Veikkausliigapelaajan aivolisäkkeestä löydettiin toissa vuonna kasvain – ura tauolle: ”Kyllä tässä on kroppakin muuttunut aika lailla”

© Kuva: Juha Tamminen
Miten pärjää Leipzig ilman Werneriä Mestarien liigassa? Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Seinäjoen Jalkapallokerhon keskikenttäpelaaja ja oma kasvatti Jesse Sarajärvi ottaa aikalisän ammattilaisjalkapallosta. Päätöksen taustalla on halu saattaa opinnot Vaasan yliopiston kauppakorkeakoulussa loppuun, mutta myös vakavat terveydelliset huolet, joista ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

Sarajärven, 24, aivolisäkkeestä löydettiin kesällä 2018 kasvain, joka on sittemmin saatu hallintaan. Oireet alkoivat näkyä armeijan jälkeisellä kaudella 2016, kun hänen palautumisensa kanssa huomattiin olevan isoja ongelmia. Sarajärvi oli kaiken datan mukaan huippukunnossa, mutta hän ei palautunut harjoituksista tai otteluista normaaliin tapaan. Vaikka asiaa tutkittiin pitkään, saatiin siihen vastaus vasta kesällä 2018.

Hänellä havaittiin aivolisäkkeen kasvain, jonka vaikutukset palautumiseen olivat ilmeisiä. Kasvaimen hoito aloitettiin välittömästi ja nykyään Sarajärvi voi SJK:n tiedotteen mukaan ”paremmin kuin koskaan”. Jatkuva lääkehoito vaatii kuitenkin veronsa. Näin ollen Sarajärvi haluaa kohdentaa työmoraalinsa toistaiseksi koulun penkille.

– Olen tässä jo monta vuotta tehnyt töitä jalkapallon eteen ja elämä on ollut silleen raskasta oireiden vuoksi. Se oli aika vaikeaa, kun ei meinannut jaksaa tehdä mitään. Sitä tuli treeneistä kotiin ja oli ihan väsyksissä. Se kasvain aivolisäkkeessä tuottaa maitohormonia, joka sitten taas vetää testosteronitasot ihan nolliin. Siinä menee hormonit ihan sekaisin ja oli kokoajan semmoinen sumuinen olo. Minään aamuna ei herännyt pirteänä, vaikka kuinka yritti nukkua ja tehdä kaiken levon eteen, kertoo Sarajärvi SJK:n tiedotteessa.

– Itse aina luulin, että oli veto pois vain siksi, että treenasin niin kovaa. Ja sitten kun sain lopulta tiedon mistä se johtuu, niin olihan se vapauttava tieto. Sen jälkeen sitä alkoi miettimään omaa elämää ja jalkapalloa. Että puskenko minä tässä seinää päin, kun on tällainen juttu painanut tuossa. Tätä sairautta on joutunut kuitenkin koko ajan miettimään. Syön siihen lääkettäkin, jota otetaan kerran viikossa ja se lääke aiheuttaa aina aika pahat vastaoireet. Joten ei semmoisen lääkkeen kanssa ole helppoa olla ammattilaisurheilija. Kun kuitenkin siinä pitäisi olla joka päivä parhaimmillaan.

– Nyt kun se on lähtenyt lääkkeillä paranemaan, niin kyllä tässä on kroppakin muuttunut aika lailla. Rasvaprosentti on edelleen tosi pieni, olisi varmaan joukkueen pienimpiä edelleen, mutta paino on silti noussut ja jopa kengän koko on kasvanut. Pituutta en ole mitannut, mutta tuntuu kuin sitäkin olisi tullut lisää. Tämä kaikki on muuttanut elämää niin paljon, kun on saanut tämän homman kuntoon.

– Ja opinnot on itseäni aina kiinnostanut ja olen miettinyt, että ne hoidan vaikka sitten pelailun lomassa. Olen kauppakorkeassa, kauppatieteiden kandi ja maisteri minusta pitäisi joskus tulla. Olen ollut jo kolme vuotta kirjoilla siellä, mutta siirsin sitä aikoinaan ensin armeijan vuoksi. Nyt sitten olen ollut läsnä, mutta aika vähän on pelaamisen vuoksi ehtinyt siihen paneutua. Nyt sitten tämä jotenkin toi semmoisen tunteen, että haluan ottaa aikalisän kaikkeen.

Lopullista päätöstä peliuran päättymisestä Sarajärvi ei ole tehnyt.

Jesse Sarajärvi juhli Veikkausliigan mestaruutta SJK:n kanssa vuonna 2015. Kuva: Juha Tamminen

– Sinänsä tämä ei mikään hengenvaarallinen sairaus ole ja nyt tämä on todella hyvällä mallilla itselläni jo, mutta niin paljon on kuitenkin muuttunut kehossa ja kaikessa. Siksi tuntuu, että on hyvä nyt ottaa vähän aikaa muille jutuille. Ja olen kyllä ollut tosi kiitollinen, kun lääke on alkanut tehoamaan. Vähän vaan tämä yhtäkkinen kasvu ottaa päähän. Ihan kuin murrosikä olisi alkanut uudestaan. Partakin alkanut kasvaa enemmän, että on tää ollut aika järkyttävä kokemus sillä tavalla, nauraa Sarajärvi.

SJK:n urheilupuolen tekninen johtaja Richard Dorman kertoo, että seuralla oli Sarajärvelle jo sopimus valmiina seuraavasta kaudesta, mutta oman kasvatin päätöstä kunnioitetaan.

– Pelasin suurimman osan urastani SJK:ssa ja vietin paljon aikaa yhteisessä pukuhuoneessamme, jossa opin tuntemaan Jessen todella hyvin. Jesse on aina ollut erittäin ammattimainen ja antanut joukkueelle kaikkensa sekä kentällä että sen ulkopuolella. Hänellä oli viimeisten kausien aikana terveysmurheita, joista olimme tietoisia. Oli turhauttavaa seurata, kuinka nuori ja kunnianhimoinen kaveri joutuu painimaan kehitystä rajoittavien ongelmien kanssa, mutta toisaalta niiden selättäminen kertoo paljon hänen persoonastaan.

Sarajärvi on kaikkiaan pelannut SJK:n edustusjoukkueessa 78 virallista ottelua ja tehnyt niissä yhteensä kuusi maalia. Lisäksi hän on käynyt lainalla FC YPAssa ja FC Hakassa. SJK:ssa Sarajärvi on saavuttanut Veikkausligassa kultaa, hopeaa ja pronssia sekä voittanut Suomen cupin ja Liigacupin mestaruuden.


Barcelona kohtaa Bayern Munchenin – LUNASTA JÄTTIKERROIN 50.00

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Lyö 1X2 ennakkoveto suosikkijoukkueesi voitosta – saat jättikertoimen 50.00.

Miten pärjää Leipzig ilman Werneriä Mestarien liigassa? Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!