Kirjoitimme jo viime syksynä huippulupaavasta Eduardo Camavingasta, joka valittiin syyskuussa Ranskan Ligue 1:n kuukauden pelaajaksi kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana. Angolassa syntynyt ja Ranskaan kaksivuotiaana muuttanut Camavinga debytoi Ligue 1:ssa jo huhtikuussa 16-vuotiaana, ja tällä kaudella hän on ollut Rennesissä todella isossa roolissa.

Rennes on upeasti Ranskan liigassa kolmantena, ja Camavinga pelaa keskikentän pohjalla kuin kokenut ammattilainen. Noin kuukausi sitten hän oli tehnyt kaikkien TOP 5 -liigojen pelaajista kolmanneksi eniten onnistuneita taklauksia.

Camavinga sai marraskuussa Ranskan kansalaisuuden ja teki saman tien debyyttinsä myös Ranskan U21-maajoukkueessa. Niin ikään marraskuussa 17 vuotta täyttäneen pelaajan tulevaisuus vaikuttaa erittäin valoisalta.

Enää Camavinga ei kuitenkaan ole Ligue 1:n – tai TOP 5 -sarjojen – nuorin pelaaja. Häneltä riisti lokakuun lopussa kunnian vuonna 2003 syntynyt Rayan Cherki. Cherkistä tuli samalla oman vuosikertansa ensimmäinen pelaaja Euroopan TOP 5 -sarjoissa. Hänelle teki viime viikolla seuraa Liverpoolin Harvey Elliott, joka pelasi Valioliigassa noin minuutin. Elliott on kuitenkin Cherkiä reilut neljä kuukautta vanhempi.

[readmore from=Camavinga-Eduardo]

Lauantaina Lyonin oma kasvatti Cherki teki myös seurahistoriaa. Cherki oli vain 16 vuotta ja 140 päivää vanha, kun hän teki Lyonille ammattilaisuran ensimmäisen maalin. Ottelu ei tosin ollut kovimmasta päästä, sillä Lyon rökitti Ranskan Cupissa Bourg en Bresseä peräti 7-0. Joka tapauksessa Cherkistä tuli Lyonin seurahistorian nuorin maalintekijä ennen muun muassa Laurent Sevcenkoa (aiemmin nuorin), Hatem Ben Arfaa ja Karim Benzemaa.

Molemmat nuorukaiset ovat herättäneet laajalti kiinnostusta mantereen suurimmissa seuroissa. Camavingaa on huhuttu muun muassa Bayern Müncheniin ja Manchester Unitediin, ja Cherkiä esimerkiksi Real Madridiin ja Juventukseen.

Ei kuitenkaan kahta ilman kolmatta. Sunnuntai-iltana historiaa tehtiin myös PSG:n cup-ottelussa. Joukkueen avauskokoonpanossa pelasi 17-vuotias Adil Aouchiche, joka pelasi täydet 90 minuuttia ja teki yhden maalin. Aouchichestä tuli samalla PSG:n seurahistorian toiseksi nuorin maalintekijä.

Vaikka PSG kaatoikin alasarjavastustajansa helposti 6-0, ei se pelkillä reserveillä tai junioreilla pelannut. Aouchichen seurana avauksessa olivat muun muassa Edinson Cavani, Julian Draxler ja Ander Herrera.

Aouchiche herätti suurta huomiota myös viime kesänä alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa. Tuolloin hän viimeisteli viidessä ottelussa yhdeksän maalia.

Ranska on aikuisten tasolla puolustava maailmanmestari, ja sillä on lähes jokaiselle pelipaikalle huippupelaajista jopa reilua ylitarjontaa. Camavingan, Cherkin ja Aouchichen nopea kehitys ja valtava potentiaali antavat kuitenkin luvan odottaa tulevaisuudeltakin paljon.

Ensi kesän aikuisten EM-kisat tulevat kolmikolle varmasti liian aikaisin – vaikka Camavingan kisavalinnalle löytyneekin jostain puolustajia – mutta vuosikymmenen myöhemmissä arvoturnauksissa näillä kolmella voi olla vielä rutkasti annettavaa.

Lähteet: Transfermarkt ja AS