Traaginen pyörävarkaus vei Diego Maradonan esikuvan hengen – ”Hän pelasi paremmin kuin minä”

Argentiinalainen Rosario tunnetaan muun muassa Lionel Messin kotikaupunkina. Sama kaupunki on kuitenkin tuottanut myös muita jalkapallosuuruuksia, muun muassa César Luis Menottin sekä Tomás Felipe Carlovichin. Lempinimellä ”Trinche” tunnetun Carlovichin elämä kuitenkin päättyi perjantaina traagisesti.

74-vuotiaan Carlovichin kohtaloksi poitui pyörävarkaus. Vaikka Rosariossa onkin ollut monien muiden argentiinalaiskaupunkien tavoin tiukat liikkumisrajoitukset koronaviruspandemian vuoksi, oli Carlovich kotikulmillaan liikkeellä polkupyörällään. Nuori mies varasti sitten väkivalloin hänen pyöränsä, Carlovich kaatui katuun ja löi päänsä. Kaksi päivää myöhemmin nuorukaisen mukiloima Carlovich menehtyi sairaalan leikkauspöydälle.

Trinche Carlovich asui koko elämänsä Rosariossa, Belgranon kaupunginosassa. Carlovichia houkuteltiin uransa aikana ainakin Ranskaan ja AC Milaniin, sekä Pelén tähdittämään New York Cosmosiin, mutta hän sanoi aina houkutuksille ei, ja pysyi uskollisena kotikulmiensa Central Córdoballe. Peliura päättyi vuonna 1986.

Vaatimatonta ja ujoa kroatialaisvanhempien poikaa – yhtä perheen seitsemästä lapsesta – pidettiin teknisesti erittäin taitavana. Pallo pysyi jalassa kuin liimattuna.

Carlovichin ylistäjiin kuuluivat muun muassa Argentiinan entiset maajoukkuevalmentajat José Néstor Pekerman ja César Menotti.

– Hän oli hämmästyttävin jalkapalloilija, jonka näin, Pekerman kommentoi Trincheä.

– Carlovich oli yksi niistä katujen pojista, joiden ainoa leikkikalu oli syntymästä lähtien pallo. Häntä oli vaikuttavaa katsella, Menotti puolestaan kuvaili.

Vaikka Carlovich ei pelannut koskaan ainuttakaan maaottelua, myös itse Diego Maradona itse kuvaili häntä ”kaikkien aikojen parhaaksi”. Miehet tapasivat helmikuussa Rosariossa, kun Maradonan valmentama Gimnasia pelasi Central Córdobaa vastaan Argentiinan Superliigassa. Carlovich vieraili Maradonan luona tämän hotellissa, mutta jännitti kohtaamista. Maradona ei kuitenkaan sanojaan säästellyt.

– Mitä kuuluu, Trinche? Miten en muka tervehtisi sinua, kun kerran pelasit paremmin kuin minä, Maradonan kerrotaan sanoneen.

Sen jälkeen Maradona lahjoitti Carlovichille pelipaidan nimikirjoituksellaan, ja kirjoitti nimmarin kylkeen: ”Tämä mies pelasi paremmin kuin minä”.

Maradonan puheet eivät olleet pelkkä kohteliaisuus ikääntyvälle miehelle, vaan hän suitsutti Carlovichia jo peliuransa aikana vuonna 1993, siirtyessään Newell’s Old Boysiin. Paikallinen lehdistö ylisti Maradonaa ”kaikkien aikojen parhaaksi”, mutta Maradona vastasi:

– Paras pelaaja pelasi jo Rosariossa. Hänen nimensä on Carlovich.

Trinche Carlovichin kotiseura Central Córdoba on Rosarion kaupungin ”kolmosseura” maineikkaampien Newell’s Old Boysin ja Rosario Centralin jälkeen. Carlovich ei koskaan pelannut pääsarjassa, mutta oli kotiseuransa ja -kaupunkinsa suuri suosikki. Maine on suuri, vaikkei Carlovich peleistä juuri videotallenteita olekaan. Myös legendaarisen valmentajan Marcelo Bielsan kerrotaan menneen joka lauantai neljän vuoden ajan katsomaan boheemin, pitkätukkaisen Carlovichin pelejä Rosarion alueen mestaruussarjasssa.

Vuonna 1974 Argentiinan maajoukkue matkusti Rosarioon pelaamaan harjoituspelin Rosarion tähdistöjoukkuetta vastaan. Avauskokoonpanoon valittiin viisi Newell’s Old Boysin pelaajaa, viisi Rosarion sekä yksi Central Córdoban pelaaja: Trinche Carlovich.

Legendan mukaan Argentiinan valmennusjohto vaati Carlovichin vaihtamista pois kentältä tauolla, sillä hänen kikkailunsa saattoi Argentiinan maajoukkuepelaajat naurunalaisiksi aivan MM-kisojen alla. Rosarion yhdistelmäjoukkue voitti pelin 3-1 johdettuaan tauolla jo 3-0.

Trinche Carlovichille kuolettavan päävamman aiheuttaneesta iskusta epäilty mieshenkilö on pidätetty. Carlovichia jäivät kaipaamaan neljä lasta.

Lähteet: El Tribuno ja El Mundo

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️