Suomen jalkapallomaajoukkueen innokas kannattaja Sami Kunnari sai fantastisia uutisia keskiviikkoiltana, kun hän sai kuulla kadonneen pelipaitansa löytyneen.

Kyseessä ei ollut mikä tahansa fanipaita. Huuhkajien valkoinen paita oli varustettu joukkueen tähtihyökkääjän Teemu Pukin nimellä ja numerolla 10, ja lisä -ja tunnearvoa vaatekappaleelle toi myös Pukin ja Suomen entisen tähtitopparin Sami Hyypiän nimikirjoitukset.

Paita oli hävinnyt viime viikon perjantaina Töölön Telia 5G-areenalla, jossa Suomi kukisti Liechtensteinin ja varmisti sen myötä historiallisen EM-kisapaikkansa ensi kesän lopputurnaukseen. Kuten saattaa arvata, riemua riitti, ja juhlinnan tuoksinnassa paita hukkui Kunnarilta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kunnari ei ollut uskoa silmiään, kun luki keskiviikkoiltana facebookin messengerissä jyväskyläläiseltä herralta tulleen viestin mahdollisesti löytyneestä pelipaidasta.

– Kävi ehkä sekunnin ajan mielessä, että voisiko tämä olla se paita-case. No ei varmasti, se on vaan kadonnut, Kunnari kertoi ajatelleensa SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

– Sitten aukaisin viestin, ja kaveri kirjoitti siihen että moi, bongasin kirjoituksesi, minulla taitaa olla sinun paitasi.

Liechtenstein-ottelua seuranneena päivänä eli lauantaina Kunnari oli laittanut viestin kadonneesta paidasta facebookin ottelutapahtumaan. Kun julkaisu sai useita tykkäyksiä, hän päätti kokeilla viimeisenä oljenkortenaan laittaa asiasta tiedon myös Facebook-ryhmä Jalkapallon Olohuoneeseen.

– En tiennyt mitä tehdä sen jälkeen. Se olisi jäänyt varmaan sille tielle. Kirjoitin sinne samantyylisen viestin ja se keräsi paljon tsemppejä, että toivottavasti paita löytyy. Mietin, että vau, tämähän on siistiä, kun yhteisön sisällä tulee tämmöistä. Kyse on kuitenkin ainoastaan pelipaidasta, mutta se ehkä ilmeisesti nosti myös futisihmisten sympatiaa.

– Tietää aina, että jos on signeerattu paita, niin sillä on oma paikkansa ja arvonsa tunnemaailmassa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Riemulla ei ollut rajaa, kun Kunnari kuuli paitansa löytymisestä.

– Sanotaan niin, että perjantain tuuletukset eivät olleet siitä kaukana. Hypyn kera ilmaan, ja kädet kävivät kuin maalintekijällä konsanaan. Juniori oli nukkumassa samaan aikaan, mutta oli pakko karjaista, että jes, Kunnari kertoo.

Ensin hän ei ollut uskoa tapahtunutta todeksi, ja pyysi muutamaa kuvaa varmistukseksi siitä, että paita oli tosiaan hänen.

– Sen verran väänsi vatsassa, että jos se on se, niin olen äijälle kyllä palveluksen ja oluet velkaa, Kunnari sanoi paidan löytäneelle miehelle.

Perjantai-iltana paita ja sen omistaja ovat jälleen yhdessä. Haastatteluhetkellä Kunnari kertoi, että paita on saapumassa henkilöautolla Jyväskylästä kohti Helsinkiä. Paidan löytäjän ystävä oli sattumoisin matkaamassa pääkaupunkiseudulle, joten löytäjä päätti antaa paidan samaan kyytiin.

Paitaprosessin saaminen maaliin sai Kunnarin herkistymään. Hän muistaa, miten allapäin oli hänelle arvokkaan vaatekappaleen kadottua.

– Kun pelin jälkeen huomasi sen, että paita on kadoksissa, niin iski noin viiden sekunnin hätä, jonka jälkeen ajatukset siirtyivät takaisin siihen, mitä ollaan juuri saavutettu ja se jäi ikään kuin taka-alalle.

Suomi oli tosiaan saavuttanut sensaatiomaisen asian. Miesten jalkapallomaajoukkue kaatoi Liechtensteinin selvin 3-0-lukemin täpötäyden stadionin edessä varmistaen EM-karsintojen J-lohkon kakkossijan ja sen myötä historian ensimmäisen lopputurnauspaikan.

Juhlinnan tuoksinnassa hänellä ei ollut aikaa miettiä sen kummemmin seuraavaa liikettä. Kunnari otti Töölöstä taksin kotiinsa Pohjois-Haagaan ja nappasi mukaan uuden, ilman nimikirjoituksia varustetun Suomen pelipaidan. Hakureissulle oli jopa pakonomainen tarve, sillä tuona hetkenä hän oli ilman paitaa Töölön tunnelmallisessa futisillassa. Takki kyllä löytyi, mutta ilman paitaa olisi ollut vaikea jatkaa juhlia vaikka kapakkaan.

– Kun lauantaiaamuna heräsi, niin ensin tuli itku voitosta ja sen jälkeen pieni suru puseroon paidan hukkumisesta. Se toi aika isonkin loven siihen viikonloppuun.

– Ei voi kuin arvostaa ihmisiä ja futisyhteisöä kaikin puolin, Kunnari tunteili.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Ainoastaan yksi probleema on yhä selvittämättä.

– Katsoin, että paita on erittäin likainen, kun se on siellä Telia 5G-areenan nurmella ottanut osuma. Kun siinä on ne nimmarit, niin se puhdistusprosessi täytyy miettiä ammattilaisen kanssa, että miten sen saa puhdistettua niin, ettei se ehkä tärkein osa siitä kärsi, Kunnari pohti naurahtaen.