Helsingin Jalkapalloklubi tiedotti tiistaina, että seuran edustusjoukkueiden tavoitteena on olla täysin hiilineutraaleja vuoteen 2025 mennessä. Jo alkavalla kaudella kaikki HJK:n Veikkausliigan ja Naisten Liigan kotiottelut ovat seuran mukaan hiilineutraaleja.

HJK ja energiayhtiö Loiste ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen ja laatineet yhdessä ympäristöohjelman, jonka tavoitteena on tehdä HJK:n edustusjoukkueista täysin hiilineutraaleja vuoteen 2025 mennessä.

Seuran tavoitteena on kauden 2020 loppuun mennessä vähentää Telia 5G-areenalla eli HJK:n kotistadionilla järjestettyjen ottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä 20 prosentilla ja hyvittää loput päästöistä CO2Eston toimesta EU:n päästökaupan kautta.

– Ilman kunnianhimoisia tavoitteita asioita ei tapahdu. Haastamme nyt paitsi itsemme, myös kaikki yhteistyökumppanimme vähentämään päästöjään kaikissa toiminnoissaan, kuten esimerkiksi ravintolatoiminnassa ja jätehuollossa. Yhdessä Loisteen kanssa rakennamme myös mallin, jonka avulla Telia 5G-areenan muutkin tapahtumanjärjestäjät voivat halutessaan järjestää hiilineutraalin tapahtuman, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo seuran tiedotteessa.

– Urheiluseurana vaikutamme niin monen ihmisen arkeen, että meidän täytyy myös kantaa vastuuta yhteisistä asioista.

Ensimmäisen hiilineutraalin ottelun HJK ja Loiste järjestivät jo viime kaudella, kun Klubi kohtasi FC Interin lokakuussa Helsingissä pelatussa Veikkausliigan ottelussa. Ottelun hiilijalanjäljestä tehtiin selvitys ja siitä aiheutuneet päästöt hyvitettiin. Yleisöä kannustettiin saapumaan paikalle jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.

– Olemme huomanneet yritysten ja tapahtumajärjestäjien kiinnostuneen viime aikoina vahvasti ilmastoasioista ja erityisesti hiilijalanjäljen hyvittämisestä. Yhteishankkeemme hiilineutraaleista ottelutapahtumista on hieno ja konkreettinen esimerkki Loisteen tuotteista ja palveluista, joiden avulla yritys voi edistää vastuullisuuttaan ja ympäristöystävällisyyttään hiilineutraaliuteen asti.

– Keväällä 2019 teimme tutkimuksen, miten suomalaiset suhtautuvat ilmastonmuutokseen, erityisesti energia-alan näkökulmasta ja sen mukaan 76 prosenttia suomalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavan uhkana, energiayhtiö Loisteen liiketoimintajohtaja Ulla Leppä sanoo.