Anssi Jaakkola on seuransa ykkösvahti, joka jättää FA Cup -pelin väliin istuakseen Huuhkajien vaihtopenkillä – nyt hän kertoo miksi: ”Valmentaja kysellyt, miten meni lomareissu?”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen maalivahtien roolitus on selvä. Lukas Hradecky pelaa, Jesse Joronen on kakkosvahti ja Anssi Jaakkola on selkeän sparraajan roolissa. Jaakkolalle maajoukkueen edustaminen, vaikka sitten kolmosvahdin ominaisuudessa, ajaa silti seurajoukkueen edun edelle.

Jaakkola edustaa seuratasolla Englannin Ykkösliigassa pelaavaa Bristol Roversia. Siellä Jaakkola on joukkueen ykkösmaalivahti, ja rooli on ollut suuri tällä kaudella. Bristol Rovers on sarjassa yhdeksäntenä.

– Menin sinne peliajan perässä. Ikää kun on tullut vähän enemmän, niin ainoa tarkoitus oli uutta seuraa etsiessäni, että saa peliaikaa. Se on tähän asti toiminut tosi hyvin. Joukkueella on mennyt pelit ihan jees, ja olen nauttinut siitä, että saan pelata, Jaakkola kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Ykkösliiga on Englannin kolmanneksi korkein sarjataso. Suomessa se vastaa käytännössä Kakkosta, eli amatöörisarjaa. Englannissa Ykkösliiga on kuitenkin kivenkova ammattilaissarja. Suomessa sitä ei aina hahmoteta.

Viime kaudella Jaakkola torjui Readingin maalilla FA Cupissa Manchester Unitedia vastaan. Kuva: Getty Images.

– En usko, että Suomessa sitä ihan ymmärretään, ellei joku käy paikan päällä katsomassa pelejä. Suomalaisen korvaan kun puhutaan Ykkösliigasta, niin se on divari. Moni varmaan ajattelee, että se on joku pubiliiga, mutta eihän se sitä ole. Se on tosi kova ammattilaissarja. Katsoo niitä jengejä, mitä siellä on: Portsmouth, Ipswich, Sunderland. isoja jengejä ja tosi hyvä sarja, Jaakkola muistuttaa.

Jaakkola pelasi viime kaudella Englannin Mestaruussarjassa, eli samassa sarjassa Norwichin Teemu Pukin kanssa. Jaakkola naulaa tavoitteekseen pelata vielä Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla urallaan.

– Championship on vielä muutaman askeleen isompaa ja parempaa. Kyllä minä haluan siellä vielä jonain päivänä pelata, Jaakkola sanoo itsevarmasti.

Sataprosenttinen sitoutuminen

Jaakkola missaa maajoukkuekomennuksen aikana ensi tiistaina pelattavan FA Cupin uusintaottelun Bromleyta vastaan. Jaakkolan mukaan Bristolilla kävi myös tuuri, että lauantainen sarjaottelu Sunderlandia vastaan siirrettiin, koska Sunderlandilla oli useampi pelaaja maajoukkueiden mukana. Jaakkola oli Bristolin ainoa maajoukkuepelaaja.

– Kävi hyvä tsägä. Sunderlandilla oli neljä maajoukkuepelaajaa. Jos joukkueessa on kolme tai useampi pelaaja maajoukkueen mukana, niin pelejä voi siirtää.

Jaakkola on Huuhkajissa varamiehen varamies, mutta erittäin tärkeä palanen joukkueelle. Kuva: Juha Tamminen.

Ykkösliigassa ei ole maajoukkuetaukoa. Jaakkola on pelannut tällä kaudella 16 ottelusta 14. Kaksi ottelua on jäänyt väliin sen takia, että Jaakkola on ollut edustamassa Suomea. Kemistä lähtöisin oleva maalivahti teki kuitenkin jo Bristol-sopimusta tehdessään selväksi, että maajoukkue menee kaiken edelle. Siitäkin huolimatta, että Jaakkolan pelaaminen Huuhkajissa on hyvin epätodennäköistä.

– Sanoin heille ihan suoraan, että näin tulee käymään. Haluan olla ihan täysillä maajoukkueen mukana. Olen täällä (Huuhkajissa) niin kauan mukana kuin kroppa kestää. Jossain vaiheessa ehkä pitää käyttää näitä lepohetkiä sitten fiksummin. Nyt vielä kun ollaan niin lähellä sitä unelmaa, josta ollaan monta, monta vuotta haaveiltu, niin en mistään hinnasta olisi pois täältä, Jaakkola painottaa.

– Ennen jo kuin menin sinne seuraan, niin kerroin, että olen vielä halukas edustamaan Suomea. Sanoin, että laskekaa sen varaan, että minulta jää joitain pelejä välistä. Silloin he nyökyttelivät kyllä ja sanoivat, että ymmärretään, ymmärretään. Sitten kun aika koitti, niin oltiinkin vähän, että ei saatana jää mielummin tänne (seuran mukaan), Jaakkola avaa hekotellen.

Niin, eihän se valmentajalle mikään ihannetilanne ole, että ykkösvahti lähtee pois. Jaakkolan mukaan pelaajat ovat ymmärtäneet hyvin tilanteen merkityksen, mutta managerilla on ollut ajoittain hankalampaa.

– Pelaajat ymmärtävät, että pelaamme kisapaikasta, ja pelaajat haluavat yleisesti aina edustaa maajoukkuetta. Koutsilta on sitten tullut vähän enemmän kettuilua. Aina ennen maajoukkuereissua tai reissun jälkeen tulee kyselyjä, että ”miten meni lomareissu?”.

– Totta kai sen ymmärtää. Kyllähän häntä harmittaa, että ykkösveskari lähtee. Ja kun täällä maajoukkueessa en saa pelata, niin ehkä hän vähän takaraivossaan miettii, että miksi ihmeessä hän haluaa lähteä. Mutta minulle maajoukkueen edustaminen on kunnia-asia, Jaakkola pohtii.

Kisalipun ja mairean hymyn kanssa takaisin Bristoliin

Suomi kohtaa tänään, perjantaina, Liechtensteinin. Voitolla Huuhkajat matkaa ensi kesänä pidettäviin EM-kisoihin. Panokset ovat valtavat.

Jaakkolan rooli on usein istua vaihtopenkillä. Usein sanotaan, että vaihtopenkillä istuminen on huomattavasti vaikeampaa, kun itse kentällä pelaaminen. Siksi tarvitaan Jaakkolan kaltaisia kokeneita pelaajia rauhoittamaan muita pelaajia.

– Kun pelaat, niin silloin kaikki pelipäivän rutiinit ja oma valmistautuminen vievät huomion, ja ei silloin kerkeä jännittää. Sitten kun olet vaihtopenkillä, niin siinä on enemmän aikaa miettiä, eikä pääse kentälle vaikuttamaan asioihin, niin kyllä siinä tulee vähän enemmän hermoiltua ja muutama sydämen tykytys tulee enemmän.

– Yritän kuitenkin heittää läpyskää ja pitää sellaista hyvää ilmapiiriä, ettei penkillä mene jännittämiseksi, Jaakkola toteaa.

Ensi viikolla Jaakkola palaa taas seurajoukkueensa mukaan. Bristoliin olisi mukava palata EM-kisalipun kanssa. Siitä hyötyisi myös Bristol, joka saisi noin 100 000 euron bonuksen, mikäli Jaakkola valittaisiin Suomen EM-kisajoukkueeseen.

– Olisihan se ihan uskomaton saavutus. Tuskin siinä vaiheessa tulisi enää kettuilua valmentajalta. Siitä hyötyy varmasti myös seura. Bonusten lisäksi olisihan se seuralle iso juttu, että Bristol Roversin pelaaja olisi arvokisoissa.

Suomi-Liechtenstein käynnistyy tänään, perjantaina, kello 19.00. Ottelu pelataan Telia 5G Areenalla Helsingissä. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Neloselta televisiosta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen