Norjan liigan suomalaisjoukkue putosi sarjasta – Benjamin Källman vietti toisaalla tehoiltaa

© Kuva: Juha Tamminen

Norjan pääsarjan Eliteserienin ”suomalaisjoukkue” Tromsø IL koki karun kohtalon sarjan päätöskierroksella, sillä Simo Valakarin valmentama joukkue putosi sarjasta. Koko suomalaispelaajien kolmikko Juha Pirinen, Robert Taylor ja Onni Valakari pelasi Tromsøn avauskokoonpanossa. Pirinen pelasi 75 minuuttia ja muut suomalaiset täydet 90 minuuttia.

Tromsø pelasi päätöskierroksella tasan 1-1 Stabaekin kanssa. Mjøndalen kuitenkin kipusi sen ohi voitettuaan Vålerengan 1-0, ja Tromsø putosi sarjassa sijalle 15. Tromsøn loppusuora oli kehno, sillä viimeisestä neljästä pelistään se sai vain kaksi pistettä. Päätöskierroksen ottelu venyi muita pelejä pidemmäksi, sillä ottelu keskeytettiin avausjaksolla muutamiksi minuuteiksi, jotta kenttää saatiin putsattua ylenpalttisesta lumesta.

Putoamiskamppailu oli äärimmäisen tasainen. Sarjajumboksi jäi Ranheim 27 pisteellään, mutta neljä sen edelläolijaa päätyivät 30 pisteeseen. Tromsøn maaliero 39-58 oli koko sarjan huonoin, joten siitä tuli toinen suora putoaja. Lillestrøm karsii sarjapaikastaan.

Norjan mestari vuosimallia 2019 on Molde, komealla 14 pisteen erolla kakkoseksi tulleeseen Bodø/Glimtiin. Rosenborg nousi päätöskierroksen 3-2 -voitollaan Ranheimista kolmanneksi.

Nähtäväksi jää, jatkavatko Pirinen, Taylor ja Valakarit Tromsøssä myös toisella sarjatasolla, vai vaihtuuko jonkun, joidenkin tai kaikkien maisema. Pirinen ja Taylor kuuluvat Huuhkajien maajoukkuerinkiin ja Onni Valakari pelaa Pikkuhuuhkajissa.

Niin ikään Huuhkajista tuttu Benjamin Källman puolestaan vietti tehokasta iltaa, kun Viking Stavanger voitti vieraissa Brann Bergenin 5-1. Källman teki avausjaksolla maalin ja syötti toisen, kun Viking lähti tauolle 2-1 -johdossa. Vaihtoon suomalainen otettiin 59. minuutilla.

Lainalla FC Interistä Stavangerissa pelannut Källman teki joukkueelleen 11 sarjaottelussa neljä maalia ja antoi yhden maalisyötön. Viking sijoittui sarjassa viidenneksi. Eurocup-paikkaa Viking pääsee vielä tavoittelemaan ensi viikolla pelattavassa Norjan cupin finaalissa.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!