Muistatteko ajan ennen koronaviruspandemiaa, kun jalkapalloa vielä pelattiin? Yksi viimeisen vaiheen otteluista oli 12. maaliskuuta pelattu Eurooppa-liigan ”suomalaiskohtaaminen”, kun Glasgow Rangers sai vieraaksen Bayer Leverkusenin. Rangersin avauksessa pelasi Huuhkajien Glen Kamara ja pelin 3-1 voittaneen Leverkusenin maalilla Lukas Hradecky.

Leverkusenin puolustuksessa täydet minuutit pelannut Jonathan Tah pitää ”karmaisevana” päätöstä pelata ottelu – ja vieläpä täydellä stadionilla.

– Minusta tuntuu kuin se peli olisi pelattu toisella planeetalla, Saksan maajoukkuepelaaja Tah sanoi Daily Recordille.

– Kun asiaa ajattelee nyt, on todella karmaisevaa miettiä, että peli pelattiin Glasgow’ssa lähes 50 000 fanin läsnäollessa. Maailma on kääntynyt nyt päälaelleen. On uskomatonta ja pelottavaa, että se ottelu pelattiin.

– Siitä ei ole kuin muutama päivä, ja katsokaa maailmaa nyt.

Tah itse reagoi koronaviruskriisiin perustamalla oman hyväntekeväisyyssäätiönsä. Sepp-Herberger-säätiö kokosi pikavauhtia reilusti yli 100 000 euroa, joista Tah itse lahjoitti suuren osan.

– Olin ensimmäinen lahjoittaja, mutta kyse ei ole rahasummasta, vaan solidaarisuudesta jalkapallomaailman kanssa. Eikä lahjoituksen tarvitse olla rahaa. Lahjoittaa voi myös aikaa, jos se auttaa jotain isoäitiä saamaan tärkeitä ostoksiaan.

– En ole paniikin ystävä, koska silloin tekee vääriä päätöksiä. Nyt tarvitaan rauhallisena pysymistä sekä sitä, että poistutaan kotoamme mahdollisimman vähän. Yhteiskuntamme toimii vain silloin, jos tuemme toinen toisiamme. Toivottavasti tästä on vähän apua, Tah totesi.

Atalanta-Valencia kiihdytti viruksen leviämistä

Koronavirus jyllää väkevänä Britteinsaarilla ja Saksassa, mutta vielä huomattavasti pahempi tilanne on Italiassa. Viruksen etenemistä myötävaikutti osaltaan 19. helmikuuta Milanon San Sirolla pelattu Mestarien liigan ottelu Atalanta-Valencia.

40 000 fania matkusti Milanoon Bergamon seudulta ja Espanjasta, ja jälkikäteen ajateltuna ottelua on pidetty yhtenä koronaviruksen ”laukaisijoista” pahasti runnellulla Bergamon alueella. Jo viime torstaina Football-Italia kirjoitti, että yksin Bergamossa koronavirukseen oli kuollut 533 ihmistä. Sen jälkeen lukemat ovat vain kasvaneet rajusti.

– On todennäköistä, että viruksen leviämistä edesauttoi monet suuret tapahtumat, immunologi Francesco Le Foche sanoi Corriere dello Sportille.

– Atalanta-Valencia saattoi hyvin olla yksi niistä. Se oli yksi tämän seuran kollektiivisen euforian huipentumista tällä ainutlaatuisella jalkapallokaudella.

– Siitä ottelusta on kulunut kuukausi, joten ajoitus on olennaista. Tuhansien ihmisten tuominen yhteen, senttimetrien päähän toisistaan ja euforiset juhlinnat halaamisineen ja juhlimisineen. Kaikki se myötävaikutti viruksen leviämiseen.

– Voin kuvitella, että monikaan lipunhaltijoista ei halunnut missata peliä, vaikka heillä olisikin ollut vähän kuumetta. Jälkikäteen ajateltuna oli sulaa hulluutta pelata ottelu yleisön edessä, mutta silloin asiat eivät olleet vielä tarpeeksi selviä. Nyt se ei tulisi kuuloonkaan.

Valencia tiedotti sittemmin, että 35 prosenttia sen pelaajista ja taustahenkilöstöstä oli saanut koronatartunnan, mahdollisesti Milanon matkan tuomisina. Atalanta ei ole virustartunnoista tiedottanut.

Toistaiseksi on suunniteltu, että Serie A:n pelaamista voitaisiin jatkaa 2. toukokuuta, mutta immunologi Le Foche suhtautuu asiaan epäillen.

– Niin sosiaalisesti yhdistävä ja empaattinen konteksti kuin jalkapallo onkin, se on kuitenkin myös viruspandemiahätätilassa tarvittavan käyttäytymismallin antiteesi. Se on jo itsessään uhka. Pelaaminen tyhjillä stadioneilla saattaisi kuitenkin tulla kyseeseen, Le Foche arvelee.

Antonio Rüdiger arvostelee rajoituksista piittamattomuutta

Painavan sanansa koronakriisitoimiin sanoi myös Chelsean saksalaispuolustaja Antonio Rüdiger. Hän oli erittäin tuohtunut saksalaisten puuttuvaan fyysiseen eristäytymiseen. Sunnuntai-iltana Saksassa rajoitettiinkin kokoontumiset vain kahteen henkilöön.

– Se (ihmisten käyttäytyminen) on välinpitämätöntä ja vastuutonta. Olen nähnyt somessa joitain kuvia saksalaisten kaupunkien keskustoista, enkä voinut uskoa silmiäni, Rüdiger sanoi Kickerin haastattelussa.

[readmore from=Koronavirus]

– Nähtävästi on olemassa todella, todella paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, että vaikka he itse eivät olisikaan suuressa vaarassa, monet muut heidän ympärillään voivatkin olla. Se otetaan liian kevyesti, ja on yksinkertaisesti itsekästä.

– Minusta on tärkeää, että me jalkapalloilijat hyödynnämme näkyvyyttämme vahvistaaksemme terveysasiantuntijoiden sanomaa. Tietysti meidän täytyy myös toimia näiden sanojen mukaan.

– Suurin toiveeni tällä hetkellä on, että pian edessä olisi päivä, että tartunnan saaneita olisi vähemmän kuin edellisenä päivänä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Valioliigan pitäisi jatkua välittömästi sen jälkeen.