Bundesliigasta mallia muulle jalkapallomaailmalle – ”Moni toivoo, että nämä käytännöt menevät läpi”

© Kuva: Getty Images

Keskustelu ja spekulointi Euroopan jalkapallosarjojen jatkumisesta käy koronapandemian aikana päivittäin kiivaana. Isoista sarjoista on jatkumassa ensimmäisenä Saksan Bundesliiga, jossa pelit jatkuvat ilman katsojia lauantaina.

Monissa maissa seurataan varmasti hyvin tiiviisti sitä, miten tilanne koronaviruksen ympärillä kehittyy, kun pelit jatkuvat. Saksan tilanne antaa todennäköisesti paljon vastauksia siihen, miten muissa maissa edetään.

– Eihän Saksassakaan koronaviruksen aiheuttama kokonaistilanne ole mikään poikkeuksellisen hyvä. Toki siellä on menty parempaan suuntaan ja tehty omat päätökset viranomaisten ja poliitikkojen taholta ja indeksien suhteen. Saksahan näyttää nyt muille, että jos heidän suunnitelmansa toimivat, on muiden helppo ottaa koppia siitä. Englannissahan on käyty paljon läpi sitä, miten näitä asioita voitaisiin toteuttaa. On puhuttu neutraaleista stadioneista. Siellä on paljon keskeneräisiä asioita. Saksassa asiat lyötiin nippuun nopeasti ja nyt niitä lähdetään toteuttamaan. Aika moni toivoo, että nämä käytännöt menisivät läpi, ja mitään isoja asioita ei lähtisi vyörymään, sanoo Viasatin selostaja Tero Kainulainen Suplassa julkaistavassa Week of Football -podcastissa.

Yksi toimenpide on esimerkiksi se, että jokaisen Bundesliigan pelaajan on läpäistävä negatiivisella tuloksella kaksi peräkkäistä koronavirustestiä. Pelaajat testataan vähintään kerran viikossa. Joukkueet ovat myös olleet kuluvan viikon eristyksissä.

– Monet haluavat varmasti seurata heidän käytäntöjään ja jokainen maa tietysti määrittelee rajoituksiaan. Saksan ottelutapahtumassa voi stadionilla tai sen ulkopuolella olla 322 henkeä ja siihen lasketaan kaikki mahdolliset ihmiset, Kainulainen kertoo.

Fanien käyttäytyminen ja mahdollinen kokoontuminen stadionien läheisyyteen aiheuttaa varmasti vielä päänvaivaa.

– Osavaltioiden ministerit ovat ilmoittaneet, että jos stadionien lähelle alkaa kertyä väkeä isommin ja näitä Saksan määritelmien ylärajoja ylitetään, se voi johtaa jopa siihen, että pelit keskeytetään, poliisit hajottavat ryhmät ja sen jälkeen ottelutapahtumaa päästään jatkamaan, Kainulainen valottaa.

Viasat ja Viaplay näyttävät viikonlopun bundesliigakierroksen. Lauantain, sunnuntain ja maanantain aikana nähdään kahdelta ylimmältä sarjatasolta seitsemän suomeksi selostettua ottelua. Lauantain studio-ottelut ovat Borussia Dortmund-Schalke ja Eintracht Frankfurt-Borussia Mönchengladbach.

Week of Football -podcast löytyy Suplasta.


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – LEICESTER

Chelsea saa revanssimahdollisuuden pika-aikataululla finaalipettymyksen jälkeen!