Lääkäri kertoi 23-vuotiaalle Joel Pohjanpalolle järkyttävän uutisen kesken sopimusneuvottelujen – siitä alkoi maanpäällinen hel*etti ja hyökkääjästä tuli lääketieteellinen mysteeri

© Kuva: Getty Images
Bayern München aloittaa uuden kauden! Käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Joel Pohjanpalo loukkaantui Belekissä, Turkissa maaliskuussa 2018 A-maajoukkueen pelatessa harjoitusottelua Pohjois-Makedoniaa vastaan. Silloin kukaan tuskin osasi aavistaa minkälaisen helvetin mies tulee vielä vamman takia käymään läpi. Nyt Bayer Leverkusenin hyökkääjä on terve ja Huuhkajien mukana tavoittelemassa EM-kisapaikkaa. Matka on ollut suorastaan uskomaton.

Kyllä siinä vähän mietti, että mitä tässä tulee tapahtumaan.

Bayer Leverkusen osoitti luottamuksensa Pohjanpaloon elokuussa 2018, kun seura teki hyökkääjän kanssa vuoteen 2022 ulottuvan sopimuksen. Kesällä 2018 Pohjanpalon kuntoutuminen oli ottanut edistysaskeleita, mutta seinä väijyi kulman takana heinäkuussa kesken sopimusneuvottelujen.

– Se oli itse asiassa samana päivänä, kun olimme jatkosopimusneuvotteluissa, jolloin saimme kaiken valmiiksi, mutta ei vielä allekirjoitettu mitään. Sen jälkeen tuli tieto, että en ehkä enää koskaan pelaa futista, ja että loukkaantuminen tulee kestämään yli vuoden ja sopimusta taisi silloin olla jäljellä kahdeksan kuukautta, Pohjanpalo kertoi avoimesti Kalastajatorpalla tiistaina toimittajien ympäröimänä.

– Kyllä siinä vähän mietti, että mitä tässä tulee tapahtumaan.

Pohjanpalo oli sopimusneuvottelujen hetkellä 23-vuotias. Lupaava ura oli vihdoin lähtemässä toden teolla käyntiin Leverkusenissa, jossa suomalaishyökkääjä oli jo osoittanut vaarallisuutensa useissa otteluissa tullessaan vaihdosta kentälle. Danger Zone -nimitys oli tullut tutuksi Leverkusenin kannattajien keskuudessa.

Pohjanpalon vamma oli sen verran harvinainen, ettei lääketehtaan omistuksessa oleva seura osannut oikein sanoa mistä oli kysymys. Epätietoisuus oli raastavaa. Vamma eskaloitui syksyllä 2018 niin vakavaksi, että nilkan telaluu oli lähestulkoon poikki.

Moni varmasti aiheesta ihmettelee, miten ihmeessä Pohjanpalo reagoi vasta niin myöhään? Pohjanpalo ei tuntenut suurempaa kipua, koska hermosäikeet olivat niin huonossa kunnossa, etteivät ne enää lähettäneet aivoille viestiä kivusta.

Kuvittele siis tilanne, jossa sahaat sirkkelillä hiljalleen sormeasi poikki, mutta aivosi eivät saa enää minkäänlaista signaalia kivusta. Voit käytännössä jatkaa sahaamista, kunnes luu on poikki.

Pohjanpalon ura oli puolen senttimetrin päässä eläkepäivistä. Eikä vain jalkapalloura, sillä telaluun halkeaminen olisi voinut tehdä jopa kävelemisestä mahdotonta. Seura tuli kuitenkin apuun ja turvasi kuntoutumisen jatkosopimuksen avulla.

Joel Pohjanpalo viime kesänä Bayer Leverkusenin harjoituksissa. Kuva: Getty Images.

– Jos lääkärit sanovat sinulle, ettet pelaa ehkä enää koskaan jalkapalloa, ja oma seura haluaa silti tehdä jatkosopimuksen, niin kyllä koen olevani aika paljon velkaa seuralleni. Sieltä ei koskaan lyöty minkäänlaista painetta, että pitäisi nopeasti päästä kuntoon. He ymmärsivät kyllä loukkaantumisen vakavuuden.

Pohjanpalo kertoi Huucast-podcastissa, ettei seura halunnut kertoa julkisuuteen vamman vakavuudesta tarkemmin. Linja ei muuttunut vielä silloinkaan, kun uusi jatkosopimus julkistettiin. Moni olisi varmasti kyseenalaistanut neljän vuoden sopimuksen pelaajalle, jolle oli juuri kerrottu, että tämän ura saattaisi olla paketissa.

Läpi kiirastulen

Toisaalta Leverkusen tunsi myös vastuunsa. Pohjanpalon jalkaa ei jostain syystä kuvattu vasta kun meinasi jo olla myöhäistä. Pohjanpalon loukkaantuminen tuotti harmaita hiuksia lääketehtaan seuralle, jossa pitäisi ainakin tietotaidon olla huippuluokkaa.

– Nyt ainakin seura tietää mitä pitää tehdä, jos joskus samanlainen loukkaantuminen tapahtuisi.

Pohjanpalo on ollut puolentoista vuoden ajan lääketieteellinen ihmistutkimus.

– Voitte kuvitella, että kun meidän omistaja on Bayer, niin kyllä siellä kaikenlaisia vehkeitä on käytetty ja kaikennäköisiä nappeja on tullut syötyä, sairaaloissa on istuttu ja tipassa oltu. Varmaan kahdeksan eri lääkäriä on minua hoitanut. Kaikkea on kyllä kokeiltu, mies avasi sairaskertomustaan.

Danger Zone oli liekeissä syksyllä 2016. Kuva: Getty Images.

Pohjanpalo on syönyt suuren laatikollisen verran kalsiumia poretablettien muodossa. Lisäksi esimerkiksi jalan kuvaaminen useaan otteeseen tuotti omat hankaluutensa.

– Hahah, minulla on varmaan näin iso kasa niitä kuvia kotona, Pohjanpalo naurahtaa ja näyttää käsillään suurta pinoa.

– Yhdessä vaiheessa he eivät enää antaneet minun ottaa CT-kuvaa (tietokonetomografia), kun pelkäsivät minun saavan liikaa säteilyä.

Loukkaantuminen on aina pelaajalle kova koettelemus. Kun Pohjanpalon ura oli vaakalaudalla, hän joutui miettimään uraa jalkapallon jälkeen.

– Aina minulta takataskussa löytyy varasuunnitelma. Kyllä se kävi mielessä, mutta onneksi sain vielä jatkaa pelaamista. Jalkapalloilijan ura loppuu suhteellisen nopeasti. Uran aikana täytyy hoitaa asiat hyvin, jotta uran jälkeen voi sitten tehdä jotain muuta ja nauttia elämästä sitten toisella tavalla, Pohjanpalo sanoi jättäen kuitenkin avaamatta, mikä hänen varasuunnitelmansa on tai oli.

Polkupyörä tuli Pohjanpalolle tutuksi kuntouttamisen aikana. Tuhansia kilometrejä kuntopyörällä pyöräillyt Pohjanpalo sanoi ymmärtävänsä hyvin, miksi jalkapalloilijat vihaavat pyöräilyä. Kuntouttaminen on yksinäistä puuhaa, sillä loukkaantunut pelaaja tekee oikeastaan kaiken työn erillään muusta joukkueesta.

Minun tapauksessani voit vain kuvitella kuinka kallis se (vakuutus) on. Vakuutusyhtiöt eivät olleet kovin iloisia tästä.

Pohjanpalo on maalintekijä. Kun polkupyörän selästä aikanaan päästiin pois ja harjoitteluun tuotiin maali, alkoi tunnelin päässä näkyä valoa.

– Heti ensimmäisellä kerralla kun pääsin takaisin kentälle, kysyin voidaanko harjoitteeseen lisätä jotenkin maali. Kyllä minä sen sitten sainkin.

Pelkkä loukkaantuminen ja kuntouttaminen ovat jo raskasta pelaajalle, mutta Pohjanpalolle vakava vamma toi myös taloudellisia seurauksia. Vakuutusyhtiöt eivät nimittäin hyppineet riemusta Pohjanpalon loukkaantumisen kohdalla.

– Saksassa täytyy itse hoitaa vakuutus. Seuralla ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Seuran vastuulla on maksaa sinulle kuuden viikon ajan, mutta sen jälkeen olet itse vastuussa. Minun tapauksessani voit vain kuvitella kuinka kallis se (vakuutus) on. Vakuutusyhtiöt eivät olleet kovin iloisia tästä.

Tunnelin päässä EM-kisat

Pohjanpalo mielipuuhassaan tuulettamassa maalia kesällä 2017. Kuva: Juha Tamminen.

Nyt Pohjanpalo valmistautuu Huuhkajien mukana tuleviin EM-karsintaotteluihin Bosnia-Hertsegovinaa sekä Armeniaa vastaan. Suomella on mahdollisuus varmistaa jopa EM-kisapaikka tulevissa otteluissa. Puolentoista vuoden pitkä matka voi saada Pohjanpalon kohdalla suorastaan satumaisen lopun.

– Silloin kun olin mukana, niin se oli juuri kääntymässä positiiviseen suuntaan. Nyt pelataan vaan vieläkin paremmin ja tuntuu, että onnikin on välillä meidän puolella. Sinänsä ei ole mikään muuttunut.

– Toki ilmapiiri on aika huikea treeneissä ja lounaalla, kun näkee pelaajia. Enkä nyt ihan heti muista milloin olisi ollut näin paljon toimittajia paikalla maajoukkueen tapahtumissa, Pohjanpalo totesi nauraen.

Pohjanpalo ei ole vielä pelannut minuuttiakaan virallisessa ottelussa Belekin synkän illan jälkeen. Mies kuitenkin vakuuttaa, että kunto on hyvä. Suomen päävalmentaja Markku Kanerva totesi viime viikolla, että Pohjanpalo on tietynlainen jokerikortti tulevissa otteluissa. Täyttä 90-minuuttista tuskin nähdään, mutta mies on valmis hyppäämään kehiin.

– Ainakin Bundesliigassa se (jokerikortti) on toiminut aika hyvin. Kun olen vaihdosta sisään tullut, niin kyllä sieltä pari maaliakin on tullut. Askel kerrallaan mennään takaisin kohti avauskokoonpanoa. Jätkät ovat pelanneet aika hyvin, joten kyllä tässä saa tapella pelipaikasta. Toivottavasti käsky käy Bosnia-pelissä ja pääsisi niittaamaan yhden häkin, Pohjanpalo sanoi tuttu virne kasvoillaan.

Itseluottamus ei ole hyökkääjältä kadonnut mihinkään. Voisi kliseisesti sanoa, että vakava loukkaantuminen on vain vahvistanut Pohjanpaloa. Nyt odotetaan vain, että se konkretisoituu kentällä EM-kisojen kannalta suotuisasti.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Bayern München aloittaa uuden kauden! Käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!