Koronaviruspandemia on pitänyt jalkapalloilun tauolla lähes koko maailmassa toista kuukautta, mutta hiljalleen kansallisissa sarjoissa valmistaudutaan myös pelien jatkumiseen. Suunnitelmat ovat melko pitkällä ainakin Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa.

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO kaataa kuitenkin valtamerellisen kylmää vettä niskaan heille, jotka jo elättelevät toiveita ”normaaliuteen” palaamisesta jalkapalloilussa. Brasilialaisen Placar-lehden mukaan WHO on suositellut Euroopan jalkapalloliitto UEFA:lle, ettei kansainvälisiä otteluita tulisi Euroopassa pelata ennen vuoden 2021 loppua. Osapuolet keskustelivat asiasta viime viikolla.

WHO aikoo järjestää vastaavia palavereita muidenkin urheilulajien kattojärjestöjen kanssa. Keskustelu UEFA:n kanssa oli vuorossa ensimmäisenä.

WHO:n suositus ei koske kansallisia sarjoja, vaan ainoastaan kansainvälisiä otteluita. Niistä WHO suosittelee kuitenkin pidättäytymään vielä yli puolentoista vuoden ajan. Näin ollen kuluva europelikausi jäisi kesken, kausilla 2020-2021 ja 2021-2022 ei pelattaisi Mestarien liigaa ja Eurooppa-liigaa lainkaan, ja mikä suomalaisittain kurjinta, myös kesälle 2021 siirretyt jalkapallon EM-kisat pitäisi perua.

[readmore from=Koronavirus]

WHO:n suosituksen takana on ehkäistä koronaviruspandemiaa saamasta uutta puhtia ja yltymästä uudestaan valloilleen. Ehdotus on nyt UEFA:n käsittelyssä, ja juuri UEFA:lla on asiassa viimeinen sananvalta.

Toisella puolella vaakakupissa painavat muun muassa erittäin rahakkaat yhteistyösopimukset sponsorien ja TV-yhtiöiden kanssa. Niistä tulevat tuotot ovat UEFA:lle äärimmäisen tärkeitä, ja olisikin kattojärjestölle valtava katastrofi hylätä kansainväliset ottelut puolentoista vuoden ajaksi.

Lähde: Sport

Päivitys juttuun 22.4. kello 14.40. UEFA:n edustaja kiisti WHO:n suosituksen tuoreeltaan.