Kun Espanjan jalkapalloliitto teki viime syksynä päätöksen, että Espanjan Supercup pelataan kolmen vuoden sopimuksella Saudi-Arabian Jeddassa, se sitoutui samalla edistämään naisten asemaa saudiarabialaisessa jalkapallokulttuurissa.

Yksi askel kohti tasa-arvoa oli, että naiset pääsivät Supercopan otteluihin vapaasti, haluamiinsa katsomonosiin. Tutut kiellot ja rajoitukset astuivat tosin voimaan taas kansallisissa otteluissa turnauksen päätyttyä.

– Uskomme, että tällaisissa tilanteissa jalkapallo voi auttaa. Se on parempi väline kuin torjunta, liitosta kommentoitiin tuolloin.

Espanjan jalkapalloliiton edellytyksenä rahakkaalle yhteistyösopimukselle oli, että naisten pääsyä katsomoon ei estetä. Samalla se sitoutui kehittämään Saudi-Arabiaan perustettavaa naisten jalkapalloliigaa.

Saksalainen Sport1 kertoo, että tuo lupaus on nyt konkretisoitumassa. Uutisen mukaan naisten jalkapalloliigaa pelataan aluksi Riadin, Jeddan ja Dammamin kaupungeissa. Tulevina vuosina mukaan on tarkoitus saada myös muita kaupunkeja.

[readmore from=Saudi-Arabia]

– Liiga tukee naisten mukaanpääsyä urheiluun paikallisella tasolla ja lisää naisurheilun näkyvyyttä, Saudi-Arabian urheilu- ja terveysjärjestö SFA:sta kommentoitiin.

Vuoden 2018 alkuun saakka jalkapallo-otteluihin pääsy oli saudinaisilta kokonaan kiellettyä. Pikkuhiljaa urheilumaailmaa on avattu myös naisille, samoin kuin muutakin yhteiskuntaa. Naisten sallitaan tätä nykyä ajavan muun muassa autoa, sillä sekään ei ollut muutama vuosi sitten mahdollista.