Ura paketissa – 285 veikkausliigapelin konkari lopetti terveyssyistä

© Kuva: Juha Tamminen

31-vuotias keskuspuolustaja Jani Tanska lopettaa pelaajauransa. Topparin lopettamispäätöksestä kerrotaan FC Lahden kotisivuilla.

Tanskan sopimus Lahden kanssa olisi kattanut vielä ensi kauden, mutta terveydelliset haasteet tekivät uran jatkamisesta mahdotonta. Niinpä Tanska ja FC Lahti purkivat sopimuksensa yhteisymmärryksessä.

Kaikkiaan Tanska pelasi uransa aikana 285 ottelua Veikkausliigassa. Nappisten naulaan johtamiseen johti kaksi viimeisintä vuotta vaivannut ylirasitustila. Se diagnosoitiin viime syksynä, mutta vaiva on kiusannut Tanskaa jo kahden viime kauden ajan.

– Asiasta oli todella vaikea päättää ja puntaroin pitkään sitä, että miten tulisi edetä tämän kanssa. Tulin lopulta siihen tulokseen, että on viisaampaa hypätä nyt sivuun.

– Tänä vuonna pystyin kuitenkin vielä oman paikkani täyttämään. En halunnut lähteä ensi vuonna henkilökohtaisella tasolla rämpimään. Ilmoitin asiasta seurajohdolle syys-lokakuun vaihteessa, Tanska kertoo FC Lahden tiedotteessa.

– Oikeastaan reilut pari vuotta on mennyt niin, että treeniviikolla on pitänyt vetää mahdollisimman löysästi ja säästellen, että on päässyt peliin asti. Pelit taas ovat olleet enemmän ja vähemmän selviytymistaistelua. Pelannut olen sen, mitä olen pystynyt. Täysiä olen aina vetänyt sillä tasolla, mikä minulla on ollut annettavana sillä hetkellä.

Päättyneellä kaudella Tanska pelasi Veikkausliigassa 22 ottelua. Hän teki näissä peleissä yhden maalin.

Liigadebyytttinsä Tanska teki vain 15-vuotiaana kasvattaseuransa MyPan paidassa vuonna 2004. Hän siirtyi englantilaiseen Charltoniin vielä samana vuonna, ja viipyi organisaatiossa vuoteen 2007. Sitten oli edessä paluu MyPaan.

Myöhemmin Tanska pelasi Suomen kentillä pääsarjaa FC KooTeePeessä, Jarossa, VPS:ssä, TPS:ssä ja lopulta tällä kaudella FC Lahdessa – kolmannen kertaa urallaan. Väliin mahtui myös uran toinen ulkomaankeikka, kun Tanska piipahti vuonna 2015 ruotsalaisessa Assyriskassa. Seuran palkanmaksuvaikeuksien takia pesti jäi kuitenkin lyhyeksi.

Uransa kohokohdiksi Tanska nimeää Veikkausliigassa voittamansa mitalit, vaikka mestaruus jäikin saamatta.

– Mitalit varmasti. Olen ollut onnekas, että olen saanut olla isossa roolissa kaikissa niissä joukkueissa, Tanska toteaa.

– Peleistä on jäänyt mieleen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen karsintapeli Espanjaa vastaan Kotkassa, kun pelasimme 1-1 -tasapelin. Heillä oli aika nimekäs joukkue jalkeilla. Vuonna 2013 vastaan pelattu B-maaottelu Meksikoa vastaan San Diegossa oli hieno kokemus.

– Turun derbyt ovat olleet hienoimpia pelejä, mitä liigassa olen pelannut. Lahden paidassa hienompia pelejä ovat olleet muutamat Klubista otetut hienot voitot, puolustaja jatkaa parhaiden muistojensa listaamista.

Uran jälkeiset suunnitelmat ovat vielä auki, mutta Tanska myöntää, että valmennustehtävät kiinnostavat.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.