Tuija Hyyrysen joukkuetoveri purki sopimuksensa Juventuksen kanssa ja lateli suorat sanat Italiasta: ”Torino tulee pari vuosikymmentä perässä”

© Kuva: Getty Images

102 A-maaottelua Englannin paidassa pelannut Eniola Aluko on lähtenyt Serie A:n mestariseura Juventuksesta. 32-vuotias hyökkääjä ilmoitti lähdöstään Guardianin blogissaan viime torstaina ja pelasi viikonloppuna viimeisen pelinsä Vanhan Rouvan riveissä. Alukon seurakaverina Juventuksessa pelasi myös Helmarien Tuija Hyyrynen.

Aluko siirtyi Juventukseen kesällä 2018 kaksivuotisella sopimuksella, mutta purki sen nyt puoli vuotta etuajassa. Meriittilistalle kirjattiin Serie A -voiton lisäksi Italian cup-mestaruus sekä Supercoppa. Kentällä kaikki sujui Alukon blogitekstin mukaan hienosti, mutta asiat kentän ulkopuolella olivat vaikeita.

Italialaisessa jalkapalloilussa on koettu syksyn aikana useita rasismiskandaaleja. Monet huippupelaajat ovat kärsineet ihonväristään johtuneista solvauksista miesten Serie A -otteluissa. Tuorein skandaali syntyi torstaina Corriere dello Sportin varsin erikoisesta ja mauttomasta eturivin otsikosta.

Italialaisesta yhteiskunnasta ei annakaan kovin hyvää kuvaa se, mitä Aluko kokemuksistaan kirjoitti. Aluko kiittää joukkuekavereitaan ja joukkueen taustaryhmää suuresti, mutta harmittelee Italiassa syvässä istuvia ennakkoasenteita.

– Joskus tuntui siltä, että Torino olisi pari vuosikymmentä jäljessä, kun ajatellaan avoimuutta erilaisia ihmisiä kohtaan. Olen kyllästynyt kävelemään kauppoihin ja kokemaan, kuinka omistaja odottaisi minun ryöstävän paikan, Aluko kirjoittaa.

– Sain niin usein Torinon lentokentällä vainukoirat kimppuuni aivan kuin olisin Pablo Escobar. En ole kokenut rasismia Juventuksen fanien taholta ja naisten liigassa, mutta Italiassa ja Italian jalkapallossa on ongelma.

– Minua huolestuttaa kuitenkin eniten se, miten omistajat ja miesjoukkueiden fanit ovat siihen reagoineet. He tuntuvat näkevän sen osana fanikulttuuria.

Aluko uskoo, että rasismitapausten aiheuttamat imagohaitat saattavat vaikuttaa tulevina vuosina jopa pelaajarekrytointiin.

– Jos seurat haluavat houkutella eurooppalaisia lahjakkuuksia Italiaan, heidän täytyy panna huomiota siihen, että ulkomaalaiset tuntevat olonsa kotoisaksi. Vaikka joukkue pelaisikin hyvin, niin asioiden mennessä pieleen kentän ulkopuolella, on vain ajan kysymys, kun pelaaja häipyy.

Ennen uuden seuran löytämistä Aluko aikoo tehdä töitä Amazonin kanssa Valioliigan otteluissa, töitä Naisten Superliigan otteluissa sekä edistyä oman kirjansa kanssa.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.