Vuonna 2016 Robin Lod lähti maaotteluihin epävarmana ajatellen ”mitenhän tässä käy” – perjantaina perheenisällä on mahdollisuus tehdä suomalaista jalkapallohistoriaa

© Kuva: Juha Tamminen

Robin Lod on kuulunut jo usean vuoden ajan Huuhkajien avainpelaajiin. Aina pelaaminen Huuhkajissa ei ole ollut samanlaista riemukulkua kuin se viime aikoina on ollut. Ensi perjantaina Lodilla ja koko joukkueella on mahdollisuus saavuttaa historiallinen EM-kisapaikka.

MLS:ssä pelaavaan Minnesota Unitediin heinäkuussa siirtynyt Lod puhkuu intoa ennen Liechtenstein-ottelua. Minnesotan kausi päättyi jo 21. lokakuuta, kun Zlatan Ibrahimovicin tähdittämä Los Angeles Galaxy pudotti Minnesotan MLS:n pudotuspeleissä. Intoa olisi riittänyt vielä pelata pidempäänkin, mikä saattaa olla erinomainen asia Huuhkajien kannalta. Väsymys ei ainakaan paina.

– Ihan hyvä maku jäi. Ehkä kun menee kesken kauden, niin tuntuu siltä, että se kausi päättyy ikään kuin seinään. Itse olisin jaksanut pelata vielä vaikka kuinka paljon, Lod kertoo SuomiFutis-sivustolle Kalastajatorpalla.

Lod siirtyi Minnesotaan La Liga 2:ssa pelanneesta Gijónista, jossa pelaaminen ja elämä eivät oikein asettuneet koskaan uomiinsa. MLS saa Lodilta kehuja, vaikka sarjojen eroihin on ollut tottumista. Lod ehti pelata Minnesotan paidassa 11 ottelua, joissa ei tehomerkintöjä tullut.

Välillä se sopii itselleni ja välillä ei.

– MLS on vähän vauhdikkaampaa, ei ehkä niin taktista. Päästä päähän mennään aika kivasti.

– Välillä se sopii itselleni ja välillä ei, mies naurahtaa.

Lod matkusti heti kauden viimeisen ottelun jälkeen Suomeen. Lod on päässyt viettämään aikaa perheensä kanssa ja näkemään ystäviä. Vajaan kuukauden verran Lod on ollut ilman kilpailullisia otteluita, mutta kuntoa on pidetty silti yllä.

– Saimme lähteä heti oikeastaan lomille, kun pelit loppuivat. Kiva viettää aikaa perheen kanssa, kun ei sitä ihan hirveästi tule vietettyä, kun asuu toisella puolella maapalloa. Olen pyrkinyt pitämään itseni myös kunnossa. Olen käynyt HJK:n treeneissä pitämässä pallotatsia ja vireystilaa yllä näitä maajoukkueotteluita silmällä pitäen, Lod avaa.

Perhe iso tuki

Jalkapalloammattilaisen perhe-elämä ei ole aina ihan niin helppoa käytännössä kuin voisi kuvitella. Lodin perheeseen syntyi heinäkuussa tyttövauva Louisa Aurora. Samoihin aikoihin Lod siirtyi rapakon taakse pelaamaan ammatikseen jalkapalloa. Aluksi Lod lähti Minnesotaan ilman perhettään, joka tuli lopulta perässä.

On se pelaajana iso tuki, että lähellä on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa haluaa olla.

– Siinä meni tytön syntymän jälkeen varmaan viisi viikkoa, että sai tytön passit ja viisumit kuntoon ja sai luvan lentää. Ainakin nelisen viikkoa olin yksin.

Uusi maa, uusi seura ja uudet pelikaverit, joista tosin Rasmus Schüller oli jo entuudestaan tuttu, yhdistettynä siihen, ettei näe vastasyntynyttä lastaan kuukauteen, voi olla kova paikka. Lod osaa arvostaa sitä, että perhe on nyt mukana siellä, missä hän itsekin on.

– Perheenlisäys on ollut hienoa aikaa minulle ja vaimolleni. Olemme nauttineet tosi paljon. On se myös pelaajana iso tuki, että lähellä on sellaisia ihmisiä, joiden kanssa haluaa olla.

Yksinkertainen asia, mutta ei missään nimessä itsestäänselvyys.

Kolmessa vuodessa tapahtunut paljon

Itsekin muistan silloin, että ei ollut aina ihan luottavaisin fiilis mennä maaotteluihin.

Marraskuussa 2016 Lod edusti seuratasolla kreikkalaista Panathinaikosia. Huuhkajissa Lodilla oli jo silloin iso rooli, mutta silloin maajoukkueessa ei puhuttu EM-kisoista eikä paljon mistään muustakaan menestykseen liittyvästä. Suomi ei ollut voittanut marraskuussa 2016 yhtäkään ottelua koko kalenterivuonna.

Tuolloin Suomen päävalmentajana työskenteli Hans Backe, jonka aikakausi maajoukkueen peräsimessä oli surkea. Silloin A-maajoukkueen ympärillä ei todellakaan ollut nykypäivänä nähtyä positiivista ilmapiiriä.

– Itsekin muistan silloin, että ei ollut aina ihan luottavaisin fiilis mennä maaotteluihin. Silloin ajatteli vähän, että mitenhän tässä käy.

– Nykyään on luottavainen fiilis, että me voimme voittaa. Jos pelaamme omalla tasollamme, niin me myös voitetaan matseja, Lod avaa kolmen vuoden aikana tapahtunutta muutosta.

Backen aika loppui joulukuussa 2016. Huuhkajien peräsimeen hyppäsi Markku Kanerva, joka on saanut aikaan valtavan muutoksen joukkueen pelaamisessa ja ennen kaikkea pelaajien itseluottamuksessa.

– Aina kun on tullut muutama voitto, niin se ruokkii sitä. Olemme saaneet hyvän putken päälle ja sitä kautta luotua hyvän hengen tähän porukkaan, ja se on ollut iso ero.

Lodin mukaan syksyllä 2018 pelattu Nations League oli merkittävä käännekohta. Suomi voitti oman lohkonsa ja varmisti kuuluisan varapatruunan EM-kisapaikkaan. Varapatruunaa Huuhkajat ei näillä näkymin tarvitse, mutta ilman Nations Leaguen lohkovoittoa olisi tämäkin tarina voinut olla hyvin toisenlainen.

– Se oli meille käännekohta. Voitimme monta peliä putkeen ja varmistimme, että olimme sen sarjan ykkösiä. Se toi paljon uskoa meidän tekemiseen. Siltä pohjalta olemme saaneet rakennettua.

On hyvä muistaa, ettei Suomen joukkue ole muuttunut mitenkään radikaalisti kolmessa vuodessa. Esimerkiksi marraskuussa 2016 koetussa tappiossa Ukrainaa vastaan kentällä viilettivät Lod, Teemu Pukki, Paulus Arajuuri, Joona Toivio, Sauli Väisänen, Lukas Hradecky sekä Jukka Raitala, vaihdosta kentälle tuli joukkueen mukaan jälleen valittu Thomas Lam.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan jalkapallo on peli, jossa lopulta vain voitoilla on merkitystä. Voittojen taustalla on aina tuhansia syitä, mutta itseluottamuksen rakentamisessa voitoilla on hyvin selkeä syy-seuraussuhde.

– Ihan samanlaisia pelaajia me olemme kuin silloinkin. Nyt vain palaset ovat loksahtaneet kohdalleen ja olemme saaneet hyvän ilmapiirin tekemiseen. Kyllä voitot ruokkivat. Voitoista tulee itsevarmempi olo, ja kun saa itseluottamusta lisää, silloin pelaa paremmin, Lod tiivistää.

Hyvää vai huonoa jännitystä?

Perjantaina Huuhkajilla on mahdollisuus ottaa ratkaiseva voitto EM-kisapaikan kannalta. Tuollainen sauma saattaa jännittää kokeneempaakin pelaajaa. Hyvän ja huonon jännityksen erottaa yleensä siitä, mitä odottaa. Huono jännitys saa aikaan ihmisessä sen, että odottaa vain sitä, että jännitystä tuottava hetki tai tilanne on ohi. Ikään kuin sitä jännitettävää hetkeä ei edes haluaisi kokea tai elää.

Lodin kohdalla on vaikea sanoa jännittääkö hän huonolla vai hyvällä tavalla, vai jännittääkö hän ollenkaan. Ainakaan ulospäin rauhallisesta hyökkäyspään tilanteiden rakentajasta ei näy turhaa puristamista. Hyvä merkki on myös se, että Lod odottaa kisapaikan kannalta oleellista asiaa, pelaamista.

– Kova odotus on ollut, että pääsisi pelaamaan. Tämä on hieno mahdollisuus, niin kyllä sitä odottaa.

Suomi-Liechtenstein pelataan perjantaina Telia 5G Areenalla, Helsingissä kello 19.00. Mikäli sinulla ei vielä ole lippua perjantain otteluun, voit voittaa kaksi matsilippua SuomiFutiksen Instagram-kisasta. Lue lisää tästä.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen