Borussia Dortmundin Erling Håland rikkoo ennätyksiä ja kahmii kehuja: ”Pystyn vielä paljon parempaan”

© Kuva: Getty Images

Eurooppalaisen jalkapallon kuumin pelaaja löytyy tällä hetkellä kiistatta Borussia Dortmundin hyökkäyksestä. Norjalaissensaatio Erling Braut Håland on ylittänyt kaikki odotukset siirryttyään saksalaisseuraan viime kuussa RB Salzburgista.

Håland, 19, kasvatti tiistaina maalisaldonsa Dortmundin paidassa jo 11 osumaan, kun hän viimeisteli joukkueensa molemmat maalit 2-1-voitossa Paris Saint-Germainia vastaan Mestarien liigan neljännesvälierien avausosassa.

Norjalaistykki on pelannut BVB:ssä vasta seitsemän ottelua ja niissä yhteensä 439 minuuttia. Hän on siis onnistunut maalinteossa keskimäärin noin 40 minuutin välein uudessa seurassaan.

Jos mukaan lasketaan Salzburgille isketyt osumat, on Hålandin tämän kauden saldo jo 39 maalia.

Hän on ollut Euroopan huippusarjojen (Englannin Valioliiga, Espanjan La Liga, Italian Serie A, Saksan Bundesliiga, Ranskan Ligue 1) pelaajista tehokkain debytoituaan Dortmundissa. Kukaan muu pelaaja Bundesliigan historiassa ei ole tehnyt ensimmäisessä seitsemässä ottelussaan 11 maalia, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan.

Håland on myös Dortmundin historian ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt maalin Bundesliigan, Saksan Cupin ja Mestarien liigan debyytissään seuran väreissä. Viime syksynä hän teki hattutempun Genkin verkkoon, kun hän pelasi uransa ensimmäisen ottelun Mestarien liigassa.

Norjalaisen tämän kauden maaleista kymmenen on tullut Mestarien liigassa. Hänellä on saman verran osumia kuin Bayern Münchenin Robert Lewandowskilla, mutta Håland on kilpailun maalipörssin piikkipaikalla yhden maalisyöttönsä ansiosta.

Hålandin kymmenen maalia Mestarien liigassa ovat syntyneen vain seitsemässä ottelussa, mikä tarkoittaa, että hän on yltänyt kyseiseen rajapyykkiin neljä peliä nopeammin kuin kukaan muu.

Hän on Mestarien liigan historian toinen pelaaja, joka on saanut kymmenen maalia kasaan teini-ikäisenä. Ensimmäisenä siihen pystyi Kylian Mbappé, joka pelasi tiistaina Hålandia vastaan, mutta norjalaistykki on ensimmäinen teini-ikäinen pelaaja, joka on tehnyt kymmenen maalia Mestarien liigassa yhdellä kaudella.

Håland on tehnyt enemmän maaleja tämän kauden Mestarien liigassa kuin viisi kilpailun neljännesvälieriin selvinnyttä joukkuetta.

Kaikesta tästä huolimatta hänen päänsä ei ole vielä noussut pilviin, vaikka hän tähtääkin yhä korkeammalle ja korkeammalle.

– Olen iloinen ottelun parhaan pelaajan palkinnosta, mutta minusta tuntuu, että pystyn vielä paljon parempaan. Minun on pelattava paremmin tällä tasolla ja tehtävä kovaa töitä kehittyäkseni, kommentoi Håland tiistain pelin jälkeen Goalin mukaan.

– Tällaisia hetkiä varten jalkapalloa pelataan. Minä todella nautin tästä.

Norjalaislupaus sai kehuja niin joukkuekavereiltaan kuin vastustajiltakin.

– Hän on maalintekijä, hän on 19-vuotias ja hän on mahtava lahjakkuus. Uskon, että hänestä tulee tulevaisuudessa tähti. Hänellä on vielä paljon kehitettävää. Toivottavasti saamme pidettyä hänet täällä mahdollisimman pitkään, mutta se on selkeää, että siitä tulee iso haaste, kommentoi Dortmundin Axel Witsel RMC Sportille.

– Hän ei ehkä ole niin paljon pelissä mukana, mutta hän laittaa pallon sisään, kun saa sen jalkaansa, sanoi PSG:n Presnel Kimpembe.

Borussia Dortmundin päävalmentaja Lucien Favre kiitti Hålandia myös tämän työmäärästä puolustussuuntaan.

– Hän puolusti todella hyvin muiden tavoin. Hän myös piti muodostamme hyvin kiinni muiden pelaajien kanssa. Meitä auttoi myös se, että hän puolusti. Hän teki sen todella, todella hyvin, sanoi sveitsiläisluotsi Goalin mukaan.

– Jos meillä on mahdollisuus saada hänet mukaan hyökkäyksiin, niin me teemme sen. Joko syötöillä syvyyteen tai sitten niin, että hän saa pallon jalkaan ja suojaukseen. Hän teki sitä todella hyvin.

Dortmundin ja PSG:n toinen osaottelu pelataan 11. maaliskuuta Pariisissa.