Kansainvälisistä jalkapallosäännöistä linjanvetoja vetävä ja päätöksiä tekevä International Football Association Board (IFAB) piti lauantaina 134. vuosikokoustaan Belfastissa, Pohjois-Irlannissa. Kokouksessa keskusteltiin jalkapalloilun tulevista sääntömuutoksista. Näistä tärkein koski päävammoja ja niistä syntyviä aivotärähdysepäilyjä.

IFAB oli saanut jo etukäteen lisätietoa aivotärähdysaiheesta tapaamisessaan asiantuntijoiden kanssa. Suoria sääntömuutoksia se ei kuitenkaan vielä tee, mutta FIFA on erittäin kiinnostunut kokeilemaan uutta sääntöä ensi heinäkuussa pelattavissa miesten ja naisten olympiajalkapalloturnauksissa. Myös muita kilpailuja saatetaan liittää mukaan osaksi kokeilua.

IFAB ei tiedotteessaan sääntömuutoksen luonnetta syvemmin avaa, mutta aiemmin mediassa on ollut esillä ajatus, että päävamman saanut pelaaja voitaisiin ottaa ”tilapäisesti” vaihtoon, jotta aivotärähdysepäily voidaan rauhassa tutkia. Tällöin oma joukkue ei jäisi alivoimalle, kun loukkaantunut pelaaja voitaisiin korvata toisella ilman, että vaihto ”menee hukkaan”. Jos pelaaja on pelikunnossa, saisi hän palata tarkistusten jälkeen kentällä. Esillä on ollut ajatus kymmenen minuutin mittaisesta vaihdosta.

Kokouksessa päätettiin myös, että paitsiosääntöä tullaan jollain tapaa tarkentamaan. VAR-tarkistusten käyttöönoton myötä maaleja on hylätty ns. ”millimetripaitsioina”, mutta tulevilla muutoksilla pyritään palvelemaan hyökkäyspelin henkeä.

Sääntöihin aiotaan myös kirjata toimia, joilla hillitään tuomareihin kohdistuvaa painostusta sekä pelaajien kesken syntyviä, pelin ulkopuolisia ”torikokouksia”.

Ensi kauden alusta voimaan astuvissa säännöissä nähdään selvennys käsivirhesääntöön. Siinä pyritään tekemään ennen kaikkea selvempi ero olkapään ja käsivarren välille.

Kokouksessa olivat läsnä tuttuun IFAB:n tapaan edustajat ennen kaikkea Britteinsaarten jalkapalloliitoista, mutta paikalla oli myös FIFA:n edustajia, aina puheenjohtaja Gianni Infantinoa myöten.

Suunnitteilla olevista paitsiosääntötarkennuksista voi lukea lisää täältä.

Lähteet: The IFAB:n kotisivut sekä Sport1