Valtioneuvosto julisti keskiviikkoiltana odotetun, mutta dramaattisen päätöksen. Yli 500 hengen yleisötapahtumat kielletään Suomessa ainakin heinäkuun loppuun saakka, koronaviruspandemian hillitsemiseksi.

Vielä on epäselvää, aiotaanko myös kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta jatkaa pidempään kuin nyt voimassaolevaan päivämäärään 13.5. Jos tuo rajoitus päätetään purkaa, olisi Veikkausliigan, Kansallisen liigan ja alempien sarjatasojen pelaaminen kenties mahdollista aloittaa kesä-heinäkuussa ilman yleisöä – tai jollain tavalla yleisömääriä rajoittaen.

Helsingin Sanomat kysyi torstaina julkaistussa jutussaan kolmelta veikkausliigaseuran toimitusjohtajalta, miltä näistä kuulostaisi ajatus tyhjille katsomoille pelaamisesta. Skenaario ei houkuttele, mutta se voitaisiin hyväksyä, jos sitä ennen saataisiin takeet siitä, että loppukesällä yleisökin pääsisi stadioneille.

– Tyhjille katsomoille pelaaminen on ihan katastrofi. Ottelun järjestämisestä on kuluja esimerkiksi kenttävuokrasta ja ainoa tulo, minkä voi pelaamalla turvata on tv-raha. Jos sarjan läpivieminen näyttää muuten mahdolliselta, muutama kierros voidaan pelata, että saadaan riittävä ottelumäärä, KuPS:n toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen sanoi Helsingin Sanomille.

HS:n haastattelemat toimitusjohtajat arvioivat, että sarja voisi käynnistyä aikaisintaan 2-3 viikon päästä siitä, kun kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on purettu. Näin joukkueharjoittelulle jäisi edes jossain määrin järkevä aika. Käytännössä siis pelaamaan päästäisiin aikaisintaan kesäkuun alussa, kuten tähän astikin on arvioitu, mutta aluksi siis vain tyhjille katsomoille.

– Tässä kohtaa ei tiedä voiko tyhjillekään katsomoille pelata. Jos kokoontumiskielto venyy heinäkuun loppuun, sitten ei pelata tyhjillekään, Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola voivotteli.

Heiskanen, Erola ja HIFK:n Christoffer Perret ovat yhtä mieltä siitä, että sarjassa pitäisi pelata vähintään 22 kierrosta, jotta urheilullinen oikeudenmukaisuus toteutuisi. Yksinkertainen sarja jättäisi tuurille liikaa sijaa, ja kaupallisestikin se olisi melko kestämätöntä. Perretin mielestä elokuun puoliväli on ehdoton takaraja kauden aloittamiselle.

[readmore from=Veikkausliiga]

– Yksinkertaisessa sarjassa on liian iso merkitys tuurilla. Silloin pelataan pelejä, mutta ei jaeta mestaruuksia, Perret toteaa.

Heiskanen pohtii sitäkin, voivatko maksavat asiakkaat vaatia hyvityksiä, jos ottelumäärä putoaa radikaalisti suunnittelusta.

– Jos jalkapalloa pelataan tyhjille katsomoille tai pelimäärä on luvattua pienempi, mitä kausikorttilaiselle tarjotaan korvaukseksi?