Ruotsalaispelaaja nousi sankariksi Mestarien liigassa – puolet pudotuspelijoukkueista selvillä, näin ratkaistaan loput

© Kuva: Getty Images

28-vuotias Emil Forsberg nousi suureksi sankariksi, kun saksalainen RB Leipzig selviytyi ensimmäistä kertaa historiassaan Mestarien liigan pudotuspeleihin. Leipzig oli vielä 90. minuutilla kotikentällään 0-2 -tappiolla Benficaa vastaan, mutta sitten esiin astui Forsberg. Ensin ruotsalainen kavensi rankkarista numeroiksi 1-2 ja kun kello näytti 95 minuuttia, Forsberg teki Leipzgille tasoitusmaalin. Se riitti varmistamaan Leipzigille paikan 16 parhaan joukossa.

Historiaa teki myös Leipzigin valmentaja Julian Nagelsmann. 32-vuotiaasta saksalaisesta tuli nuorin Mestarien liiga pudotuspeleihin selviytynyt valmentaja.

Mestarien liiga -illan muita suuria hahmoja olivat Lionel Messi, joka teki yhden ja syötti kaksi maalia Barcelonan 3-1 -voitossa Borussia Dortmundista. Messi on nyt tehnyt maalin Mestarien liigassa 34 eri seuraa vastaan.

Jopa vieläkin hurjemmassa vireessä oli Internazionalen Romelu Lukaku, joka ei jäänyt pekkaa pahemmaksi italialaisten 3-1 -vierasvoitossa Slavia Prahasta. Myös Lukaku teki yhden maalin ja syötti kaksi Lautaro Martínezin osumaa, mutta belgialainen vei kisan tyylipisteiden avulla. Molemmista esitöistä tuomaristo voi nimittäin antaa Lukakulle täyden kympin taiteellisesta vaikutelmasta.

Lisäksi Lukakulta hylättiin yksi maali VAR-tarkistuksen jälkeen. Maalissa sinänsä ei ollut mitään vikaa, mutta rike oli tapahtunut aiemmin toisessa päässä, ja Slavialle tuomittiin rankkari. Näin Interin 2-0 -maali vaihtui videotarkistuksen jälkeen 1-1 -tasoitukseen johtaneeseen pilkkuun.

16 pudotuspelijoukkueesta selvillä on ennen päätöskierrosta tasan puolet. Varmuudella jatkossa ovat PSG, Real Madrid, Bayern München, Tottenham, Manchester City, Juventus, Barcelona ja RB Leipzig. Barcelonalle jatkopaikka on jo kuudestoista ja lohkovoitto kolmastoista perättäinen.

Loput kahdeksan jatkopaikkaa ratkeavat seuraavien joukkueiden kesken:

Lohko C: Ottelu Shakhtar Donetsk-Atalantassa molemmat taistelevat jatkopaikasta. Atalanta tarvitsee voiton, kun Shakhtarille voi riittää tasapelikin. Tasapelin sattuessa tilaisuuttaan kyttää tosin myös Dinamo Zagreb, joka voisi tällöin nousta jatkoon yllätysvoitolla Manchester Citystä.

Lohko DLukas Hradeckyn ja Joel Pohjanpalon Bayer Leverkusen voi vielä nousta jatkoon, jos se voittaa kotonaan Juventuksen eikä Atlético Madrid kukista kotonaan Lokomotiv Moskovaa. Jos Leverkusen ei voita, menee Atlético jatkoon millä tuloksella tahansa.

Lohko E: Liverpoolilla pisteitä 10, Napolilla 9 ja Salzburgilla 7. Salzburg voi vielä nousta jatkoon, jos se voittaa kotonaan Liverpoolin. Liverpoolille riittää jatkoon tasapelikin. Myös Napolille riittää tasapeli kotiottelussa Genkiä vastaan jatkopaikkaan, ja tappiokin, ellei Salzburg kaada Liverpoolia.

Lohko F: Inter ja Borussia Dortmund ovat ennen päätöskierrosta tasapisteissä (7), mutta keskinäisissä otteluissa etu on Interillä. Dortmund tarvitsee siis päätösottelustaan enemmän pisteitä kuin Inter saa omastaan. Dortmund isännöi joulukuussa panoksetonta Slavia Prahaa ja Internazionale saa vieraakseen panoksettoman Barcelonan.

Lohko G: Zenit ja Lyon ovat tasapisteissä (7), mutta keskinäisissä otteluissa etu on Zenitillä. Lyon siis tarvitsee päätöskierrokselta venäläisiä paremman tuloksen. Lyon isännöi joulukuussa RB Leipzigia ja Zenit matkustaa Benfican vieraaksi. Benfica taistelee vielä paikasta Eurooppa-liigan pudotuspeleihin, mutta UCL:ssä sen jatkohaaveet ovat menneet.

Lohko H: Erittäin kimurantti tilanne, sillä jatkopaikasta taistelevat vielä Ajax (10 pistettä), Valencia ja Chelsea (molemmat 8). Kaikilla näillä on kohtalonsa vielä omissa käsissään. Chelsea menee varmuudella jatkoon, jos se voittaa kotonaan Lillen. Valencia jatkaa ja voittaa lohkonsa, jos se kukistaa Amsterdamissa Ajaxin. Ajaxille puolestaan riittää varmaan jatkopaikkaan tasapeli, ja vähempikin, jos Chelsea ei voita Lilleä. Jos Valencia ja Chelsea päätyvät tasapisteisiin (molemmat häviävät tai pelaavat tasan), menee jatkoon Valencia.

Päätöskierros pelataan lohkoissa E-H 10.12. ja lohkoissa A-D 11.12.

Juttua on muokattu 28.11. kello 8.50. Barcelonalle jatkopaikka on jo kuudestoista perättäinen, ei kolmastoista, kuten jutussa aiemmin luki. Lohkovoittajana Barcelona on selviytynyt jatkoon 13 kertaa peräkkäin.

Juttua muokatu myös 28.11. klo 12.58. RB Leipzigin virallinen nimi on toki Rasenballsport Leipzig, ei Red Bull Leipzig.