EM-kisojen lippuarvonta ratkeaa – näin matkanjärjestäjä liikuttaa 10 000 suomalaista pitkin Eurooppaa: ”19 charter-lentoa, kaksi kertaa Silja Europa ja tuhat junapaikkaa”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomessa moni odottaa vesi kielellä EM-kisojen lippuarvonnan tulosta. UEFA on luvannut tiedottaa asiasta tammikuun loppuun mennessä.

Kun lippuarvonnan tulos selviää, monella suomalaisella tulee kiire. Miten päästä paikan päälle Suomen peleihin Kööpenhaminaan tai Pietariin? Eri matkavaihtoehtoja on useita, mutta sekä hinta että saatavuus alkavat olla todellisia ongelmia.

Palloliiton yhteistyökumppanina kisoissa toimii matkanjärjestäjä Elämysmatkat. SuomiFutis soitti Elämysmatkojen toimitusjohtajalle, Pasi Latvalle, ja kysyi olennaisia asioita matkalle lähtevien suomalaisten näkövinkkelistä. Tämä juttu kannattaa lukea, jos mietit Kööpenhaminaan tai Pietariin matkustamista – oli sinulla ottelulippua tai ei.

Kuinka suuri tapahtuma EM-kisat on Elämysmatkoille?

– Tämä on Elämysmatkojen historian suurin projekti. Liikutetaan kymmenisentuhatta ihmistä, jos otetaan Kööpenhamina ja Pietari molemmat huomioon. Meillä on varattuna 19 charter-lentoa, kaksi kertaa Silja Europa ja noin 1000 junapaikkaa.

Onko koko Silja Eurooppa teidän käytössänne?

– Kyllä, molemmissa Pietarin-matseissa.

Kuinka paljon laivalle mahtuu Huuhkaja-faneja?

– Jos kaikki sängyt olisivat käytössä, niin vähän vajaa 3000. Mutta käytännössä kaikki sängyt eivät ole käytössä, kun neljän hengen hytissä voi olla vaikkapa kaksi tai kolme henkilöä. Näin ollen laiva vetänee todellisuudessa noin 2500 henkeä.

Onko VR:n kanssa tehty lisävuorovarauksia junamatkoista?

– VR laittaa raiteille lisäkapasiteettia, ja matkanjärjestäjä pystyy varaamaan sieltä kiintiöitä etukäteen tietyille vuoroille.

Minkä yhtiön kanssa lentomatkat järjestetään?

– Kaikki charter-lentomme ovat Finnairilla. Me lennämme Oulusta, Kuopiosta, Vaasasta, Tampereelta, Turusta ja Helsingistä.

Kuinka pitkällä kesän viimeistelyt ovat?

– Varaamista vaille valmiita. Ne ovat myynnissä tällä hetkellä.

Eli halukkaat voivat nyt vaikka saman tien käydä varaamassa matkan teidän kauttanne?

– Kyllä.

Mitä kaikkea matkalle lähtevän on otettava huomioon? Mistä kaikesta Elämysmatkat huolehtii matkustajan puolesta?

– Kööpenhamina on kohteena helppo. Niihin paketteihin meillä kuuluvat lennot, lentokenttäkuljetukset ja majoitukset. Ja siellä on meidän matkanjohtaja paikalla katsomassa, että kaikki löytävät oikeisiin paikkoihin.

– Kööpenhaminassa ei ole ottelukuljetuksia, koska siellä on metroasema ihan jokaisen hotellin vieressä. Metrolla pääsee kaikkein sujuvimmin stadionille.

– Lentojen lisäksi meiltä lähtee Kööpenhaminaan busseja eri puolilta Suomea. Bussilla mennään Turun kautta yli ja Ruotsin läpi Kööpenhaminaan.

– Pietarissa pitää huomioida se, että jos on ottelulippu (reissuun lähtee paljon myös niitä, joilla ei ole ottelulippua), sen kanssa saa haettua Fan ID:n, joka toimii viisumina reissun ajan.

– Jos lähtee Pietariin ilman ottelulippua, on hankittava itselleen e-viisumi, joka toimii kaikissa muissa kulkuvälineissä paitsi junassa. Jos lähtee ilman ottelulippua junalla, on hankittava ihan tavallinen perinteinen viisumi. Ero on se, että e-viisumin saa haettua ilmaiseksi Venäjän valtion palvelun kautta, mutta tavallinen viisumi maksaa noin 85 euroa, vähän viisumista riippuen.

Onko viisumien hakeminen mahdollista teidän kauttanne?

– Me emme tee viisumeita, mutta meillä on yhteistyökumppaneita, jotka niitä pystyvät tuottamaan.

Osaatko avata konseptia Huuhkajanpesä?

– Järjestämme molempiin kaupunkeihin Huuhkajanpesän. Jos on paikan päällä ja jotain sattuu – vaikkei olisi meidän reissullakaan – niin Huuhkajanpesästä saa aina apua suomeksi.

Missä Huuhkajanpesät fyysisesti sijaitsevat ja kuinka isoja ne ovat?

– Sijainnit julkaistaan helmikuun puolivälin jälkeen. Kööpenhaminassa se tulee vetämään noin 1000 ihmistä ja Pietarissa 4000-5000.

Jos lähtee reissuun ilman ottelulippua, missä voi katsoa Suomen pelit?

– Huuhkajanpesissä näytetään Suomen matsit. Ne ovat kansainvälisiä fiidejä, joten meillä on sitten paikan päällä ihan nimimiehet selostamassa ottelut suomeksi. Ja lisäksi UEFA järjestää fan zonet kaupunkeihin. Niissä voi myös katsoa ottelut.

Onko selostajien nimet jo tiedossa?

– Nekin selviävät helmikuun aikana.

Minkä verran Elämysmatkoilla on vielä paikkoja vapaana?

– Suurin osa paikoista on vielä jäljellä, koska kaikki odottavat lippuarvonnan tulosta. Kun arvontatulos on selvillä, on odotettavissa, että paikat menevät aika nopeasti.

– Esimerkiksi Kööpenhaminaan kaikki reittilennot alkavat jo olla täynnä. Suora reittilento Norwegianilla tai Finnairilla Kööpenhaminaan maksaa jo 600-700 euroa. Pietariin taas pystyy varaamaan junalippuja VR:n palvelusta vasta 90 päivää ennen reissua. Ja tällä systeemillä tietysti paluupäivän voi varata vasta pari päivää myöhemmin kuin menon. Siinä on pieni riski, että ei saa paluulippua tai toisin päin.

Millaisissa hinnoissa Elämysmatkojen paketit pyörivät?

– Kööpenhaminaan bussipaketti alkaen 735 euroa.
– Kööpenhaminaan lentopaketti alkaen 1090 euroa.
– Pietariin bussipaketti alkaen 430 euroa.
– Pietariin laivaristeily Silja Europalla alkaen 395 euroa.
– Pietariin junapaketti alkaen 530 euroa.
– Pietariin lentopaketti alkaen 955 euroa.

Voit tutustua Elämysmatkojen matkapaketteihin TÄSTÄ.

– Kööpenhaminassa paketteihin sisältyvät matkat, majoitukset (ja lentokenttäkuljetukset). Pietarissa paketteihin kuuluvat matkat paikan päälle, majoitukset ja kuljetukset Huuhkajanpesään, sieltä shuttle bus –kuljetukset stadionille, pelin jälkeen kuljetukset takaisin Huuhkajapesään ja sieltä vielä bussikuljetukset hotelleille. Syy, miksi se pitää näin tehdä, on se, että stadionilla ei ole tarpeeksi bussiparkkeja. Siksi pitää kuljettaa ihmiset Huuhkajanpesän kautta.

Minkä tasoisia käytössänne olevat majoitukset ovat?

– Kööpenhaminassa 2+ – 5 tähteä. Pietarissa 3-5 tähteä. 2+ on alkaen-hinta ja siitä hinta nousee majoituksen mukaan ylöspäin.

Onko Elämysmatkat varautunut siihen, että Suomi menee jatkopeleihin?

– On varauduttu. Pitää etukäteen varmistella majoituksia ja scoutata kulkuvälineitä eli käytännössä lentokoneita. Jatkopelivalmistelut pystytään tekemään varmemmin vasta, kun nähdään miten ensimmäiset pelit menevät. Lentokoneita ei pysty varaamaan ilman maksamista, ja tässä kohtaa ei tiedetä edes jatkopelien kaupunkia, vaikka Suomi menisi jatkoon.

Faniristeilystä voi kehkeytyä elämys monelle. Osaatko avata sitä vielä lisää?

– Se on helppo tapa mennä Pietariin. Laivalla on huippuviihdettä ja laiva saapuu pelipäivän aamuna Pietariin. Satamasta on kuljetukset Huuhkajanpesään. Niille, joilla on lippu, on kuljetukset stadionille ennen peliä. Ne, joilla ei ole lippua, voivat katsoa pelin Huuhkajanpesässä. Pelin jälkeen on kuljetukset takaisin laivalle ja takaisin kohti kotia.

– Kahden yön risteily, jolla takuulla on tunnelma katossa. Se on varmasti se tuote, joka ensimmäisenä myy loppuun. Kohtuuhintainen ja helppo tapa mennä sinne.

Voit tutustua faniristeilyyn TÄSTÄ.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila