Tanskan Superliiga paluun kynnyksellä – Aarhus järjestää Zoomilla stadionilleen luovaa etäfanitusta

© Kuva: Getty Images

Saksan Bundesliiga pyörii jo toista viikonloppua koronavirustauon jälkeen, mutta pian tositoimiin palaillaan muissakin merkittävissä eurosarjoissa. Lähimpänä paluuta on Tanskan Superliiga, jonka ensimmäinen uuden alun jälkeinen ottelu pelataan ensi torstaina. Tuolloin Aarhus isännöi Randersia 24. ottelukierroksen rästiottelussa.

Perjantaista alkaen alkaa sitten ensimmäinen täysi ottelukierros. Oliver Antmanin Nordsjaelland vierailee perjantaina Silkeborgissa, Markus Halstin, Joni Kaukon ja Pyry Soirin Esbjerg isännöi sunnuntaina Aalborgia ja Tim Sparvin Midtjylland saa maanantaina vieraakseen Horsensin.

Tanskankin loppukauden ottelut pelataan tyhjille katsomoille. Sarjassa kolmantena oleva Aarhus on kuitenkin löytänyt luovan ratkaisun tuoda faninsa lähemmäs stadionin tunnelmaa. Tuo ratkaisu on monille etätyöajoilta tuttu työkalu Zoom.

Aarhus asentaa kentän laidalle jättimäisen valotaulun, jota he kutsuvat ”maailman ensimmäiseksi virtuaaliseksi pääkatsomoksi”. Fanit pääsevät sen avulla kannustamaan joukkuettaan ilmaiseksi videopuhelupalvelu Zoomin avulla. Jopa vierasfaneille on oma osionsa.

– Kyse on siitä, että luomme ottelun ympärille tunnelmaa, jotta pelaajat huomaavat, että heillä on kannatusta kaupungissa, vaikkei faneja katsomossa olisikaan, Aarhusin stadionprojektin koordinaattori Søren Carlsen totesi BBC:lle.

– He (pelaajat) kuulevat sen, he tuntevat sen ja näkevät sen isolla taululla kentän laidalla.

Carlsenin mukaan idea syntyi tanskalaisesta TV-ohjelmasta, jossa artistit lauloivat kotonaan ja katsojat pääsivät mukaan ohjelmaan videolinkin kautta.

Stadionille liitetään yhteen kolme valotaulua, joista tulee yhdessä 40×2,8 -metrinen näyttö. Sille mahtuu yhtä aikaa 200 fanin kuvat. Fanit voivat valita paikkansa 22 eri osion joukosta. Taulu sijaitsee eri puolilla kenttää kuin tv-kamerat, joten virtuaalifanit päätyvät myös tanskalaisten tv-katsojien olohuoneisiin.

– Kun pelissä syntyy maali, kamera kuvaa usein kannattajia. Nyt kuva siirtyy kannattajien koteihin, joten voimme nähdä heidän juhlivan maalia samalla, kun pelaajat juoksevat näytön vierellä, Carlsen kertoo.

– Olemme saaneet faneiltamme pelkkää positiivista palautetta. Samoin Randersilta, joilla on oma vieraskatsomonsa virtuaalisella stadionillamme.

Toistaiseksi virtuaalikatsomoa on suunniteltu vain torstain otteluun, mutta jos kokemukset ovat hyviä, jatketaan sitä myös seuraavassa ottelussa. Virtuaalilähetystä valvovat moderaattorit. Jos kotikatsomosta huudellaan herjoja, lentää kyseinen kannattaja hetkessä lähetyksestä ulos.

BBC:n mukaan lähetykseen voi osallistua kaikkiaan jopa 10 000 fania. Aarhus ei kuitenkaan ole ainoa tanskalaisseura, joka on käyttänyt luovuuttaan kannattajien palvelemiseksi. Sarjaa selvällä erolla johtava FC Midtjylland aikoo puolestaan järjestää parkkipaikoilleen faneja varten drive-in-katsomon.

Valmistelut Tanskan Superliigan jatkumiseksi ovat edenneet hyvin. Joukkueita ja oikeudenjakajia on testattu koronaviruksen varalta ahkerasti, eikä positiivisia diagnooseja ole Superliigan osalta löytynyt. Kaikki Superliigan ”suomalaisseurojen” pelaajat on testattu. Kaikkiaan virustartunnan varalta on testattu 692 ihmistä: 12:sta kaikkiaan 14 pääsarjaseurasta, seitsemästä 1. divisioonan 12 seurasta sekä päälle 30 tuomaria.

Ainoastaan yksi 1. divisioonan pelaaja on todettu koronapositiiviseksi. Hän pelaa Vejlessä, jota edustaa myös suomalainen Juhani Ojala. Virustartunnan saaneen pelaajan henkilöllisyyttä ei kerrottu julkisuuteen. Hänet on eristetty muusta joukkueesta kotikaranteeniin.

Tosipelit jatkuvat ensi viikonloppuna Tanskan ohella myös Puolassa, Itävallassa, Tshekissä, Kroatiassa, Virossa, Unkarissa, Israelissa, Liettuassa, Montenegrossa, Serbiassa, Ukrainassa ja Saksan 3. Bundesliigassa.

Lähteet: VG, Tipsbladet, TV3 Sport ja BBC