Veikkausliigassa mestaruutta alkavalla kaudella metsästävä HJK esitteli uusia pelaajiaan medialle keskiviikkona. Yksi tuoreista hankinnoista oli nuori ruotsalaismaalivahti Jakob Tånnander, joka siirtyy Klubiin Ruotsin suurseurasta Malmö FF:stä 1+1-vuotisella sopimuksella.

Tånnander ehti viettii Malmön organisaatiossa neljä vuotta, ensin kaksi vuotta junioreissa ja sitten kaksi viimeistä vuotta edustusjoukkueen ringissä.

Kahtena viime kautena 195-senttinen veskarilupaus on pelannut Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Lundissa. Viime kaudella pelejä kertyi tilille 19 ja sitä edeltävänä sesonkina 18.

Miten HJK sitten hankki Tånnanderin riveihinsä? Ruotsalainen ei ollut itsekään varma siitä, miten siirto oikeasti tapahtui.

– Jollain tapaa pääsin yhteyksiin heidän kanssaan. Rehellisesti sanottuna en oikeasti tiedä. Tulin pari viikkoa sitten harjoittelemaan muutamaksi päiväksi ja tutustumaan ympäristöön, ja kokemukseni oli hyvä. Ja nyt olen taas täällä, Tånnander nauro SuomiFutis-sivustolle.

Tutustumisjaksonsa aikana Tånnander vakuuttui joukkueen tasosta ja siitä, että haluaa edustaa stadilaisseuraa.

– Mielestäni tämä on todella hyvä askel minulle. HJK pärjäisi varmasti hyvin myös Ruotsin liigassa.

Kokemus vastaan nuoruus

Tånnander kilpailee HJK:ssa ykkösmaalivahdin paikasta kokenutta kettua vastaan. Espanjalainen Antonio Regüero on kuulunut jo jonkin aikaa Veikkausliigan eliittiveskarien joukkoon, eikä ollut ihme, että päävalmentaja Toni Koskela hankki 37-vuotiaan Real Madridin kasvatin kauden päätyttyä joukkueeseensa entisestä seurastaan Rovaniemen Palloseurasta.

Klubissa veskariasetelma onkin alkavalla kaudella selkeä: kokemus vastaan nuoruus.

– Hänellä on tietysti täysin erilaiset lähtökohdat. Hän on todella kokenut ja minä hyvin nuori, joten toivottavasti voin käyttää hänen kokemustaan hyväksi kehittääkseni itseäni niin paljon kuin mahdollista, Tånnander kertoi.

Nuorukainen vaikuttaa tasapainoiselta, jalat maassa olevalta jalkapalloilijalta. Kunnianhimoakin tuntuu löytyvän, sillä Tånnander sanoo tekevänsä kaikkensa ykkösmaalivahdiksi nousemisen eteen.

– Haluan luonnollisesti kilpailla ykköspaikasta, mutta ”Toni” on hyvin kokenut ja erinomainen maalivahti. Uskon taistelevani ykkösvahdin paikasta ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kehunsa Tånnanderilta saa myös maalivahtivalmentaja ja HJK:n legenda Ville Wallén, joka on tehnyt uuteen suojattiinsa hyvän ensivaikutelman. Tånnander kehuu maalivahtien harjoittelua todella ammattimaiseksi.

Englanniksi ohjaaminen ei huoleta

Millainen veskari Tånnander sitten on? Ensivaikutelman perusteella ainakin todella pitkä, hoikka ja erinomaisesti englannin kielen taidon hallitseva. Pelillisiä ominaisuuksiaan ja vahvuuksiaan luetellessa hän täyttää modernin maalivahtipelaamisen osa-alueita, kuten ns. liberopelaamisen.

– Pidän jalalla pelaamisesta ja haluan edistää ei vain puolustuspelaamista, vaan myös hyökkäyspeliä. Vaikka olen nuori maalivahti, kommunikoin paljon puolustajieni kanssa, jotta minun ei tarvitsisi tehdä mitään, jos tiedät mitä tarkoitan, Tånnander nauroi.

Aiemmin hän on päässyt ohjaamaan alakertaa lähinnä omalla äidinkielellään. Ohjeiden jakaminen englanniksi ei kuitenkaan huoleta.

– Se toimii kyllä. Olen pelannut ennenkin ulkomaalaispelaajien kanssa, ja jos se ei toimi, niin minun täytyy opetella Suomea!