Tim Sparv nosti esiin valtavan ongelman suomalaisesta pelaajakehityksestä: ”Toisia suositaan ja toisia ei”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen A-maajoukkueen kapteeni Tim Sparv kertoi mikroblogipalvelu Twitterissä törmänneensä mielenkiintoiseen artikkeliin. Aiheena oli se, kuinka nuorten jalkapalloilijoiden syntymäkuukausi vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti heidät poimitaan joko parhaimpiin seurajoukkueisiin kykyjenetsijöiden toimesta tai esimerkiksi nuorten maajoukkueisiin.

Sparv kertoi pitäneensä ilmiötä mielenkiintoista, jonka jälkeen hän alkoi tutkimaan Suomen nuorten maajoukkueiden syntymäkuukausia ja tulokset olivat selkeitä. Nuorisomaajoukkuetoiminnassamme on selvästi enemmän alkuvuonna kuin loppuvuonna syntyneitä.

Sparv nosti esiin eri maajoukkueiden tuloksia. Alle 15-vuotiaiden ryhmän 20 pelaajasta peräti 11 olivat syntyneet joko maaliskuussa tai aikaisemmin. 18 pelaajaa olivat puolestaan syntyneet vuoden ensimmäisellä puolikkaalla ja kukaan ei ollut syntynyt vuoden kolmen viimeisen kuukauden aikana.

Lukemat olivat samaa luokkaa myös alle 16-vuotiaiden ja alle 17-vuotiaiden maajoukkueissa.

– 82 prosenttia Suomen kirkkaimmista lahjakkuuksista ovat syntyneet vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. 50 prosenttia ovat syntyneet ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, Sparv kirjoitti Twitterissä.

– Tiedätkö, kuinka moni pelaaja näistä kolmesta joukkueesta olivat syntyneet kolmen viimeisen kuukauden aikana? Viisi. VIISI.

Määristä puhuttaessa on hyvä nostaa esiin, että maajoukkuepelaajia näissä joukkueissa oli yhteensä 92.

– Tämä luo ympäristön, jossa toisia suositaan ja toisia ei, Sparv kiteytti.

Sparvin koko englanniksi kirjoitetun ketjun näet TÄSTÄ.