Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande otti kantaa kuluneella viikolla esiintyneisiin puheisiin Veikkausliigan sulkemisesta. Casagranden mukaan Veikkausliigan sulkeminen olisi todella iso päätös, johon pitää olla vahvat perustelut.

MTV Urheilu uutisoi aiemmin tällä viikolla, että seurat ovat käyneet keskusteluja erilaisista skenaarioista sen suhteen, millä tavoin seurat selviäisivät parhaiten koronaviruksen aiheuttamista taloudellisista vahingoista. Yksi vaihtoehto, joka nousi esiin, on liigan sulkeminen niin, että sarjasta ei putoaisi tällä kaudella yhtäkään joukkuetta.

Keskustelussa nostettiin esiin myös se, että Ykkösestä voisi silti nousta liigaan kaksi joukkuetta kaudeksi 2021. Näin ollen joukkueiden lukumäärä nousisi 12:sta 14 joukkueeseen kaudeksi 2021. Casagrande myönsi , että aiheesta on käyty keskustelua.

– Sellaisesta on keskusteltu, ja olen ollut niissä keskusteluissa mukana.

Casagrande kertoi ymmärtävänsä seurojen ahdinkoa työskenneltyään myös itse aiemmin seurapomona Turun Palloseurassa.

– Entisenä seurajohtajana ymmärrän tuskan säilymisen tärkeydestä ja olemassaolon vaarantumisesta. Se on voimakkain jengeillä, jotka ennen sarjan alkua miettivät olevansa sijoilla 5–12. Olen itsekin tuntenut sen tuskan monta kertaa.

Casagrande ei kuitenkaan ole täysin vakuuttunut ideasta sulkea sarja putoamiselta. Tai ainakin sille pitäisi olla erittäin pätevät perustelut.

– Yksittäiselle, talousvaikeuksissa kamppailevalle seuralle tämä voi vaikuttaa hyvältä idealta, mutta asiaa pitää katsoa koko Veikkausliigan mittakaavassa.

– Jalkapalloon kuuluu lähtökohtaisesti avoin sarja. Tämä on myös UEFA:n perusoletus. Poikkeustilanteen lisäksi pitäisi olla vielä erittäin perusteltu näkemys siitä, että sarjan sulkeminen olisi ratkaiseva lääke seurojen selviytymiselle. Plussat ja miinukset pitäisi punnita todella tarkkaan, Casagrande totesi.

Seuroille putoaminen voi olla taloudellisesti todella kova paikka. Ykkösessä kulut voivat olla korkeat, mutta tulot romahtavat selvästi verrattuna Veikkausliigaan. Veikkausliigan kausi saatetaan päästä aloittamaan aikaisintaan kesäkuussa, mutta pelejä pelattaisiin aina elokuuhun saakka ilman yleisöä tai niin, että lehtereillä olisi enintään 500 henkilöä pitäen sisällään pelaajat, valmentajat, toimihenkilöt, median ja katsojat.

Se tuottaisi käytännössä tappiota seuroille, mutta seurat voisivat olla valmiita ottamaan riskin, mikäli elokuussa voitaisiin jo yleisö päästää katsomoihin. Kauden aloittaminen kesäkuussa voisi olla mahdollista varsinkin, jos alkavalla kaudella ei tarvitsisi pelätä putoamista.

– Nykyistä sarjajärjestelmää ja joukkuemääriä on pohdittu viimeksi reilu vuosi sitten huolellisesti, ja järjestelmä on ollut voimassa Veikkausliigan osalta yhden kauden. Kun Ykkösestä kuitenkin todennäköisesti nousisi seuroja liigaan, nykyiseen, viime kaudella hyvin toimineeseen sarjajärjestelmään päästäisiin takaisin aikaisintaan kahden vuoden päästä. Sarjan osittainen sulkeminen olisi todella iso päätös, jonka tekemistä pitää harkita erittäin tarkkaan, Casagrande painotti.