Vuoden 2022 MM-kisoja isännöivä Qatar pääsee tällä viikolla esittelemään järjestelyosaamistaan globaalin jalkapalloturnauksen parissa, kun historian 16:s seurajoukkueiden MM-turnaus käynnistyy pääkaupunki Dohassa. Uunituoreita MM-kisastadioneita ei kuitenkaan vielä maailmalle näytetä.

Loppuottelu piti pelata uudella Education City -stadionilla, mutta sen käyttöönotto viivästyy ensi vuoden alkuun. FIFA:n kotisivuilla lauantaina julkaistun uutisen mukaan stadion on kyllä valmis, mutta vaaditut lupaprosessit kestivät odotettua kauemmin. Siksi stadionilla ei voitu pelata testiotteluita ennen seurajoukkueiden MM-turnausta, ja pelit piti siirtää toisaalle.

Nyt kisanäyttämöitä on kaksi, vuonna 1974 rakennettu, vajaat 12 000 katsojaa vetävä Jassim bin Hamad -stadion sekä vuonna 1976 avattu Khalifa International -stadion. 45 000 katsojaa vetävä Khalifa International on Qatarin maajoukkueen pääasiallinen kotistadion ja siellä kisattiin myös yleisurheilun MM-kisoissa pari kuukautta sitten. Turnauksen loppuottelu ja pronssiottelu pelataan nyt Khalifa Internationalilla.

FIFA Club World Cupissa pelaavat perinteisesti kunkin maanosan eri mestaruusturnauksen voittajat, sekä isäntämaan edustaja. Seitsemästä joukkueesta kolme on MM-kisojen ensikertalaisia. Qatarissa kruunataan myös uusi maailmanmestari, sillä mikään mukana olevista joukkueista ei ole aiemmin mestaruutta voittanut.

Aiemmissa 15 turnauksessa mestariksi on kruunattu 11 kertaa eurooppalainen joukkue, ja UEFA:n Mestarien liigan voittaja Liverpool on nytkin suursuosikki. Neljästi mestaruus on mennyt Etelä-Amerikaan, aina brasilialaiselle joukkueelle.

C More näyttää turnauksen kokonaisuudessaan suorina lähetyksinä TV-kanavillaan ja suoratoistopalvelussa. Selostuskieli on englanti. Otteluista ensimmäinen pelataan 11. joulukuuta, ja mestaruus ratkaistaan 21. joulukuuta.

– Muut seurat tarjoilevat suomalaisille futisseuraajille eksoottisempia elämyksiä. Harvemmin tulee nähtyä suorana vaikkapa Afrikan mestarin Tunisin tai Keski- ja Pohjois-Amerikan ykkösen, meksikolaisen Monterreyn, edesottamuksia, C Moren jalkapallotuottaja Minna Korkka toteaa kanavan tiedotteessa.

Xavi palaa isoille areenoille

Turnauksen avausottelussa kohtaavat isäntämaan edustaja Al-Sadd sekä Oseanian Mestarien liigan yllättäen uusiseelantilaisseurojen edestä voittanut Uudesta-Kaledoniasta ponnistava Hienghène Sport. Al-Sadd voitti Qatarin mestaruuden kaudella 2018-2019 ja tuo maailman silmien eteen kaksi tunnettua tähteä. Joukkuetta valmentaa Barcelona-legenda Xavi, jonka alaisuudessa uraansa jatkaa Atlético Madridin entinen kapteeni Gabi.

Hienghène Sport onkin sitten turnauksen todellinen outolintu. Sen koko joukkue koostuu uusikaledonialaisista pelaajista, ja joukkuetta valmentaa Tahitin entinen maajoukkuehyökkääjä Félix Tagawa. Oseanian Mestarien Cupin ja Mestarien liigan voitto meni keväällä vasta toisen kerran Australian ja Uuden-Seelannin ulkopuolelle (vuonna 2010 voitto meni Papua-Uuteen-Guineaan).

Uusiseelantilaisjoukkueet putosivat jo turnauksen välierissä, ja finaalissa Hienghène Sport kohtasi toisen uusikaledonialaisen joukkueen Magentan. Saavutus on hieno, sillä Uudessa-Kaledoniassa asuu alle 300 000 ihmistä. Hienghène Sportin suurin tähti lienee 36-vuotias hyökkääjä Kaï Bertrand, joka valittiin vuonna 2011 Oseanian parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Toisella kierroksella irti päästetään saudiarabialainen Al-Hilal, tunisialainen Espérance Tunis ja meksikolainen Monterrey.

Romanialaisvalmentaja Razvan Lucescun luotsaama Al-Hilal kruunattiin Aasian mestariksi 19 vuoden tauon jälkeen, ja se tuo TV-katsojien nähtäville useita tuttuja pelimiehiä. Al-Hilalin riveistä löytyvät muun muassa Juventuksesta tuttu entinen Italian maajoukkuemies Sebastian Giovinco, Kolumbian maajoukkuemies Gustavo Cuéllar, Lyonissa, Swanseassa, Marseillessa ja Galatasarayssa maaleja mättänyt Bafétimbi Gomis ja Perun maajoukkuehyökkääjä André Carrillo.

Espérance Tunisista on muodostunut viime vuosina yksi Afrikan mantereen johtavista seuroista. Maailmantähtiä ei joukkueessa ole, mutta seurassa pelaa noin puolentusinaa Tusinan maajoukkuemiestä.

Monterrey on voittanut Meksikon mestaruuden viimeksi vuonna 2010, mutta CONCACAF:in Mestarien liigan voittajana se pääsi turnaukseen mukaan. Monterreyn pelaajista tutuimpia ovat Tottenhamissa yrittänyt hollantilaishyökkääjä Vincent Janssen sekä Meksikon maajoukkueessa usein nähdyt Jésus Gallardo, Miguel Layún, Rodolfo Pizarro ja Carlos Rodríguez.

Flamengo panee Liverpoolille kampoihin

Kaikki edellämainitut ovat kuitenkin haastajia, sillä jos kisat etenevät käsikirjoitusten mukaan, kohtaavat finaalissa Liverpool ja Flamengo. UEFA:n Mestarien liigan keväällä valloittanut Liverpool ei ole hävinnyt Valioliigassa syksyn aikana peliäkään ja on jyrännyt vakuuttavasti koko syksyn. Club World Cupiin Liverpool lähtee ykkösmiehistöllään, uhraten mahdollisen Carabao Cup -menestyksen reservijoukkueen pelaajien onnistumisen varaan.

Brasilialainen Flamengo on kuitenkin varteenotettava kakkossuosikki. Flamengo voitti Brasilian-mestaruuden ylivoimaiseen tapaan ja juhli Copa Libertadoresin voittoa ensimmäisen kerran 38 vuoteen. Koska seurajoukkueiden MM-turnaus perustettiin vuonna 2000, tekee Flamengo nyt debyyttinsä turnauksessa.

Konkarivalmentaja Jorge Jesusin joukkueen tähtiä ovat ennen muuta 23-vuotias Inter-laina Gabriel ”Gabigol” Barbosa, entinen Brasilian maajoukkuevahti Diego Alves, Werder Bremenistä, Juventuksesta, Wolfsburgista ja Atlético Madridista tuttu keskikentän taituri Diego, Bayern München -ikoni Rafinha sekä Atlético Madridissa saman maineen luonut toinen laitapuolustaja Filipe Luis.

Otteluohjelma ja lähetysaikataulu:

1. kierros
Ke 11.12. klo 19.25 Al-Sadd – Hienghène

2. kierros
La 14.12. klo 15.55 Al Hilal – ES Tunis
La 14.12. klo 19.25 Monterrey – Al-Sadd tai Hienghène

Ottelu 5. sijasta
Ti 17.12. klo 16.25 Joukkueet eivät vielä tiedossa

Välierät
Ti 17.12. klo 19.25 Flamengo – ?
Ke 18.12. klo 19.25 Liverpool – ?

Pronssiottelu
La 21.12. klo 16.25

Loppuottelu
La 21.12. klo 19.25