Jalkapallossa on ollut pitkään vallalla käytäntö, että kilpailullisissa otteluissa sallitaan kolme pelaajavaihtoa per joukkue. Viime vuodet ovat tuoneet tapaan pienen muutoksen, sillä joissain cup-kilpailuissa tai pudotuspelivaiheen otteluissa on sallittu jatkoajalla neljäs vaihto.

Nyt on kuitenkin mahdollista, että Italian Serie A tekee pelaajavaihtoihin suurempaakin mullistusta. Italian jalkapalloliitto lähetti jo marraskuussa lajin sääntökirjoista vastaavalle instanssille IFAB:lle anomuksen, että jatkossa Serie A -otteluissa voitaisiin tehdä viisi pelaajavaihtoa per joukkue.

Serie A:n seurat tukevat muutosta. Italian pääsarja on jo nyt sikäli poikkeuksellinen Euroopan muihin suurliigoihin verrattuna, että Serie A:n peleissä sallitaan peräti 12 vaihtopelaajaa penkille joukkuetta kohti. Muissa isoissa liigoissa penkillä istuu useimmiten seitsemän pelaajaa.

Jos muutosanomus hyväksytään, voitaisiin viisi vaihtoa tehdä kolmen eri katkon aikana. Tupla- ja triplavaihdoilla tähdättäisiin siihen, ettei pelin rikkonaisuus lisääntyisi.

[readmore from=Serie-A]

Maan kolmannella ja neljännellä sarjatasolla Serie C:ssä ja Serie D:ssä on jo käytössä viiden vaihdon malli.

Myös ensi kesän EM-kisojen pudotuspelivaiheessa sallitaan jatkoajalla neljäs pelaajavaihto.

Lähde: BBC