FIFA etsii ratkaisuja kauden loppuun pelaamiseksi – sopimusasioissa uutta joustoa

© Kuva: Getty Images

Koronaviruspandemia pani tauolle lähes koko jalkapallomaailman, ja toistaiseksi on edelleen epävarmaa, pystytäänkö Euroopan talvisarjoja pelaamaan loppuun. Pelit jatkuvat aikaisintaan toukokuussa ja kauden päätös venyisi luultavasti minimissäänkin heinä-elokuulle. Tällöinkin otteluita pelataan mitä luultavimmin tyhjillä stadioneilla.

Tällaiset poikkeusaikataulut vaativat joustoa myös pelaajasopimusten suhteen. Tavallisesti pelaajien sopimuskaudet päättyvät 30. kesäkuuta, joten monen pelaajan sopimus uhkaisi loppua kesken kauden.

Ratkaisuksi ongelmaan FIFA suosittelee kansallisille jalkapalloliitoille sitä, että umpeutuvia sopimuksia jatkettaisiin automaattisesti kuluvan kauden päätökseen asti. Näin pelaajien sopimus- ja vakuutusasiat olisivat kunnossa eikä kauden loppuhetkillä tarvitsisi siirtyä katsomon puolella. Kyseessä on suositus, sillä viimeisen sanan työsopimusasioissa sanoo kunkin maan oma laki. Asiasta kertoi saksalainen uutistoimisto DPA maanantaina.

Samalla se merkitsee sitä, että jos joku sopimuskautensa viimeistä vuotta pelaava pelaaja tekee sopimuksen uuteen seuraan kevään tai kesän aikana, saa hän pelata uudessa seurassa vasta uuden kauden alkaessa ja edustaa vanhaa seuraansa kauden loppuun. Tavallisesti sopimukset astuvat voimaan 1. heinäkuuta, mutta näin päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

FIFA aikoo antaa kansallisille liitoille myös vapauden päättää siirtoikkunastaan vapaasti, kunhan se ei ylitä 16 viikon maksimiaikaa. Yleensä kesän siirtoikkuna sulkeutuu elokuun lopussa ja talven siirtoikkuna aukeaa vuodenvaihteessa. Seuraava siirtoikkuna aukeaisi kuitenkin vasta, kun kuluva kausi on päättynyt.

Lähteet: Transfermarkt ja Luzerner Zeitung

Päivitys juttuun 7.4. kello 10.26: SuomiFutis tavoitteli lausunnon saadakseen Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soinia, joka ei kuitenkaan halunnut toistaiseksi kommentoida keskeneräisiä ja epävirallisia asioita.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.