Kotimaisessa jalkapallossa tapahtuu. Ilta-Sanomat kertoi varhain perjantaina jalkapallokulisseissa kuohuttaneesta tapauksesta, jossa viime kaudella Suomen mestaruuden voittanut Kuopion Palloseura sai liigalisenssikomitealta poikkeusluvan pelata kevään kotiottelunsa kotistadionillaan Savon Sanomat-areenalla, vaikka stadionin tekonurmi ei ole läpäissyt vaadittavia testejä.

IS:n mukaan KuPS:n saaman poikkeusluvan mahdollisti Palloliiton liittohallituksen jälkikäteen hyväksymä lisäys vuoden 2020 liigalisenssiehtoihin liigahallituksen esityksestä.

Päätöksellä oli seuraamuksia. Yksi Uefa- ja liigalisenssikomitean jäsen erosi tehtävästään heti liittohallituksen päätöksen jälkeen, ja myös toinen jäsen erosi pestistään sen jälkeen, kun lisenssikomitea oli päättänyt myöntää poikkeusluvan savolaisseuralle.

IS:n selvitysten mukaan ensin paikkansa jätti komitean jäsenistä Tytti Saarinen, joka jätti eroanomuksensa välittömästi 9.12.2019 pidetyn liittohallituksen kokouksen päätteeksi.

– Olen (Palloliiton) puheenjohtajistolle ja (pääsihteeri) Marco Casagrandelle laittanut ne syyt, miksi en koe arvojeni mukaiseksi jatkaa komiteassa, Saarinen sanoi IS:lle.

Poikkeusluvan turvin KuPS saa pelata alkukauden kotikentällään sen sijaan että se pelaisi varakentäksi nimeämällään Helsingin Bolt-areenalla.

IS kysyi Saariselta tarkemmin, miksi hän päätti erota tehtävästään.

– Sen (tiedon) varmaan saa liittohallitukselta. Olen jättänyt eroanomuksen jo joulukuussa ja se myönnettiin minulle nyt liittohallituksen helmikuun kokouksessa. Olen laittanut heille oman perusteluni heille, miksi en halua jatkaa siinä toimessa.

Veikkausliigan hallitus hyväksyi liigalisenssimääräykset 20. elokuuta 2019. Samat määräykset hyväksytti omassa kokouksessaan 26. elokuuta 2019 Palloliiton liittohallitus. Heti liittohallituksen kokouksen jälkeisenä päivänä Savon Sanomat-areenan tekonurmelle tehtiin testi, jolla haluttiin selvittää täyttääkö tekonurmi säädetyt vaatimukset. Kun tulos oli negatiivinen, uusintatesti tehtiin 22. lokakuuta. Tulos oli kuitenkin yhä sama. IS:n haltuunsa saamassa asiakirjassa sanottiin, ettei ”kummallakaan kerralla kenttä ollut lähelläkään testin läpäisyä”.

Ongelman ydin on siinä, että testituloksista huolimatta KuPS saa pelata alkukauden pelinsä kotistadionillaan. Miksi?

Liigalisenssimenettely käynnistyi 11. lokakuuta 2019. Silloin seurojen täytyi lähettää lisenssihakemuksensa, ja niihin liittyvät poikkeuslupa-anomukset piti toimittaa lisenssihallinnolle 8. marraskuuta 2019 mennessä.

IS:n kahdesta lähteestä saaman tiedon mukaan Veikkausliigan hallitus päätti 25. marraskuuta 2019 esittää liigalisenssimääräysten muuttamista. Lähteiden mukaan hallitus joutui päättämään asiasta yllättäen.

5. joulukuuta 2019 Uefa- ja liigalisenssikomitea myönsi kaikille liigaseuroille lisenssit. Neljä päivää myöhemmin Palloliiton liittohallitus järjesti kokouksen, jossa se päätti muuttaa liigahallituksen esityksestä lisenssimääräyksiä.

Silloin liigalisenssimääräyksiin lisättiin, että ”mikäli alusta ei ole läpäissyt tarkastusta eikä sitä sääolosuhteiden vuoksi voida uusia ennen kauden alkua, voidaan alustalle myöntää lyhytaikainen poikkeuslupa seuraavan kauden alkuun 30.6. asti. Tämä edellyttää, että uuden alustan asennusaikataulu on vahvistettu ja kentän omistaja on tehnyt kirjallisen sitoumuksen alustan vaihtamisesta viimeistään 30.6. mennessä”.

KuPS:n poikkeuslupaan liittyvää asiaa käsiteltiin tammikuun alkupuolella, ja poikkeusluvasta äänestettiin Uefa- ja liigalisenssikomitean kokouksessa.

Poikkeusluvan myöntämistä vastaan äänestivät IS:n mukaan Petri Heikkinen ja Jukka Ala-Mello. Heikkinen imoitti myöhemmin eroavansa komitean jäsenyydestä.

– Katsoin, etten voi jatkaa siinä tehtävässä, Heikkinen perusteli IS:lle.

Kun häneltä kysyttiin, miten hän tuli kyseiseen tulokseen, Heikkinen vastasi kyseessä olevan henkilökohtainen syy.