Lähes kaikki Euroopan jalkapallosarjat ovat juuri nyt tauolla koronaviruspandemian vuoksi. Sarjojen jatkaminen on vielä hämärän peitossa, ja on täysin mahdollista, ettei monessa maassa julisteta tällä kaudella mestaria lainkaan.

Saksan Bundesliigassa on toistaiseksi pantu sarjakausi tauolle vain huhtikuun alkuun saakka. Mitään merkkejä koronavirusepidemian laantumisesta Saksassa ei toistaiseksi ole näköpiirissä – päinvastoin tartuntojen määrä vain yltyy.

Siksi on vielä täysin auki, päästäänkö Bundesliigaa vielä tänä keväänä jatkamaan. Jalkapallotilastoihin ja pelaajien markkina-arvoihin erikoistunut Transfermarkt-sivusto teetätti kuitenkin lukijoillaan kyselyn siitä, pitäisikö kautta ylipäätään jatkaa. Enemmistö vastaajista oli kauden lopullisen keskeyttämisen kannalla.

Transfermarktin kyselyyn vastasi kaikkiaan 2 763 sivuston lukijaa. Heistä 59,3 prosenttia oli sitä mieltä, että loppukausi pitäisi jättää pelaamatta. 40,7 prosenttia vastasi, että pelaamista pitäisi jatkaa, jos mahdollisuus siihen aukeaa.

– Jos tilanne näyttää paranevan 4-6 viikon päästä, voisi pelaamisen aloittaa siitä 2-3 viikon kuluttua tyhjillä stadioneilla, ja 2-3 viikkoa myöhemmin päästää myös katsojia stadioneille, kirjoitti perusteluikseen kauden jatkamiselle nimimerkki ”Darja”.

– Sitä vaihtoehtoa ei enää ole, jos kausi päätetään nyt jättää kesken. Mikäli tilanteen parantumista ei ole näköpiirissä, voi kauden peruuttaa vielä 4-6 viikon päästäkin. En näe mitään syytä tehdä päätöksiä hätäisesti ja liki paniikissa.

Käyttäjä ”FIli1408” äänesti keskeyttämisen puolesta.

– Mielestäni kauden keskeyttäminen on väistämätöntä. Sarjaa voisi hädin tuskin jatkaa, kun monet seurat toistensa jälkeen ovat karanteenissa. Sitä paitsi jalkapallon pitäisi kantaa yhteiskunnallista vastuutaan ja suojella ihmishenkiä, ”FIli1408” kirjoitti.

– Sarjan joukkuemäärän kasvattaminen (ensi kaudeksi) olisi toivottava ratkaisu. Siten kukaan ei häviäisi rajusti putoamisen myötä, ja Bielefeldin kaltainen seura palkittaisiin hyvästä kaudesta.

Vaikka Bundesliigan fanien enemmistö onkin valmis sarjan jatkamisesta luopumaan, ovat seurapomot laajasti toisella kannalla. Ainakin Bayer Leverkusenin urheilujohtaja Simon Rolfes ja Borussia Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke toivovat, että kausi pelattaisiin loppuun keinolla millä hyvänsä.

– En voi kuvitellakaan sitä (kauden pelaamatta jättämistä). On kaikkien intresseissä, että kausi pelataan loppuun, kun tilanne terveysrintamalla vakautuu. Ihan sama, jatketaanko kautta kahden vai neljän viikon päästä, vai vasta kesällä, Rolfes sanoi Skyn TV-haastattelussa.

Dortmund-pomo Hans-Joachim Watzke varoittaa 11Freunden haastattelussa dramaattisista seurauksista, mikäli kausi jää kesken.

– Jos kautta ei pelata loppuun, koituu siitä monelle seuralle dramaattisia seurauksia. Jalkapallossa muuttuisivat asiat niin, etten halua edes ajatella sitä, Watzke totesi.

– Jos viranomaiset antavat meille vihreää valoa, että pelit sallitaan hyvin pienissä piireissä, käytämme tilaisuuden tehdäksemme työmme.

”Pienillä piireillä” Watzke viittaa siihen, että jos pelejä ylipäätään pelataan, niin luultavasti tyhjille katsomoille. Vaikutus näkyisi myös mestaruusjuhlissa.

[readmore from=Bundesliiga]

– Mestaruudella on tällä kaudella varsin erilainen tunnearvo kuin aiemmilla. Mestaruuslautasta ei esitellä Borsigplatzilla, Marienplatzilla tai missään muuallakaan, Watzke jatkaa.

Dortmund-pomon mukaan ainoastaan kautta jatkamalla voidaan ”suojella yli 60 000 työpaikkaa ammattilaisjalkapallon parissa”, vaikka Dortmundin tilanne onkin melko vakaa.

– Emme pohdi tällä hetkellä tuotantotaloudellisia irtisanomisia. BVB selviää joitain kuukausia, vaikkei niiden aikana kassaan tulisi senttiäkään.

Lähde: Transfermarkt