Veikkausliigan runkosarja paketissa – tässä SuomiFutis-sivuston tähdistöjoukkue

© Kuva: Juha Tamminen

Kaikki 22 Veikkausliigan runkosarjan kierrosta on nyt saatu pelattua. Joukkueet on jaettu ylempään ja alempaan loppusarjaan, ja on aika vetää henkeä maaottelutauon verran. Sen jälkeen edessä on raivokasta taistelua mestaruudesta, mitalisijoista, europelipaikoista ja putoamisen välttämisestä viiden täyden kierroksen verran – ja europlayoffit päälle.

Jokaiselle on selvää, että runkosarjan uusia onnistujia olivat etenkin Ilves, Inter ja KuPS. Myös IFK Mariehamn ja HIFK onnistuivat paremmin ennakko-odotuksiin nähden. Hyvissä joukkueissa pääsevät esille myös hyvät pelaajat, joten SuomiFutis otti asiakseen rustata runkosarjan tähdistöjoukkueen. Tälläkin saralla loistavat etenkin mestaruudesta kiihkeästi taistelevat Ilves ja Inter, joiden riveistä on helppo nostaa esille huippuonnistujia. Hyvävireisellä KuPS:lla onnistujat ovat jakautuneet paljon tätä kaksikkoa laajemmin.

Maalivahti:

Mika Hilander (Ilves) – Ilveksen puolustus on ollut koko sarjan pitävin, ja suuri kunnia siitä kuuluu kesällä 36 vuotta täyttäneelle konkarivahdille. Hilander oli erittäin hyvä, ja on vain parantanut tällä kaudella. Yhdeksän nollapeliä on myös vakuuttava saldo. Töitä ”Hilalla” on totisesti riittänyt, mutta hän on antanut illasta toiseen joukkueelleen mahdollisuuden voittaa.

Mika Hilander on ollut Ilveksen maalilla erinomainen. Kuva: Juha Tamminen

Keskuspuolustajat:

Päädyimme tähdistövalinnassamme kolmen topparin pelitapaan. Sellaisessa on huhkinut menestyksekkäästi myös Interiin täksi kaudeksi palannut Juuso Hämäläinen. Seuran oma kasvatti on ollut alakerrassa itse varmuus, tuntuu aina tietävän, mitä tekee ja itseluottamus on ollut tapissaan. Hämäläinen sopii myös erinomaisesti Inter-luotsi José Riveiron pelitapaan. Tärkeä palanen viime kaudesta selvästi parantanutta Inter-puolustusta.

Rinnalleen Hämäläinen saa 25-vuotiaan ghanalaisen Baba Mensahin. Mensah on urakoinut Ilveksen alakerrassa valtavan suuret minuutit ja on hoitanut hommiaan isännän elkein. Hän on jaksanut raskaan taakan hienosti, ollen alakerran koossa pitävä liima. Hyviä otteita kaivataan myös mitalisarjassa.

34-vuotias brassitoppari Nadson tuli SJK:hon todella kovalla CV:llä, eikä ole pettänyt odotuksia. Konkaripuolustaja oli seinäjokisten kauden kovin hankinta. Muun muassa Sheriff Tiraspolissa, Genkissä ja Krylja Sovjetovissa aiemmin pelannut Nadson on hallinnut ilmatilaa ja rauhoittanut Kerhon koko puolustuslinjaa. Oli runkosarjan lopulla sivussa viidestä pelistä, ja näistä SJK sai vain kaksi pistettä. Kuvaavaa. SJK:n suurimmat ongelmat ovat olleet hyökkäyspäässä, joten konkari ansaitsee tunnustuksen hyvistä otteistaan.

Wing-backit:

Itseoikeutettu valinta oikealle laidalle viilettämään on Interin vaikeasta ja kiusallisesta loukkaantumisesta toipunut Niko Markkula. 29-vuotias Markkula on tehnyt nousujaan oikea-aikaisesti ja jakanut millintarkkoja keskityksiä Timo Furuholmille ja Filip Valencicille. Mies on ollut yllättävänkin tärkeä palanen Interin tehokasta hyökkäyspelaamista, ja hänen tilastoihinsa onkin kirjattu neljä maalisyöttöä. Jos Veikkausliigassa jaettaisiin myös kakkossyöttöjä, olisi lukema vielä paljon komeampi. Viimeistään tammikuussa A-maajoukkueen mukaan?

Niko Markkula on palannut kansalliselle jalkapallohuipulle. Kuva: Juha Tamminen

Vasemmalle laidalle valitsimme IFK Mariehamnin Dylan Murnanen. Australialaispuolustaja on lyönyt tiskiin vielä Markkulaakin kovemmat tehot kaksi maalia ja viisi maalisyöttöä. Murnane saa myös runsaasti erikoistilannevastuuta ja huhtikuussa hän pamauttikin kulmapotkun suoraan RoPS:n maaliin. Kuinka pitkään IFK Mariehamn pystyy vielä pitämään 24-vuotiaasta puolustajastaan kiinni?

Keskikenttä:

Kahden miehen keskikentän keskustan miehitämme kokonaisuudessaan Ilveksen pelaajilla. Päivänselvä valinta on 22-vuotias Lauri Ala-Myllymäki, joka on ollut runkosarjan ajan koko sarjan toiseksi paras pelaaja. ”Lämmi” on iskenyt komeat 12 maalia ja antanut kolme maalisyöttöä ja on ollut Ilvekselle välillä kaikki kaikessa. Ala-Myllymäen potkutekniikka on sarjan ehdotonta parhaimmistoa ja juonikkuutta löytyy vaikka muille jakaa. On Ilveksen onni – ja samalla sitä on erittäin vaikeaa käsittää – että Ala-Myllymäki on pysynyt Tampereella niin viime talvena kuin kesän siirtoikkunassakin. Pian mies haetaan ulkomaille, siihen uskomme. Mestaruustaistelun avainnappuloita, ehdottomasti.

Lauri Ala-Myllymäki on ollut Veikkausliigan ehdottomasti terävintä kärkeä. Kuva: Juha Tamminen

Jos on Teemu Pukki osoittanut Englannissa, ettei loikka kakkostasolta pääsarjaan ole temppu eikä mikään, on brasilialainen Jair tehnyt saman Suomessa. Jair pelasi vielä viime kaudella AC Oulussa Ykköstä. Hänet valittiin Ykkösen parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, mutta hyppy Veikkausliigaan ei ole tuntunut missään. Jair on pelannut Ilveksessä raudanlujan kauden, ja oli koko off-seasonin onnistuneimpia värväyksiä. Täydentää Ala-Myllymäkeä erinomaisesti.

Hyökkäyskolmikko:

Itsestään selvä valinta joukkueeseen on kauden paras pelaajahankinta, Interiin lainapestillä talvella siirtynyt Filip Valencic. Slovenialainen on valittu uskomattomasti kolme kertaa kuukauden pelaajaksi neljästä mahdollisesta kerrasta. Valencic johtaa sarjan maalitilastoa ylivoimaisesti (15 maalia), ja on antanut myös neljä maalisyöttöä. Hurjasta maalilukemasta huolimatta Valencic ei silti ole itsekäs pelaaja. Välillä suorastaan tuntuu, että hyvällä potkutekniikalla varustettu hyökkääjä voisi ampua miltei useamminkin.

HJK-aikaisesta kiukuttelusta ei ole merkkejä näkynyt, vaan asenne on ollut rautainen ja Valencic on pelannut joukkueelle. Tekee myös ahkerasti töitä alaspäin ja käy välillä riistämässä palloja jopa oman rangaistusalueen tuntumassa. Inter-kannattajat näkisivät Valencicin takuulla mieluusti Turussa ensi kaudellakin, mutta saattaa olla turha toivo.

Elokuusa 30 vuotta täyttänyt Riku Riski loukkaantui jo kauden avausottelussa. Riski huilasi seuraavat kahdeksan peliä, ja näistä HJK voitti vain yhden, tehden peleissä seitsemän maalia. Riskin palattua kentille ja oltua HJK:n avauskokoonpanossa Klubi on voittanut yhdestätoista pelistä kuusi. Maaleja on syntynyt 18, ja näistä Riski on ollut osallisina puolessa (7 maalia, 2 syöttöä). Tilasto kertoo erittäin paljon paitsi Riskin onnistumisesta, myös siitä, miten tärkeä pelaaja hän on alisuorittaneelle HJK:lle ollutkaan. Miten paljon paremmin Klubin kausi olisikaan voinut mennä, jos maskulainen olisi saanut pysyä koko kauden terveenä?

Riku Riski, HJK:n kauden paras ja tärkein pelaaja. Kuva: Juha Tamminen

Kolmanneksi hyökkääjäksi valitsemme KuPS:n Rangelin. 24-vuotias brassi ei ole saanut valmentaja Jani Honkavaaralta valtavaa luottamusta, mutta kun saa, niin tehoja tulee tuppaamaan. Rangel on pelannut tällä kaudella yhdeksässä ottelussa vähintään 45 minuuttia, ja näissä peleissä hän on tehtaillut kahdeksan maalia ja yhden maalisyötön. Osumat tuppaavat olemaan myös usein a) kauniita ja b) tärkeitä. Rangelin varsinainen mahti-ilta nähtiin kesäkuussa, kun hän mätti hattutempun KuPS:n 5-1 -voitossa FC Lahdesta.

Tässä runkosarjan tähdistöjoukkueemme:

Vaihtopenkki:

Vaihtopenkille nostimme maalivahdiksi RoPS:n Antonio Regueron. Espanjalainen oli alkukauden loukkaantumisen vuoksi sivussa, mutta palasi tervehdyttyään nopeasti sarjan eliittiin. Real Madridin kasvatti on vuoden Hilanderia vanhempi, mutta ikä ei paina. RoPS:n kausi on ollut vaikea, mutta Reguero pitää lappilaiset vaikka yksin sarjassa.

Puolustajiksi vaihtopenkille pääsevät Hongan Gideon Baah ja KuPS:n Luis Carlos Murillo. Molempien rahkeissa on tällä kaudella ollut ehkä vähän parantamisenkin varaa, mutta pelipaikkojensa kärkeä he ovat olleet. Lisäksi penkiltä paikkansa ottavat SJK:n Moshtagh Yaghoubi, FC Lahden Josu, Veikkausliigan syöttötilastoa ylivoimaisesti johtava Mika Ojala (Inter) sekä maalipörssin kolmonen, Hongan Borjas Martín.

Myös seuraavia pelaajia joukkueeseen harkittiin, eli hatunnosto hyvästä runkosarjasta heillekin: Arnold Origi (HIFK); Rick Ketting (IFK Mariehamn), Robert Ivanov (Honka), Miro Tenho (Inter), Felipe Aspegren (Ilves), Hassan Sesay (HIFK), Nikolai Alho (HJK); Keaton Isaksson (IFK Mariehamn), Petteri Pennanen (KuPS), Alvaro Muñiz (Inter), Jani Bäckman (HIFK), Juha Hakola (Honka), Ville Saxman (KuPS), Tiquinho (HIFK), Denis Oliinyk (SJK); Timo Furuholm (Inter), Luis Henrique (HIFK). Petteri Forsell ei tullut huomioiduksi vähäisen pelimääränsä takia.

Heikki Kuparinen


Leicester – Tottenham | Jääkö Tottenham telineisiin? ⭐️⭐️½