Palloliiton pääsihteeri nimesi kotimaisten jalkapallosarjojen pelaamiselle kolme eri skenaariota – pitkäksi venyvä kriisi voi kaataa kokonaisia seuroja

© Kuva: Juha Tamminen

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi SuomiFutiksen haastattelussa, missä mennään jalkapallokalenterin suhteen niin maajoukkuerintamalla kuin seurajoukkuefutiksessakin. Koronaviruspandemia on pysättänyt kaiken urheilun, ja on hämärän peitossa, milloin jalkapalloa taas pelataan.

Kesäkuun maaotteluiden kohtalosta ei ole vielä päätöksiä tehty. UEFA tiedotti aiemmin, että maaliskuun ohjelmassa olleet ystävyysottelut pyrittäisiin pelaamaan kesäkuussa ja kesäkuun pelit siirrettäisiin myöhempään ajankohtaan. Huuhkajien piti kohdata maaliskuussa vieraissa Puola (alkuperäinen pelipäivä 27.3.) ja Ranska (31.3.), ja kesäkuussa Tukholmassa Ruotsi sekä Tampereella Viro.

– Maaottelukalenteri ei ole vielä tarkentunut. Keskustelin maanantaina viimeksi UEFA:n suuntaan. Silloin todettiin, että kahden viikon sisällä pidetään uusi videokonferenssi pääsihteerien kesken. Silloin näistä asioista on määrä tehdä lisää päätöksiä, Casagrande kertoo.

LUE MYÖS MARCO CASAGRANDEN KANSSA TEHDYN HAASTATTELUN ENSIMMÄINEN OSA

Jos kesäkuussa ylipäätään maaotteluita pelataan, on Casagranden mukaan yhä auki, pelataanko silloin maaliskuun pelejä vai kesäkuun pelejä. Asiasta on ”eri mailla eri tulkintoja”, vaikka UEFA:n alustava suositus olikin siirtää maaliskuun pelit kesäkuulle ja kesäkuun pelit esimerkiksi ensi vuodelle. Viro-ottelun pelaamista Tampereella 7. kesäkuuta Casagrande pitää ”teoriassa mahdollisena, mutta epätodennäköisenä”.

Lopullisen päätöksen Casagrande uskoo syntyvän kahden viikon sisällä, mutta tällä hetkellä näyttää todennäköisemmältä, että kesäkuussa pyrittäisiin pelaamaan Huuhkajien vieraspelit Puolaa ja Ranskaa vastaan – jos vain koronavirustilanne pelaamisen sallii.

Naisten A-maajoukkueen piti pelata huhtikuussa kaksi tärkeää EM-karsintaottelua. Portugali piti kohdata kotikentällä ja Kypros vieraissa. Tämänhetkisten tietojen mukaan Helmarien huhtikuun peleille on löydetty uusi ajankohta lokakuulta. Marco Casagrande kuitenkin muistuttaa, että tilanteet voivat vielä muuttua.

Kotimaisille sarjoille kolme skenaariota

Kaikkia kiinnostava kysymys – johon kukaan ei tiedä vielä varmaa vastausta – on tietysti se, miten kotimaisen sarjajalkapalloilun tänä vuonna käy. Casagranden mukaan olemassa on kolme skenaariota.

Optimistisin arvio on, että sarjat pääsisivät alkamaan kesäkuun alussa. Todennäköisin skenaario on, että pelaamaan päästäisiin viimeistään elo-syyskuussa. Uhkaavin skenaario on, että koko kausi jää pelaamatta.

– Se näkyisi sitten jo merkittävästi toiminnassa monella alueella koko jalkapallokentässä liitto mukaan lukien. Pääsylipputulot jäisivät saamatta, kumppanuudet kärsivät ja kilpailumaksut jäisivät maksamatta.

– Akuutti toiveemme on, että voimme itse auttaa seurakenttää, varsinkin jos saamme valtiovallankin tukea mukaan.

Casagrande on luonnollisesti huolissaan siitä, että pitkäksi venyvä kriisi voi kaataa kokonaisia seurojakin.

– Onhan se todennäköistä (pahimmassa skenaariossa). Seurathan ovat kyllä sitkeitä. Usein löytyy yksittäisiä ihmisiä ja seurayhteisöä, joka haluavat näyttää, että seura on merkityksellinen sille alueelle. Siihen sitkeyteen kaikki haluavat uskoa ja luottaa.

– Kaikilla on kuitenkin kyse myös henkilökohtaisesta taloudesta tai omasta yrityksestään. Voi käydä niin, että vaikka tahtoa olisikin, niin muskelit eivät riitä. Vaikka toivotaan ja vedotaan, että omaa seuraa tuetaan, niin on mahdollista, että sellaisten perheiden määrä kasvaa, jotka eivät pysty maksuja maksemaan. Huoli on omassa ja perheen päivittäisessä selviämisessä, Casagrande muistuttaa.

– Pyritään kuitenkin kaikin keinoin siihen, että voimme auttaa ja tukea seuroja mahdollisimman hyvin. Pitää pysyä positiivisena ja luottaa niihin toiveisiin ja uskomuksiin, että kesällä tämä epidemia alkaisi olla ohi. Sitten päästäisiin mahdollisimman nopeasti takaisin arkeen.

Pelit tyhjillä stadioneilla tyhjää parempi

Melko realistinen skenaario voi olla sekin, että Veikkausliigaa päästään jossain vaiheessa kesää pelaamaan, mutta mahdollisesti ainakin aluksi ilman yleisöä. Sekin kelpaisi Casagrandelle paremman puutteessa.

– Vaikka peli ei olisi sama kannattajien puuttuessa, tarjoaa se kuitenkin viihdettä, kun pelejä pystyy katsomaan. Kuluttajalla alkaa olla nälkä, että pääsisi katsomaan telkkarista edes jotain pelejä.

Siihen, että jossain vaiheessa pelejä päästäisiin taas pelaamaan ja katsomaan, voi Casagranden mukaan vaikuttaa ihan jokainen. Asiaa edesauttaa se, että noudattaa THL:n suosituksia ja välttää joukkueen ja ryhmän kanssa harjoittelemista, jotta epidemian leviäminen hidastuisi.

– Uskotaan siihen, että jalkapallo jatkuu ja meillä on olemassa rakenteet, mihin palata. Pidetään itsestä ja läheisistä huolta.

– Nyt on tärkeää, että jokaisen pitää malttaa olla rauhassa ja kuunnella viranomaisten määräyksiä. Tärkein viesti on se, että pysytään poissa yhteisharjoituksista. Kunnosta voi pitää huolta ja käydä lenkillä, ja ehkä harjoitella perheen kanssa.

Liitolla pian kattava omatoimiharjoitepankki

– On ollut hienoa nähdä, että seurat tukevat tosi aktiivisesti omatoimista harjoittelua. Me liitossa yritämme koota seurojen omatoimiharjoitteita, joten pian meillä voi olla koossa aika kattava omatoimiharjoittelupankki, Casagrande arvelee.

– Kun kunnioitetaan määräyksiä ja ohjeita, tilanne menee mahdollisimman nopeasti ohi.

Casagrandea on ilahduttanut myös suomalaisseurojen luovuus kriisin keskellä. Yksi tällaisista on keskittynyt jalkapallon Suomen Cupiin. Kun pelit kentällä jouduttiin perumaan, on Suomen Cupia jatkettu Twitterissä Neljän suoralla. Ensimmäisen askeleen otti AC Oulu, ja nyt Cupissa on edetty jo puolivälieräarvontoihin.

– Se on aivan loistavaa. Totta kai tässä pitää kaikkea hienoa keksiä. Se liittyy siihen aktiivisuuteen ja aloitteellisuuteen, mikä meidän seuroissamme on hienoa.

– Saa nähdä sitten, meneekö oikeassa Suomen Cupissa aikanaan ekat matsit samoilla jatkoonpääsijöillä, Casagrande naurahtaa.

Heikki Kuparinen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.