla hänen edellään, vaikkakin nyt hän sitten meni ohi, Pukki kertoo toimittajien ympäröimänä Helsingin Kalastajatorpalla.

Valioliigan maalipörssin voittaminen onkin sitten jo toinen juttu. Pukista voi hyvin tulla ainakin eniten yhdellä kaudella valioliigamaaleja tehnyt suomalainen. Mikael Forssell paukutti kaudella 2003-04 Birminghamin paidassa 17 osumaa. Yksi apu ennätyksen jahtaamisessa voisi olla rangaistuspotkujen vetovastuu.

– Kyllä meillä on joka pelissä lista, että kuka vetää. En paljasta vielä (millä sijalla Pukki on listalla). Näette sitten kun tulee pilkku tai pilkkuja.

– Viime kaudella tuli se yksi pilkku, jossa epäonnistuin. Niitä on tullut välillä harjoiteltua, että kyllä minulla tällä hetkellä on ihan hyvä fiilis pilkkujen vetämisestä, Pukki paljastaa.

Reilussa vuodessa Brøndbystä Kloppin halattavaksi

Nousu Valioliigan ja samalla maailman huipulle on ollut pitkä. Pukin tehtyä upeita maaleja saksalaisseura Schalken verkkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa vuonna 2011 moni odotti miehestä seuraavaa sateentekijää suomalaisessa jalkapallossa. Tie veikin nopeasti Saksan Bundesliigaan Schalken riveihin, mutta sen jälkeen uralle on mahtunut monta ylä- ja alamäkeä.

Tällä hetkellä Pukki on kuitenkin suomalainen supertähti Valioliigassa. Kesällä 2018 Pukin siirryttyä tanskalaisesta Brøndbystä Norwichiin moni hieraisi silmiään. Pukki oli tehnyt vakuuttavaa jälkeä Tanskassa, mutta miehen kykyjä fyysisessä Englannin Mestaruussarjassa epäiltiin. Viime kaudella Pukki pyyhki epäilyillä lattiaa iskien 29 maalia sarjassa ja hinaten Norwichin Valioliigaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Teemu Pukki hiljensi epäilijät viime kaudella Englannin Mestaruussarjassa. Kuva: Getty Images.

Yhden seurasiirron jälkeen suomalaishyökkääjä on noussut tilanteeseen, jossa Jürgen Klopp tulee halaamaan ja onnittelemaan valioliigaottelun jälkeen. Valioliigadebyytissä Pukki teki maalin Liverpoolin verkkoon, vaikka se olikin laiha lohtu 1-4-tappiossa. Pelin jälkeen Pukki vaihtoi entisen pelikaverinsa Virgil van Dijkin kanssa pelipaidan, kun yhtäkkiä Klopp olikin jo halaamassa.

– Oli aika siisti juttu saada van Dijkin paita, kun katsoo, mitä hän juuri voitti (Uefan vuoden pelaaja -palkinnon). Hänen kanssaan vähän höpistiin siinä pelin aikana ja kysyinkin häneltä, että saanko hänen paidan.

– Klopp tuli aika yllätyksenä siihen, kun sain sen van Dijkin paidan. En kuullut tosin mitä hän sanoi, mutta hauska juttu, että sain tuon tason valmentajalta halin, Pukki avaa Anfieldin pelaajatunnelin tapahtumia avausottelun jälkeen.

Maanantaina Pukki valittiin Englannin pelaajayhdistyksen kuukauden pelaajaksi. Paljon on ehtinyt tapahtua Tanskasta Englantiin siirtymisen jälkeen. Pukki myöntää, ettei nyt nähty menestys ja suosio käynyt mielessä vielä Brøndby-aikoina.

– En voi sanoa, että olisin Brøndbyssä pelatessani kertaakaan miettinyt pelaavani vielä Valioliigassa. Kyllä tämä on sinänsä tullut yllätyksenä. En silloin edes miettinyt, että jonain päivänä pelaisin Valioliigassa, mutta siellä ollaan, Pukki tunnustaa.

Brøndbyssä Pukin suunta kääntyi saksalaisen Alexander Zornigerin alaisuudessa. Pukki myös nostaa nimenomaan Zornigerin käänteentekeväksi valmentajaksi urallaan.

– Hän vähän muutti tekemistäni. Mutta myös ehkä sellainen henkinen kasvu pelaajana on vaikuttanut. Tällä hetkellä olen henkisesti vahva kentällä ollessani. Varmasti myös perhe-elämällä on ollut vaikutusta, että futis ei enää ole se ykkösjuttu, vaan on myös jotain tärkeämpää.

Seuraavaksi Pukki metsästää EM-kisapaikkaa Huuhkajien kanssa. Tällä viikolla Suomi kohtaa Kreikan ja Italian Tampereella. Kisapaikka on omissa käsissä, ja Kreikka-otteluun Suomi lähtee jopa suosikkina.

– Kotona pitää aina lähteä voittamaan. Meillä on nyt hyvä fiilis joukkueessa, eivätkä suosikin paineet paina, Valioliigan tähtihyökkääjä toteaa itsevarmana.

Suomi kohtaa Kreikan torstaina ja Italian sunnuntaina. Ottelut pelataan Ratinan stadionilla, Tampereella.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen