Vaikka tuoreiden tietojen mukaan Ligue 1:stä on tulossa tiistaina kolmas eurooppalainen kesken jäävä pääsarja Belgian ja Hollannin mestaruussarjojen jälkeen, valmistaudutaan useimmissa muissa maissa edelleen sarjakauden jatkoon. Saksan Bundesliigaa saatetaan pelata jo muutaman viikon kuluttua, ja Italiassa, Englannissa ja Espanjassa pelejä halutaan jatkaa kesäkuussa.

FIFA:n lääketieteellisen komitean puheenjohtaja, belgialaislääkäri Michel D’Hooghe suhtautuu aikeisiin jatkaa kautta kuitenkin epäillen. Koronaviruspandemiaa vastaan on taisteltu ennen muuta kohotetun hygienian ja fyysisten etäisyyksien avulla. D’Hooghe ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, osaavatko pelaajat olla sylkemättä tai tyhjentämättä sieraimiaan kentälle.

– Olen hyvin skeptinen sen suhteen, voidaanko pelaamista jatkaa. Belgiassa ihmisten täytyy pitää toisiinsa 1,5 metrin etäisyyttä. Miten pelaajat pystyisivät siihen kentällä, jos he vartioivat toisiaan kulmapotkuissa tai taklaavat toisiaan, D’Hooghe kysyy Timesin haastattelussa.

– Sylkeminen ei ole hygieenistä ja siihen sisältyy aina terveysriski. Kun käsillä on virus, joka leviää syljen mukana, on asia entistäkin tärkeämpi.

– Jalkapallossa syljetään paljon. Pelaajia pitäisi kieltää tekemästä niin. He eivät saisi myöskään niistää neniään kentällä. Myös kaikenlaista ryhmän muodostamista pitäisi välttää. Esimerkiksi toistensa halaaminen maalia juhliessa ei ole terveellistä.

Vaikka loppukauden otteluita pelattaisiinkin ilman katsojia, pelkää D’Hooghe kannattajien kerääntyvän siitä huolimatta yhteen.

– On olemassa riski, että fanit kokoontuvat yhteen katsomaan ottelua, vaikka stadion pysyisikin suljettuna. Sen suhteen pitää olla hyvin varovainen.

– Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että jos jalkapallossa pannaan puntariin terveys ja talous, niin talous yleensä voittaa. Jos joskus terveyden pitäisi ajaa talouden edelle, niin sen aika on nyt, belgialaislääkäri julistaa.

[readmore from=Koronavirus]

Myös Cambridgen yliopiston virologi Ian Brierley on muistuttanut sylkemisen vaaroista.

– Jos henkilöllä on tartunta, mutta hän on oireeton, on virus silti kurkussa. Se voi levitä ympäristöön sylkemisen kautta.

– Virusta kantavat pisarat voivat pysyä pelialustalla tuntien ajan ennen kuivumista. Ne voivat myös leijua ilmassa jonkin aikaa ja osua lähistöllä oleviin ihmisiin, Brierley tähdensi.