Näkökulma: Teemu Pukin rohkea lupaus kertoo paljon Huuhkajien uskomattomasta kolmivuotisesta noususta

© Kuva: Juha Tamminen
Bournemouth taistelee Tottenhamia vastaan sarjapaikastaan! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Marraskuussa 2016 kirjoitin artikkelin synkkääkin synkemmästä marraskuusta suomalaisessa jalkapallohistoriassa. Kolmessa vuodessa on tapahtunut uskomattoman paljon, kun Teemu Pukki lupaa medialle, että Suomi voittaa Liechtensteinin ja ottaa historiallisen EM-kisapaikan.

Suomi kohtaa ensi perjantaina Helsingissä Liechtensteinin. Jos Huuhkajat voittaa ottelun, etenee se ensi kesänä pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Maanantaina Suomen A-maajoukkue piti lehdistötilaisuuden, jossa ainoana pelaajana median eteen asteli valioliigatähti Teemu Pukki.

Suomen jalkapallohistorian ensimmäinen arvokisapaikka on todella lähellä. Norwichissa vaikeampaa vaihetta elävä Pukki oli median edessä jälleen kerran hieman varautunut. Pukki viihtyy paremmin kentällä kuin median edessä.

– Olen tainnut joskus aiemminkin sanoa siitä, että ei nämä ole mitään ideaalitilanteita minulle. Tässä joukkueessa ei ole tähtiä. Kaikki tulokset tulevat yhteisellä tekemisellä, Pukki sanoi vakuuttavasti.

Se on varmaa, että Pukki viihtyy kameroiden edessä, joita maanantaina nähtiin ennätyksellisen paljon, paremmin kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Silloin Huuhkaja ei lentänyt. Silloin Huuhkaja rämpi katuojassa lähes henkihieverissä. Silloin kamerat kiersivät kaukaa Suomen A-maajoukkueen mediatilaisuudet.

Marraskuussa 2016 Hans Backen luotsaama Huuhkajat oli hävinnyt vuoden kaikki ottelunsa. Uefa oli juuri langettanut Huuhkajien tähtipelaaja Roman Eremenkolle kahden vuoden kilpailukiellon hänen jäätyä kiinni kokaiinin käytöstä.

Helppoa ei ollut myöskään Teemu Pukilla, vaikka silloinen Brøndby-hyökkääjä oli saanut yli kahden vuoden kuivan kautensa maajoukkueessa poikki Islantia vastaan. Pelaaminen Huuhkajissa oli tuskaista. Kansa sylki sosiaalisessa mediassa joukkueen päälle jokaisen tappion jälkeen.

Joulukuussa 2016 Backe sai potkut, ja Markku Kanerva nousi A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Marraskuussa 2019 Suomi on yhden voiton päässä EM-lopputurnauksesta, ja ensimmäinen mahdollisuus voiton ottamiseen tulee kotikentällä Liechtensteinia vastaan.

Kolmessa vuodessa synkkääkin synkempi marraskuu on muuttunut historiallisen mahdollisuuden marraskuuksi. Huuhkajat on tuonut rutkasti valoa pimeään marraskuuhun, ja perjantaina kansa saattaa päästä juhlimaan varmistunutta EM-kisapaikkaa.

Teemu Pukki on nähnyt A-maajoukkueen mukana paljon. Tuskin hänkään osasi edes unelmoida tällaisesta tilanteesta marraskuussa 2016. Se kertoo paljon Pukista ja Huuhkajista, että Valioliigan tähtihyökkääjä uskaltaa sanoa nyt ääneen sen, että Suomi todella menee EM-kisoihin.

– Tämä on sellainen peli, mikä meidän pitää voittaa. Meillä on kaikki aseet siihen, jos pelaamme omalla tasollamme. Meidän joukkueen taitotaso on sen verran korkealla, että kyllä me hoidamme tämän homman. Kyllä minä nyt sen (voiton) voin luvata… Kerrankin, Pukki totesi jämäkästi.

Jos Pukki ja muu joukkue pitää lupauksensa, kirjoitetaan marraskuussa 2019 myös historiallisista asioista, mutta sävy on hyvin toisenlainen kuin vuonna 2016.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Bournemouth taistelee Tottenhamia vastaan sarjapaikastaan! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!