Saksan Bundesliiga jatkuu viikonloppuna täydellä kierroksella. Kierroksen avaa perjantai-iltana Berliinin paikalliskamppailu.

Ottelut pelataan jälleen tyhjillä stadioneilla. Jalkapallofanit ovat saaneet nyt totutella otteluiden uudenlaiseen tunnelman yhden kierroksen verran.

– Luulen, että aluksi televisiointi äänimaailma oli suunniteltu normaalin ottelun kannalta. Tehostemikrofonit eivät ota silloin kentän laidalta ääniä suhteessa niin paljon. Nyt esimerkiksi Dortmund-Schalke -ottelussa kenttä-äänet kuuluivat todella voimakkaasti. Maanantain Bremen-Leverkusen -ottelussa ne eivät kuuluneet enää niin, joten ehkä siellä oltiin tehty säätöjä. Ensimmäinen fiilis oli, että kuin olisi hallissa katsomassa futista. Stadionithan ovat nykyään niin suojattuja. Tuli fiilinki, että kotijoukkueet eivät tappiolle joutuessaan sitä kotikatsomon hyötyä. Yleensähän kotiyleisö repii kotijoukkueen mukaan taisteluun. Ehkä kotijoukkueen hyöty on jollain lailla pienempi tässä kohtaa, kertoo Viasatin jalkapallostudioiden juontaja Ville Klinga Suplassa ilmestyvässä Week of Football -podcastissa.

Lukas Hradeckyn Bayer Leverkusen kohtaa lauantaina Borussia Mönchengladbachin kamppailussa tulevan kauden Mestareiden liiga -paikoista. Mönchengladbach on sarjassa kolmantena 52:lla ja Leverkusen viidentenä 50:llä pisteellä. Niiden välissä neljäntenä olevalla RB Leipzigilla on 51 pistettä. Neljä parasta pääsee Mestareiden liigaan.

Klinga, Pasi Rautiainen ja Mika Kottila ovat jälleen lauantaina Viasatin studiossa. Klinga kertoo Rautiaisen paljon puhutuista Saksa-kytköksistä seuraavaa:

– Pasi suhtautuu intohimoisesti kaikkeen jalkapalloon. Hän tuntee joukkueet ja jalkapalloilijat kaikista isoista liigoista, mutta Bundesliiga on sellainen sarja Pasin näkökulmasta, että siellä on paikkoja ja tilanteita, joista harvalla suomalaisella on omakohtaista kokemusta, mutta Pasilla on. Hän on haistellut niitä koppien tuoksuja siellä vuosia. Pasillahan on korkein mahdollinen jalkapallovalmentajan tutkinto Saksasta. Hän käy siellä aktiivisesti päivittämässä tietoja. Hänellä on siellä paljon tuttuja ja kollegoita. Hän seuraa saksalaisia lehtiä ja tv-kanavia päivittäin. Studioisäntänä on herkullinen tilanne, kun voi kysyä ihan mitä vaan, niin vastaus tulee varmasti. Suomessa ei ole välttämättä ketään, jolla on pitkässä perspektiivissä niin hyvä näkemys kuin Pasilla, hän hehkuttaa.

Rautiainen edusti urallaan Saksassa Bayern Müncheniä, Werder Bremeniä ja Arminia Bielefeldiä. Hän on tunnettu myös siitä, että häneltä saattaa jossain vaiheessa lipsahtaa puheeseen myös saksankielisiä termejä.

– Siitä huomaa, kuinka jotkut termit ovat hänellä Bundesliigasta puhuttaessa niin syvällä, ja tulevat niin luonnostaan, että hän ei edes ajattelekaan asiaa. Esimerkiksi Joel Pohjanpalon seura ei ole hänelle HSV vaan saksalaisittain ”Haa-Es-Fau”. Nämä asiat tulevat Pasilta selkäytimestä, Klinga kertoo.

Viasatin bundesliigastudio starttaa lauantaina Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssa kello 16. Joel Pohjanpalon HSV nähdään tositoimissa sunnuntaina.

Week of Football -podcast on kuunneltavissa Supla-palvelussa.