Hämmentävä kreikkalaisfani vei suurimman mielenkiinnon Suomen nihkeässä tappiossa Kreikalle – katseet EM-kisoihin!

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat päätti EM-karsinnat Kreikan vieraana 1-2-tappioon. Suomen otteita leimasi Liechtenstein-voiton tuonut ulospuhallus. Yksi ottelun puhutuimmista henkilöistä oli eräs Kreikan kannattaja, joka jaksoi pitää meteliä läpi ottelun saaden suomalaiset raivon partaalle sosiaalisessa mediassa.

Kun EM-kisapaikka ratkesi jo viime perjantaina Liechtensteinia vastaan, oli Suomen päävalmentaja Markku Kanervalla mahdollisuus antaa peliaikaa vähemmän karsinnoissa pelanneille pelaajille. Huuhkajien avauskokoonpanossa nähtiinkin peräti kuusi muutosta Liechtenstein-otteluun.

Ikävämpi uutinen saatiin ennen ottelua, kun Suomen joukkueenjohtaja Lennart Wangel oli nimennyt virheellisesti kokoonpanon loukkaantuneen Jasse Tuomisen Petteri Forsellin tilalle. Forsell kutsuttiin pikahälytyksellä joukkueen mukaan lauantaina, mutta ei kokoonpanon nimeämisvirheen takia voinut siis pelata Kreikkaa vastaan. LUE LISÄÄ tästä!

Avaukseen nousivat toppariveljekset Sauli ja Leo Väisänen. Keskikentällä Glen Kamaran vierellä uurasti Rasmus Schüller. Vasemmalle laidalle nousi Simon Skrabb. Joni Kauko nostettiin omimmalle paikalleen, kymppipaikalle. Maalissa avasi Brescian ykkösvahti Jesse Joronen.

Kreikan avauskokoonpano oli täysin sama kuin aiemmassa ottelussa Armeniaa vastaan. Kreikan päävalmentajana heinäkuussa aloittanut John van ’t Schip on ajanut vahvasti sukupolven vaihdosta joukkueeseensa.

Hämmentävä meteli

Heti ottelun alusta alkaen moni ottelua television välityksellä seurannut katsoja ihmetteli kovaa ulinaa. Ottelun edetessä selvisi, että ääni lähti innokkaasta kreikkalaiskannattajasta, joka piti melkoista mekkalaa läpi ottelun. Kreikkalaisfanista tulikin nopeasti melkoinen kulttifani suomalaisten keskuudessa Twitterissä. LUE LISÄÄ tästä!

Kreikan komennossa, mutta Pukki osui

Suomen pelaamisessa näkyi ensimmäisellä puoliajalla se, että suurin panos karsinnoista oli jo poissa. Kreikka vei peliä ja Suomi puolusti pääasiassa omaa aluettaan. Myös Jesse Joronen otti avauspuolikkaalla muutaman torjunnan, joista yksi oli hieno venytys vasemmasta alakulmasta.

Suomi kuitenkin osui ensimmäisenä. Joronen avasi pitkällä pallolla. Teemu Pukki taisteli pallosta kreikkalaistoppari Pantelis Chatzidiakosin kanssa. Pukki luki tilanteen hyvin ja jatkoi heti vahvaa prässiä kohti pallon perään juossutta Konstantinos Stafylidisia, jonka purku osui suoraan Pukkia rintaan. Tämän jälkeen Pukki kirmasi läpiajoon ja viimeisteli huippuhyökkääjän tavoin pallon oikeaan alakulmaan. 1-0.

Ottelun kulkua ei Pukin osuma kuitenkaan muuttanut. Kreikka piti edelleen palloa ja sai myös luotua tekopaikkoja Suomen maalille. Väisästen toppariveljesten yhteispeli toimi kuitenkin hyvin. Varsinkin avauskokoonpanoon ensimmäistä kertaa kilpailullisessa ottelussa nostettu Leo Väisänen esitti vahvoja otteita.

Nukahdus heti toisen puoliajan alkuun

Huuhkajien kannalta toinen puoliaika alkoi murheellisesti. Suomen puolustus nukkui ja Kreikka hyödynsi tilanteen. Anastasios Bakasetas antoi syötön maalin eteen, jossa Petros Mantalos oli täysin vapaana iskien pallon varmasti maaliin.

Tunnin kohdalla Kanerva muutti Huuhkajien peliryhmitystä vaihdolla. Kapteeni Joona Toivio jätti kentän ja tilalle tuli Thomas Lam. Samalla Suomi siirtyi kolmen topparin linjaan, johon Lam tuli Väisästen tueksi. Wingbackeiksi siirtyivät Simon Skrabb sekä Jukka Raitala.

Vain hetki myöhemmin Kreikka vyöryi kohti Suomen maalia. Dimitrios Limnios haastoi oikealta laidalta ja ohitti helposti Skrabbin. Sen jälkeen Limniosille avautui todellinen kunniakuja, jonka päätteeksi laituri pääsi laukomaan, mutta Joronen otti tärkeän torjunnan.

Suomen ryhmitys kääntyi puolustaessa enempi muotoon 5-4-1, jota nähtiin myös Italiaa vastaan molemmissa karsintaotteluissa. Suomella oli suuria vaikeuksia puolustaa vasenta laitaa, jossa hyökkäävämmässä roolissa yleensä nähty Skrabb joutui puolustamaan Limniosia vastaan.

Pukilla hyvä paikka, heti perään omissa soi

69. minuutilla Huuhkajat sai jälleen pitkästä aikaa hyvän hyökkäyksen. Suomi pelasi nopeasti Kaukolle taskuun, joka jatkoi taitavasti pallon laidalle Raitalalle. Pukki teki samaan aikaan juoksun pystyyn, jonne Raitala pallon pelasi. Pukki laukoi heti ensimmäisellä kosketuksellaan, mutta laukaus viuhui ohi maalin.

Vain hetkeä myöhemmin Kreikka siirtyi 2-1-johtoon. Kreikka hyökkäsi vasemmalta laidalta keskityksellä boksin taka-alueelle, josta se syötettiin heti maalin edustalle. Efthymios Koulouris pääsi loistopaikasta laukomaan, mutta Joronen venyi upeasti laukauksen eteen. Torjunnan perään ehti ensimmäisenä Konstantinos Galanopoulos, jonka eteen ei Joronenkaan enää ehtinyt.

Määrällisesti Huuhkajilla oli boksissa ylivoima, mutta boksin puolustaminen oli heikkoa. Jos ensimmäisellä puoliajalla Suomi onnistui puolustamaan boksia hyvin, toisella puoliajalla vaikeuksia alkoi tulla huomattavasti enemmän. Kolmen topparin ja kahden laitapelaajan yhteistyö ei toiminut neljän puolustajan linjan tavoin.

Neloskori kutsuu

Markku Kanerva halusi vielä taistella voitosta vaihtamalla Fredrik Jensenin sekä Pyry Soirin kentälle Skrabbin ja Schüllerin tilalle.

Huuhkajien kiri jäi kuitenkin melko vaisuksi. Parhaat paikat sai ottelun loppuhetkillä Kreikka, joka oli todella lähellä jo kolmatta maalia. Suomen puolustus pelasti tilanteen maaliviivalta.

Huuhkajien tappio tarkoittaa sitä, että Suomi on EM-lopputurnauksen lohkoarvonnassa neloskorissa. Hyvin todennäköistä on se, että Suomi pelaa Belgian, Venäjän ja Tanskan kanssa samassa lohkossa.

Kreikka-tappiosta ei kannata suuria johtopäätöksiä vetää. Suomen kokoonpanossa oli suuria muutoksia. Lisäksi Huuhkajien pelaamisesta näkyi selvästi se, että EM-kisapaikka oli jo ratkennut. Kisapaikka on joka tapauksessa takataskussa, eikä sitä historiallista saavutusta sovi unohtaa. Suomen kannalta seuraava tärkeä päivämäärä on 30.11., jolloin EM-lopputurnauksen lohkot arvotaan.