Kiinassa jylläävä ja jo Eurooppaan ja Suomeenkin rantautunut koronavirus on saanut otetta myös urheilun ja jalkapallon maailmasta. Yli 200 ihmisen hengen vienyt virus sai kansainvälisen yleisurheiluliiton perumaan halli-MM-kilpailut tältä vuodelta, ja eilen kerroimme myös Kiinan Superliigan kauden aloituksen viivästymisestä. Alun perin kauden piti alkaa 22. helmikuuta.

Australialaisen ABC:n mukaan Kiinan naisten jalkapallomaajoukkue on brisbanelaisessa hotellissa karanteenissa, sillä Queenslandin osavaltiossa todettiin keskiviikkona ensimmäinen koronavirustapaus. Kiinan maajoukkue valmistautuu Australiassa pian alkavaan olympiakarsintaturnaukseen.

Koronavirus aiheutti muutoksia myös vajaan kahden viikon päästä käynnistyvään Aasian Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Otteluita ei näillä näkymin peruta, mutta AFC teki ratkaisun, että kaikki kilpailun kiinalaisseurat pelaavat kolmella ensimmäisellä ottelukierroksella pelinsä vieraskentällä. Näin monissa otteluissa koti- ja vierasjoukkueen paikkaa vaihdettiin.

Koronavirus on alkanut ottaa otetta myös siirtomarkkinoista. Kaikkiaan 29 A-maaottelua pelannut ja vuoden 2010 MM-kisoissa nähty Javier Pastore oli valmiina matkustamaan Kiinaan sopimuksen tehdäkseen, mutta koronavirus jarrutti miehen siirtopäätöstä.

Argentiinalaisen keskikenttäpelaajan seura AS Roma ja jokin nimeltä mainitsematon kiinalaisseura olivat tiettävästi päässeet jo Pastoren siirrosta sopuun. Näin kertoo ainakin argentiinalaislehti Clarín. Italialainen Corriere dello Sport menee spekulaatioissaan jopa niin pitkälle, että se arvelee kaikkien Kiinassa pelaavien ulkomaalaispelaajien palaavan lähipäivinä Eurooppaan.

Urallaan AS Roman lisäksi muun muassa Paris Saint-Germainia edustanut Pastore, 30, on pelannut tällä kaudella AS Roman paidassa 13 ottelua vaihtelevalla peliajalla. Marraskuusta alkaen minuutit ovat olleet vähissä luumustelman takia.

Tutkimukset puutteellisia

Kiinan jalkapalloilussa vaikuttavien ulkomaalaisten sekavasta tilanteesta puhui espanjalaislehti AS:lle myös Wuhan Shangwen Three Lionsin espanjalainen urheilujohtaja Pedro Morilla. Koronavirus on lähtöisin juuri Wuhanin seudulta.

Perjantaina Saksa ilmoitti aloittavansa lennot omien kansalaistensa kotiin hakemiseksi Kiinasta. Saman ratkaisun oli tehnyt aiemmin jo muun muassa Yhdysvallat. Morillakin kysyi haastattelussaan, aikooko Espanja ryhtyä toimiin.

– Odotamme edelleen, että meille kerrotaan miten ja milloin lähdemme, Morilla sanoi AS:lle.

– Me haluamme jo lähteä. Terveytemme on uhattuna ja haluamme palata kotiin. Kun tilanne taas normalisoituu, palaamme Wuhaniin jatkamaan työtämme.

Morillan kertomuksen mukaan seuran yhdeksän espanjalaisvalmentajaa, erään kollegan vaimo ja tämän kaksi pientä lasta ovat seuranneet uskollisesti Kiinan hallituksen ohjeita.

– Yhteiskunta käyttäytyy esimerkillisesti. Me olemme olleet seitsemän päivän ajan suljettuna yksityisasuntoon ja poistumme vain, kun meidän tarvitsee ostaa ruokaa.

– 22. päivä treenasimme tavalliseen tapaan ja kaupungin sulkeminen yllätti meidät täysin. Kuulimme siitä televisiosta, ja tuntemattoman pelossa lähdimme ostamaan varusteita, Morilla kertoo.

Samaan hengenvetoon Morilla muistuttaa, että paniikkia hän ei halua lietsoa. Kun he palaavat Espanjaan, ovat tarvittavat lääketieteelliset tutkimukset selviö.

– Haluamme palata Espanjaan, sillä jos emme voi harjoittaa ammattiamme, ei meillä ole täällä mitään tekemistä. Emme kuitenkaan halua muodostua ongelmaksi.

– Me itse vaadimme todisteita siitä, että olemme kunnossa emmekä kanna virusta sisällämme. Oletamme niin tapahtuvan nopeasti.

– On positiivista, että kaikki pysyvät kodeissaan hallituksen ohjeiden mukaisesti, jottei virus leviä, mutta on sääli nähdä Wuhanin iloinen kaupunki tällaisena, Morilla lisäsi.

Toisen seuran Shenzhen FC:n analyysijohtaja Roberto Mickel palasi jo Espanjaan, ja ihmetteli sitä, miten olemattomia kontrolleja matkan varrella tehtiin. Mickel pitääkin todennäköisenä, että virus rantautuu myös Espanjaan.

– Kiinasta lähdettäessä ei tehdä mitään kontrollia. Näyttää siltä, että he ajattelevat, että ”jos kannat virusta ja haluat lähteä, sinut pysäytetään kyllä jossain muualla”, Mickel kertoo.

– Minulla oli välilasku Arabiemiraateissa ja kun saavuin Espanjaan, ei meille tehty mitään tutkimusta. On totta, ettei lento tullut suoraan Kiinasta, mutta vain harvat lentävät ilman välilaskua, sillä välilaskun kanssa lento on paljon halvempi.