Koko jalkapallokauden 2019 raskaasti alisuorittaneen HJK:n veikkausliigajoukkueen kausi on ohi. Joku kyynikko voisi todeta jopa, että vihdoinkin. Suomen Cup- ja europelipettymysten sekä sarjassa mitaleitta jäämisen lisäksi jäljellä oli vielä yksi karvas takaisku: siis se, ettei HJK pelaa kesällä 2020 lainkaan europelejä.

Europudotuspelien toisella kierroksella HJK sai vastaansa jo ylemmästä loppusarjastakin tutun IFK Mariehamnin. Molemmat joukkueet selvisivät tähän vaiheeseen vasta rangaistuspotkukilpailun kautta – HJK kaatoi FC Lahden ja IFK Mariehamn HIFK:n. Tänäänkin mentiin pitkän kaavan kautta, mutta lopussa jatkopaikkaa juhli IFK Mariehamn.

Pimeässä Töölön illassa komean avausmaalin teki HJK:n kolumbialaisvahvistus William Parra. Maali syntyi pelin 16. peliminuutilla. Parra teki pienen harhautuksen vajaassa 20 metrissä, pelasi oikean jalkansa vapaaksi ja tykitti pallon etuyläkulmaan. Hienoa maalia todisti tosin vain 997 katsojaa – HJK:n mittapuulla umpisurkea yleisömäärä.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
16' MAAAAAAAALIIIII! William Parra pamauttaa HJK:n johtoon upealla vedolla! (1-0)
#HJK #HJKIFKM #Veikkausliiga

Ruutu Urheilu

@RuutuUrheilu
Vau! William Parra latasi uskomattomalla kudilla HJK:n ensimmäisen osuman! #ruutu #veikkausliiga ruutu.fi/video/3496802

Pelin tempo oli kahden väsyneen joukkueen kohdatessa koleassa illassa melko vaatimaton. Avausjakso pelattiin kotijoukkueen lievässä hallinnassa, ja samoin alkoi myös toinen puoliaika.

68. peliminuutilla IFK Mariehamn nousi kuitenkin tasoihin. Faith Friday Obilor halusi yltää oikealta lähteneeseen keskitykseen ennen Aristote Mbomaa, mutta puski pallon lähes maaliviivalta omaan maaliin. Näin taistelu jatkopaikasta oli jälleen auki.

90 minuuttia + lisäaika eivät lisämaaleja tuoneet, joten jo kolmannessa ottelussa kolmesta europlayoffista mentiin jatkoajalle. Sarjan pronssimitalisti Hongan lepoetu sen kuin kasvaa entisestään, kun tuleva vastustaja joutui tahkoamaan viikossa kaksi kertaa 120-minuuttisen.

Jatkoajan yhdeksännellä minuutilla harvalukuinen yleisö ehti innostua. Kaan Kairinen lähetti Ivan Tarasoville hienon syötön ja venäläishyökkääjä jakoi pallon keskustaan Evans Mensahille. Mensahin pusku osui kuitenkin tolppaan, ja vieraiden maalivahti Oskari Forsman torjui hienosti Riku Riskin laukauksen paluupallosta.

Jatkoajan toisella puoliskolla iski IFK Mariehamn ja loistavan kauden pelannut hollantilaistoppari Rick Ketting. Vieraiden kulmapotkusta Mboma puski pallon ensin maalipuihin, mutta Ketting oli terävänä paluupallossa ja lakaisi pallon HJK:n maaliin.

Yllätys muhimassa? Rick Ketting iskee IFK Mariehamnin johtoon kun ottelua on pelattu 110 minuuttia! #ruutu #veikkausliiga ruutu.fi/video/3496833

Vieraiden johtomaalin jälkeen HJK:kin loi vielä yhden hyvän tilanteen, mutta Mensahin laukaus karkasi taivaisiin. Seuraavasta vastahyökkäyksestä IFK Mariehamn oli lähellä jo kolmatta osumaa, mutta Maksim Tarasov torjui vedon kulmapotkuksi. HJK:n viimeinen toivo oli Eetu Vertaisen kaukovedossa, mutta sekin painui katsomoon. Niinpä IFK Mariehamn haki koko veikkausliigahistoriansa ensimmäisen voiton HJK:n kotikentältä (1-2), ja melkoisen tärkeään paikkaan sen hakikin.

Näin europudotuspelien finaalissa kohtaavat mestaruussarjassa kolmanneksi sijoittunut Honka sekä saman sarjan kuudes IFK Mariehamn. Otteluparin ensimmäinen osaottelu pelataan Maarianhaminassa keskiviikkona kello 18.30. Lopullisesti Suomen neljännen europelipaikan kaudelle 2020-2021 saava joukkue ratkaistaan Espoon Tapiolassa sunnuntaina kello 13 alkavassa ottelussa.