Veikkausliiga on tällä hetkellä isojen kysymysten äärellä, kun koronaviruspandemia jyllää ympäri maailmaa. Viimeisimpänä hallitus päätti, että yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä heinäkuun loppuun saakka. Veikkausliigan seurat ovat MTV Urheilun mukaan pohtineet jo sarjan sulkemista.

MTV tietää kertoa, että Veikkausliigan seurat olisivat keskustelleet radikaalista ratkaisusta, jonka mukaan yksikään joukkue ei putoaisi kauden päätteeksi Ykköseen. Käytännössä liiga olisi siis ainakin toiseen suuntaan suljettu. Ratkaisu toisi turvaa taloudellisessa ahdingossa painiville seuroille.

RoPS:n toimitusjohtaja Risto Niva kertoi MTV:lle, että skenaariossa sarja olisi kuitenkin auki toiseen suuntaan, jolloin Ykkösen kaksi parasta joukkuetta nousisi Veikkausliigaan kaudeksi 2021. Näin ollen Veikkausliigan joukkuemäärä nousisi 14 joukkueeseen kaudeksi 2021.

– Kyse olisi vain yhdestä kaudesta, jotta liigaseurat eivät ajautuisi enää ahtaammalle kuin mitä ne jo ovat. En ole itsekään mikään suljetun sarjan kannattaja, mutta tässä tilanteessa se olisi mielestäni fiksua, Niva kertoi MTV:lle.

Käytännössä ratkaisu voi kuitenkin sotia vahvasti UEFA:n antamien määräysten mukaan. UEFA edellyttää jäsenmailtaan sitä, että sarjat ovat auki molempiin suuntiin. Toisaalta koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa UEFA voisi mahdollisesti joustaa säännöissään.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande oli kuitenkin melko pessimistinen sen suhteen, että sarja suljettaisiin putoajien osalta.

– Ymmärrän toki liigaseurojen huolen poikkeustilanteessa, mutta tätä täytyy tarkastella kaikessa rauhassa. Meillä on lähtökohtaisesti iso kynnys sen suhteen, että sarja olisi suljettu, Casagrande kertoi MTV:lle.

Mikäli Veikkausliiga käynnistyisi jo kesäkuussa, pitäisi ottelut pelata alustavasti ilman yleisöä. Myöhemmin tehdään päätöksiä siitä, olisiko katsomoihin mahdollista päästää alle 500 katsojaa, joka sekin jo helpottaisi seurojen taloudellista tilannetta.

Veikkausliigan ja esimerkiksi Ykkösen kohdalla huomionarvoista on se, että tv-sopimus ei ole seuroille mikään kultakaivos. Näin ollen tyhjille katsomoille pelaaminen olisi seuroille taloudellisesti kannattamatonta. Toisaalta kauden pelaamatta jättäminen olisi vielä suurempi taloudellinen katastrofi, joten lähipäivinä liigalla on edessään isoja päätöksiä.

Voit lukea MTV:n jutun kokonaisuudessaan täältä.