Jalkapalloon iso väliaikainen sääntömuutos – käyttöön myös Suomessa

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin (IFAB) on päättänyt tehdä väliaikaisen muutoksen vaihtoja koskeviin sääntöihin suojellakseen pelaajia, jotka palaavat koronaviruspandemiasta johtuvan pitkän pelaamattomuuden jälkeen viheriöille.

IFAB on hyväksynyt kansainvälisen jalkapalloliiton, FIFA:n, ehdotuksen antaa kummallekin joukkueelle viisi vaihtoa per ottelu. Kummallakin joukkueella on kolme mahdollisuutta tehdä vaihtonsa, mutta myös tauolla voi tehdä vaihtoja.

Näin sääntömuutos toimii:

  • Kumpikin joukkue saa tehdä viisi vaihtoa (+kuudennen jatkoajalla, jos kilpailun säännöt sallivat)
  • Kummallakin joukkueella on kolme mahdollisuutta tehdä vaihtonsa, mutta myös tauolla voi tehdä vaihtoja
  • Jos molemmat joukkueet tekevät samaan aikaan vaihdon, katsotaan kummankin joukkueen käyttäneen yhden vaihtomahdollisuutensa
  • Käyttämättömät vaihdot ja vaihtomahdollisuudet säilyvät jatkoajalle
  • Jos kilpailussa sallitaan ylimääräinen vaihto jatkoajalla, saa kumpikin joukkue yhden ylimääräisen vaihtomahdollisuuden jatkoajalle. Vaihtoja voi tehdä myös ennen jatkoajan alkamista ja jatkoajan tauolla

Sääntömuutos astuu heti voimaan, ja sitä voidaan käyttää sarjoissa, joiden on määrä päättyä tänä vuonna.

Jokainen sarja saa itse päättää, ottaako se tämän väliaikaisen sääntömuutoksen käyttöönsä. IFAB ja FIFA päättävät myöhemmässä vaiheessa, pitääkö sääntömuutosta jatkaa vielä pidemmälle.

Palloliitto ilmoitti perjantaina, että se ottaa sääntömuutoksen käyttöön kaudella 2020 kaikissa niissä miesten ja naisten valtakunnallisissa sarjoissa ja kilpailuissa, joissa normaalisti on käytössä kolmen pelaajan vaihto-oikeus ottelua ja joukkuetta kohden.

IFAB tiedottaa myös, että videotuomarisysteemi VAR:ia käyttävillä sarjoilla on lupa keskeyttää sen käyttö ennen pelien jatkumista. Jos VAR:ia kuitenkin päätetään käyttää, kaikki sitä koskevat säännöt pysyvät voimassa.

Artikkeli päivitetty 8.5.2020 klo 20:49: Lisätty tieto Suomen tilanteesta.

 


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.