HJK:ssa vuosina 2016 ja 2017 maaleja liukuhihnalta sylkenut Alfredo Morelos on ollut tälläkin kaudella paljon esillä hyvässä mielessä. 23-vuotias kolumbialainen voitti muun muassa Eurooppa-liigan lohkovaiheen maalikuninkuuden.

Morelosilla on kuitenkin kaksi puolta, ja hyökkääjän mielenhallinta nousee tuon tuosta tapetille. Viimeksi sunnuntain Old Firmissa Morelos puhutti nimen omaan pahassa. Rangers-hyökkääjä sai lisäajalla sukeltamisesta varoituksen ja lensi toistamiseen kahden viikon sisällä punakortilla suihkuun.

Morelosille voi kaiken lisäksi olla pidempikin pelikielto tiedossa, sillä hän näytti pukusuojaan poistuessaan katsomoon ”kurkunleikkauseleitä”. Hyökkääjän saivat ärsyyntymään Celtic-kannattajien törkeät rasistiset huutelut. Näistä twiittasi muun muassa skottitoimittaja Peter A. Smith.

Peter A Smith

@PeterAdamSmith
I’ve seen the video of racist and sectarian insults being shouted at Alfredo Morelos yesterday. It has been sent to me but I am not sharing it because it doesn’t deserve the platform. It is horrendous and it needs to be stamped out by all clubs and by all reasonable fans quickly.

Nyt urheilupsykologi Tom Lucas on antanut Skotlannin Sunille varsin mielenkiintoisia lausuntoja Morelosin itsehillintää koskien. Aiemmin muun muassa Glasgow Celticin palkkalistoilla ollut Lucas esittää Morelosin korttiherkkyyden olevan kulttuurisidonnaista.

– Luulin Moralesin parantaneen selvästi tällä kaudella, mutta kaksi punaista korttia kahdessa viikossa Motherwellia ja Celticiä vastaan kertovat toista, Lucas aloittaa.

– Rangers oli kiinni voitossa, kun hän otti turhan varoituksen Scott Brownin potkaisemista. Sitten hän sai toisen keltaisen kortin lopun sukeltamisesta.

– Kysymys kuuluu, miksi hän tekee näitä juttuja? Minusta sen selvittämiseksi pitää tutkia hänen taustojaan.

– Se voi olla kulttuurijuttu. Uruguaylainen Luis Suárez puri toistuvasti vastustajiaan ja Diego Maradonan ”Jumalan käsi”-maalia juhlittiin Argentiinassa tuomitsemisen sijaan.

– Etelä-Amerikassa pelaajat hyökkäävät tuomareita kohtaan. Voi siis olla, että se on kulttuurillinen ongelma, eikä Morelos välttämättä pidä tekosiaan vääränä. Hän vaikuttaa pillastuvan aina, kun hän kokee häntä kohdellun epäreilusti, mutta hänelle pitää kertoa, ettei se käy täällä.

Lucas toivoo Rangersilta toimia Morelosin auttamiseksi, sillä muuten korttiherkkyys voi jopa laskea miehen markkina-arvoa.

– On Rangersilta moraalisesti tuomittavaa, jos he eivät ole yrittäneet auttaa häntä. Jos he ovat tarjonneet hänelle neuvontaa, joko sitä ei ole tapahtunut tarpeeksi usein tai sitä ei ole toteutettu riittävän hyvin.

[readmore from=Morelos-Alfredo]

– Vihanhallinnan kaltaista ongelmaa ei ratkaista yhdessä yössä. Ne istuvat syvässä ja niitä pitää hoitaa kärsivällisesti.

– Morelos on Rangersin suurin valtti – ainoa, kenen myynnillä he voivat tienata suuria summia – ja heidän velvollisuutensa on suojella häntä. Hänen arvonsa laskee niin kauan kuin punaisia kortteja tulee, Lucas summaa.

Alfredo Morelos on parhaillaan Kolumbiassa, jossa hänen nimeään kantava säätiö järjesti hyväntekeväisyysottelun.

Rangers Football Club

@RangersFC
🇨🇴 @morelos2106 is in his hometown Cereté today as he hosts the Alfredo Morelos Foundation charity match that brings together the local community 💙