TPS nousee Veikkausliigaan kaudeksi 2020. Nopea pääsarjaan paluu varmistui, kun oransseissa paidoissa pelannut turkulaisryhmä haki Seinäjoelta 3-0 -voiton KPV:sta ja voitti otteluparin samoin numeroin. TPS sai siis revanssin viimesyksyisestä karsintatappiosta ja KPV:n visiitti pääsarjatasolle jäi siten vain yhden kauden mittaiseksi. Ensi kauden Ykkösessä sille tekevät seuraa muista pohjalaisjoukkueista VPS, Jaro ja SJK Akatemia.

Molemmat joukkueet joutuivat tekemään ei-toivottuja muutoksia aloituskokoonpanoihinsa, sillä kokeneet puolustajat Ville Koskimaa (KPV) ja Sami Rähmönen (TPS) joutuivat loukkaantumisten vuoksi katsomon puolelle.

Ottelu pelattiin Kokkolan sijasta Seinäjoella, sillä KPV oli toivonut pelipaikkakunnan vaihtoa – ilmeisesti omiin kenttäolosuhteisiinsa tyytymättömänä. Samalla KPV ”luopui kotiedustaan”, sillä kovin äänekästä KPV-kannatusta ei katsomosta missään vaiheessa kuultu. Huomattavasti energisemmin omiaan kannattivat TPS-fanit, joiden laulu raikasi läpi koko pelin.

Vaikka Seinäjoen stadionin alusta hyvässä kunnossa olikin, olivat olosuhteet silti karut, sillä elohopea painui nollan tuntumaan tai vähän alle, ja taivaalta sateli räntää.

TPS aloitti ottelun terävämmin ja loi joitain hyökkäyksiä vihreäpaitojen maalille, mutta isäntien maalivahti Teppo Marttinen hoiteli tilanteet vaivatta. TPS pelasi myös paljon KPV:tä fyysisemmin.

KPV alkoi päästä peliin paremmin sisään ensimmäisen puoliajan toisella puolikkaalla. Painostuksen seurauksena se sai pallon lopulta maaliinkin. KPV juhli jo koko joukkueen voimin johtomaalia, mutta pitkähkön tuomarineuvottelun jälkeen maali lopulta hylättiin paitsiona. Kovin hyvää kuvakulmaa tilanteeseen ei TV-lähetys tarjonnut.

39. minuutilla TPS suoritti jo ensimmäisen pelaajavaihtonsa. Joakim Latonen tuli penkille ja Oskari Jakonen päästettiin irti.

Hieman ennen taukovihellystä, 44. minuutilla TPS-leirissä riemu repesi. Albijon Muzaci rakensi Eliecer Espinosalle hyvän tekopaikan, mutta Marttinen torjui tilanteen hyvin. Kokenut Mika Ääritalo oli kuitenkin kärppänä paluupallossa ja pamautti pelivälineen maalin kattoon. Tärkeä vierasmaali merkitsi sitä, että KPV:n pitäisi tehdä toisella puoliajalla kaksi maalia.

Maali oli 34-vuotiaalle Ääritalolle vasta kauden toinen, ensimmäisen synnyttyä kesäkuussa.

Matias Strozyk

@MaStrozyk
Urheilu tuppaa toimimaan juuri siten, että Mika Ääritalon kaltainen seuralegenda ei tee maalia ikuisuuteen ennen kuin tekee sitten mahdollisesti viimeisessä ottelussaan sen, joka vie joukkueensa 45 minuutin päähän paluusta pääsarjaan. #Veikkausliiga #FCTPS

Toisen puoliajan alussa KPV ei näyttänyt saavan kirivaihdetta silmään, vaan TPS oli aloitteellisempi osapuoli. 59. minuutilla Teppo Marttinen sai venyä parhaimpaansa pysäyttäessään Espinosan laukauksen alanurkasta kulmapotkuksi.

64. peliminuutilla illan sankari, ankarasti uurastanut Mika Ääritalo otettiin vaihtoon. Konkarin tilalle tuli Inter-taustainen Solomon Duah.

Vaihdosta ehti kulua alle kaksi minuuttia, kun KPV joutui todella tukalaan asemaan TPS:n tehtyä toisen maalin. Hendrik Helmkelle sattui harhasyöttö, Oskari Jakonen eteni pallon kanssa ja laukoi vajaasta 20 metristä pallon tarkasti alanurkkaan. Teppo Marttinen oli voimaton, ja niin vaikutti olevan koko KPV:kin.

KPV tarvitsi nyt kolme maalia ja otti kentälle Taiki Kagayaman ja Simo Roihan. Hyökkäävistä vaihdoista huolimatta eivät vihreäpaidat onnistuneet luomaan maalipaikkoja, vaan vaarallisimmat hyökkäykset nähtiin jatkossakin KPV:n maalilla. Kuvaavaa on, ettei KPV saanut koko otteluparissa kuin kaksi laukausta kohti Jere Koposen vartioimaa maalia – yhden kussakin ottelussa.

Ville Niinistö

@VilleNiinisto
TPS johtaa jo 2-0 KPV:tä vieraissa, 10 min jäljellä. Tasurikin riittää Tepsille.

Kovasti näyttää siltä että saamme taas ensi vuonna nauttia Turun paikallisotteluista #Veikkausliiga:ssa. Se on kovin tervetullutta! Yksi Suomen historiallisimmista seuroista kuuluu liigaan. #fctps

Viimeisen vaihtonsa KPV käytti omaan kasvattiinsa Harri Heiermanniin. TPS piti kuitenkin ottelun loppuun saakka tiukasti hallussaan ja varmisti sen, että ensi kaudella Veikkausliigassa nähdään Stadin ja Pirkanmaan derbyjen lisäksi myös Turun derbyjä. Vielä lisäajalla Solomon Duah pani otteluparille lopullisen sinetin karattuaan laidaltaan ja tehden loppunumeroiksi 0-3.

Joukkueet Veikkausliigassa 2020:

KuPS
Inter Turku
Honka
Ilves
HJK
IFK Mariehamn
HIFK
FC Lahti
SJK
RoPS
Haka
TPS

Joukkueet Ykkösessä 2020:

KPV
VPS
Jaro
KTP
MuSa
EIF
AC Oulu
AC Kajaani
MYPA
Gnistan
MP
SJK Akatemia