Kun ympäri Eurooppaa pohditaan, milloin ja miten kansallisia jalkapallosarjoja voitaisiin hiljalleen taas jatkaa koronaviruspandemian höllätessä hiukankin otettaan, satelee mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Jotkut pitävät paluuajatuksia täysin hätiköityinä ja toiset taas uskovat riskien olevan matalia.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu tanskalaisen Aarhusin yliopiston tutkijaryhmä, jonka tutkimuksen mukaan pelaamiseen sisältyvät riskit ovat minimaalisen pieniä. Tutkimustuloksista kirjoitti ensin tiedesivusto Videnskab.dk, jonka artikkelia siteeraa espanjalaislehti AS.

Tutkijaryhmä tarkasteli 14 Tanskan Superliigan ottelua ja tuli tulokseen, että pelaajat ovat koko ottelun aikana lähellä toista pelaajaa keskimäärin vain puolentoista minuutin ajan. ”Lähietäisyydellä” tarkoitetaan välimatkaa, jonka arvellaan riittävän COVID-19-tartunnan saamiseksi, eli käytännössä alle kahta metriä.

– Tanskan kansallinen terveyskokous arvioi, että olennainen kontakti syntyy, kun on alle kahden metrin etäisyydellä viruksen kantajasta 15 minuutin ajan. Siten kentällä ottelussa (lähietäisyydellä) vietettävä aika ei missään tapauksessa ole kriittinen, ja vielä vähemmän, koska ollaan ulkoilmassa, immuunibiologian ja mikrobiologian professori Allan Randrup Thomsen totesi.

[readmore from=Koronavirus]

– En usko, että jalkapalloon sisältyy vakavia tartuntariskejä. Riskit ovat suurempia rugbyssa tai amerikkalaisessa jalkapallossa, jossa kontaktia on enemmän.

– Jalkapallossa on vain lyhyitä kontakteja, ja siksi sitä on melko turvallista pelata. Tämän asian suhteen ei kannata olla hysteerinen, Randrup Thomsen lisäsi.

Tanskan Superliiga keskeytettiin 11. maaliskuuta. Sarjaa on suunniteltu jatkettavan toukokuun lopussa.